Διαδικτυακή ξενάγηση αύριο στη Λευκωσία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2020 / Διαδικτυακή ξενάγηση αύριο στη Λευκωσία
Πεμ, 26 Νοε. 2020 11:45
Ο Δήμος Λευκωσίας και το Ερευνητικό Κέντρο RISE συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή

Στην Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή με βασικό θέμα τις «Έξυπνες και Πράσινες Πόλεις», που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020, συμμετέχουν ο Δήμος Λευκωσίας και το Κέντρο Αριστείας RISE. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Πέτσας θα εκπροσωπήσει το Δήμο συμμετέχοντας στη διαδικτυακή συζήτηση για τις «Έξυπνες και Πράσινες Πόλεις». Το δε RISE συμμετέχει στην εκδήλωση με ξενάγηση στη Λευκωσία μέσα από το ψηφιακό δίδυμο της πόλης και με επισκέψεις στα ιστορικά της μνημεία μέσα από το φακό της τεχνολογίας.

Το θέμα της εκδήλωσης «Έξυπνες και Πράσινες Πόλεις» είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Δήμο Λευκωσίας, αφού η Λευκωσία είναι η πρώτη πόλη στην Κύπρο με Στρατηγική Έξυπνης Πόλης όπως επίσης και από τις ελάχιστες στον κόσμο που θα έχουν ψηφιακό δίδυμο. Η συνεργασία και η συμπληρωματικότητα της Στρατηγικής Έξυπνης Πόλης με τη δημιουργία και φιλοξενία στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Κέντρου Αριστείας RISE είναι εξαιρετικής σημασίας και στρατηγικά καίριο για την ανάδειξη και ανάπτυξη της πόλης μέσα από την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή διοργανώνεται και φέτος από το Ίδρυμα Ερευνάς και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) . Είναι η 14η χρονιά που διοργανώνεται η εκδήλωση και για φέτος είναι σε πλήρη ψηφιακή μορφή λόγω της πανδημίας. Τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με τους κυριότερους φορείς από τον χώρο της έρευνας, της καινοτομίας και των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης 2020, από τις 08:00 το πρωί μέχρι και τα μεσάνυχτα, θα λειτουργεί ψηφιακός εκθεσιακός χώρος με περισσότερα από 70 περίπτερα, όπου δεκάδες ερευνητές και ερευνήτριες από ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και κέντρα αριστείας καθώς και επιχειρήσεις θα δώσουν δυναμικά το παρόν τους παρουσιάζοντας τις δράσεις και τα επιτεύγματά τους στους διαδικτυακούς επισκέπτες.

Από τις 19:00 μέχρι τις 20:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τις «Έξυπνες και Πράσινες Πόλεις», η οποία διοργανώνεται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).  Στη συζήτηση, το Δήμο Λευκωσίας θα εκπροσωπήσει o Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Πέτσας. Θα συμμετέχουν επίσης  ο Δρ. Στέλιος Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, η κα Κλέλια Βασιλείου, Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο κ. Ανδρέας Βύρας, Δήμαρχος Λάρνακας, ο κ. Βύρωνας Ιωάννου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), ο κ. Νίκος Νικολαΐδης, Δήμαρχος Λεμεσού και ο κ. Φαίδωνας Φαίδωνος, Δήμαρχος Πάφου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ, κ. Θεόδωρος Λουκαΐδης.

Θέματα όπως το όραμα για τη δημιουργία έξυπνων και πράσινων πόλεων, οι αλλαγές που αναμένεται να επιφέρουν στην καθημερινότητα των απλών πολιτών (θετικά στοιχεία και ενδεχόμενους κινδύνους), οι εκτιμήσεις ως προς το πόσο κοντά είμαστε στη δημιουργία έξυπνων και πράσινων πόλεων στην Κύπρο αναμένεται να απασχολήσουν τη συζήτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και την εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΙδΕΚ: www.research.org.cy και τη σελίδα του ΙδΕΚ στο Facebook: https://www.facebook.com/ResearchAndInnovationFoundationCy/