Απάντηση Δήμου Λευκωσίας σχετικά με ανακοίνωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2021 / Απάντηση Δήμου Λευκωσίας σχετικά με ανακοίνωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών
Τρι, 19 Ιαν. 2021 16:00
Με αφορμή ανακοίνωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών με τίτλο: «Με ευρωπαϊκά κονδύλια υλοποιούνται διακρίσεις σε βάρος των τυφλών και αποκλεισμός τους από το κέντρο της πρωτεύουσας της Κύπρο», ο Δήμος Λευκωσίας επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

Κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας με προβλήματα όρασης. Είναι δε προφανές ότι η χώρα μας έχει δρόμο να διανύσει όσον αφορά τη διασφάλιση της προσβασιμότητας για όλες τις ομάδες του πληθυσμού στο σύνολο των δημόσιων χώρων.

Έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση με τους εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών για να συζητήσουμε τις ανησυχίες των μελών της.

Ο Δήμος Λευκωσίας σε όλα του τα νέα έργα, είτε αυτά αφορούν αναπλάσεις κύριων αρτηριών είτε δρόμων σε γειτονιές, δίνει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν δίχτυα μεγάλων περιοχών προσβάσιμων σε ΑΜΕΑ, κάτι που επιχειρούμε να υλοποιήσουμε με την ολοκλήρωση του έργου της Πλατείας Ελευθερίας και τη σύνδεσή του με το έργο ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου.

Επιθυμούμε ωστόσο να διευκρινίσουμε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του έργου της Πλατείας Ελευθερίας και άλλων συμβατικών έργων:

To έργο της Πλατείας αφορά χώρους κοινής πρόσβασης (shared space) και κατ’ επέκταση επιβάλλεται ο διαχωρισμός των χώρων όπου διακινούνται οι πεζοί από τους χώρους όπου κινούνται τα οχήματα. Μεταξύ των δύο χώρων έχει τοποθετηθεί αστική επίπλωση καθώς και προειδοποιητική σήμανση, η οποία συχνά συγχέεται με τη λωρίδα όδευσης τυφλών.

Επιπρόσθετα, σημειώνουμε ότι ο χώρος της Πλατείας Ελευθερίας είναι χώρος συνάθροισης. Ο σχεδιασμός του αφορά στην ελεύθερη διακίνηση των πεζών σε όλη την έκταση του έργου. Έχει σχεδιαστεί στη βάση εθνικών και διεθνών προτύπων για την ανεμπόδιστη διακίνηση και έχει εγκριθεί ως τέτοιος από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Εάν ο πιο πάνω σχεδιασμός δεν είναι επαρκής, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις.