Ο Δήμος Λευκωσίας χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2021 / Ο Δήμος Λευκωσίας χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain
Πεμ, 04 Μαρ. 2021 10:00
Εκσυγχρονίζεται η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου Λευκωσίας. Εδώ και μερικούς μήνες ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με την εταιρεία Block.co εφαρμόζουν την τεχνολογία blockchain για την ηλεκτρονική έκδοση και επαλήθευση των πιστοποιητικών των πολιτικών γάμων. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία έχει διττό στόχο:

-Τον εκσυγχρονισμό της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου

-Την γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των δημοτών σε ένα ψηφιακό περιβάλλον

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης χαιρετίζει την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας, τονίζοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του προς τους δημότες. «Με καινοτομίες και εισαγωγή τεχνολογιών που απλοποιούν τις διαδικασίες και μειώνουν την γραφειοκρατία επιχειρούμε να δώσουμε λύσεις σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των δημοτών μας», είπε. Πρόσθεσε ότι η τεχνολογία blockchain αποτελεί μια πρωτοποριακή εφαρμογή που θα ενισχύσει τις προσπάθειες ένταξης των υπηρεσιών του Δήμου στη ψηφιακή εποχή.

Ο κ. Αλέξης Νικολάου, Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Βlock.co που ανέπτυξε τη συγκεκριμένη τεχνολογία ανέφερε πως «είναι ιδιαίτερη τιμή που ο Δήμος της πρωτεύουσας έδειξε εμπιστοσύνη στην εταιρεία μας και εισήγαγε αυτή την καινοτομία με στόχο τη διευκόλυνση των δημοτών του».  Όπως είπε, πρόκειται για μια καινοτομία πέραν των στενών γεωγραφικών πλαισίων της Κύπρου και μας χαροποιεί που βρίσκουμε ακόλουθους. «Θεωρώ πως αυτή η απόφαση θα φέρει το Δήμο ένα βήμα πιο μπροστά στα δεδομένα της νέας ψηφιακής εποχής».

Ακολουθούν επιπρόσθετες πληροφορίες για την τεχνολογία του blockchain

Πως γίνεται Ηλεκτρονική Επαλήθευση Πιστοποιητικών Γάμου

Από τώρα, όλοι οι νεόνυμφοι, εκτός από το να λάβουν το πιστοποιητικό γάμου τους, θα λαμβάνουν επίσης ένα αντίγραφο PDF του πιστοποιητικού γάμου με ειδικά δεδομένα που συνδέουν αυτό το πιστοποιητικό στο blockchain.

Σημειώνεται ότι το PDF του ίδιου του πιστοποιητικού δεν έχει δημοσιευτεί στο blockchain, αλλά ένα δακτυλικό αποτύπωμα του αρχείου PDF, το οποίο αρκεί για να επιβεβαιώσει ότι το ακριβές έγγραφο εκδόθηκε πράγματι από τον Δήμο Λευκωσίας και φέρει την ψηφιακή χρονο-σφραγίδα από το blockchain του Bitcoin.

Ανεβάζοντας αυτό το αρχείο PDF σε επαληθευτή (validator) που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Λευκωσίας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.nicosia.org.cy μπορεί κάποιος να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του.

Τι είναι το Βlockchain και πως λειτουργεί
Το Blockchain είναι η τεχνολογία που στηρίζει τα κρυπτονομίσματα όπως είναι το bitcoin. Ουσιαστικά είναι μια βάση δεδομένων (database) που καταγράφει και επεξεργάζεται συναλλαγές μέσω ενός κατανεμημένου δικτύου υπολογιστών, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης μια κεντρικής οντότητας για την επιβεβαίωση τους. Όλα τα πρόσωπα του δικτύου blockchain, δημιουργούν και μοιράζονται από κοινού ένα αρχείο. Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε την έννοια Blockchain, μπορούμε να πούμε ότι το Blockchain είναι ένας δημόσιος ψηφιακός κατάλογος ή λογιστικό βιβλίο (ledger), που περιλαμβάνει όλες τις συναλλαγές/κοινοποιήσεις που έχουν εκτελεστεί και καταγραφεί σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο ή σειρά συναλλαγών. Η διαδικασία δημιουργίας και διαφύλαξης του αρχείου αυτού καθορίζεται και ελέγχεται από ένα Σύνταγμα κανόνων, που ονομάζεται πρωτόκολλο συναίνεσης. Οι κανόνες αυτοί συντάσσονται με βασικό γνώμονα την κατ’ εξαίρεση ανάγκη ύπαρξης εμπιστοσύνης ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά.

Tα γενικότερα οφέλη του blockchain
Η δημόσια πρόσβαση στο blockchain διευκολύνει τη διαφάνεια στις συναλλαγές και τη διάχυση της πληροφορίας. Στο ίδιο πλαίσιο, διευκολύνεται η ελεγκτική διαδικασία και η ασφάλεια των συναλλαγών με την εξάλειψη κάθε ενδεχόμενου παραβάσεων, ακριβώς εξαιτίας της δημόσιας φύσης των δεδομένων. Ταυτόχρονα, εκλείπει και η ανάγκη για ενδιάμεσα μέρη που αυξάνουν το κόστος, αφού όλες οι πληροφορίες που αφορούν στη συναλλαγή βρίσκονται κρυπτογραφημένες μέσα στο blockchain. Έτσι, για παράδειγμα οι κυβερνήσεις μπορούν να εξοικονομήσουν αρκετά δισεκατομμύρια κάθε χρόνο με την κατάργηση μίας σειράς διαδικασιών που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.