Μήνυμα από δημάρχους πρωτευουσών της Ευρώπης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2021 / Μήνυμα από δημάρχους πρωτευουσών της Ευρώπης
Πεμ, 18 Μαρ. 2021 12:50
- Μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης
- Πραγματοποιήθηκε ο 9ος απευθείας διάλογος των δημάρχων με την Ευρωπαία Επίτροπο Ελίζα Φερέιρα.

Με έμφαση στις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του covid 19 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 18 Μαρτίου 2021, υπό την προεδρία του Δήμου Zάγκρεμπ, ο 9ος απευθείας διάλογος των δημάρχων πρωτευουσών της Ευρώπης με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα.

Τη Λευκωσία εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Οι δήμαρχοι των πρωτευουσών της Ευρώπης συμφώνησαν σε μια ισχυρή, πιο κοινωνική Ευρώπη με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης τονίζοντας ότι τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, η ενίσχυση των κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων είναι επιβεβλημένη.

Πιο συγκεκριμένα, χαιρέτισαν την εκπόνηση Σχεδίου Ανάκαμψης (Next Generation EU, NGEU), ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία εκφράζοντας ωστόσο πολύ έντονες ανησυχίες για το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωσή τους να συμπεριλάβουν τις Τοπικές Αρχές στα μέτρα στήριξης. Κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως επιμείνει στην ένταξη των Δήμων στα εθνικά σχέδια στήριξης από τον κορωνοϊό.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε, κατά τη διαδικτυακή συνάντηση, και στο Σχέδιο Δράσης του Eυρωπαϊκού Πυλώνα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα (European Pillar of Social Rights, EPSR) με τους δημάρχους να προτρέπουν για την ενδυνάμωση δράσεων που αφορούν στην αξιοπρεπή εργασία, στην αντιμετώπιση της ανεργία, στην καταπολέμηση της αστεγίας, στην ισότητα των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον - ιδιαίτερα σήμερα που οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να απωλέσουν την εργασία τους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Oι δήμαρχοι υπέδειξαν παράλληλα τη σημασία της υλοποίησης της αστικής ατζέντας (EU Urban Agenda) για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές δηλώνοντας έτοιμοι να αναλάβουν επιπλέον δράσεις για την εφαρμογή της.

Επέκταση κοινωνικών υπηρεσιών

Το μήνυμα ότι ο Δήμος Λευκωσίας, παρά τις δυσκολίες, επεκτείνει και αναβαθμίζει τις κοινωνικές του υπηρεσίες, κυρίως προς τους ευάλωτους δημότες του, έστειλε από τη Λευκωσία ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

«Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας να αναθεωρηθούν οι πρακτικές της κρατικής κοινωνικής πολιτικής δεν απέδωσαν. Η κοινωνική πολιτική παραμένει πλήρως συγκεντρωτική και η χρηματοδότηση εξαιρετικά περιορισμένη έναντι των Τοπικών Αρχών. Ως αποτέλεσμα, επί του παρόντος, τα διάφορα κοινωνικά προγράμματα που αναλαμβάνουμε υποχρηματοδοτούνται και αυτό δυσχεραίνει το έργο μας εντείνοντας την ίδια ώρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», είπε.

Τόνισε ωστόσο ότι «η πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, ασχέτως εθνικότητας, αποτελούν προτεραιότητα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λευκωσίας. Εφαρμόζουμε προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν στον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσω της ενδυνάμωσης της απασχόλησης και της ένταξης κυρίως των ευάλωτων στην αγορά εργασίας με εξισορρόπηση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή».

Εν καιρώ πανδημίας, πρόσθεσε ο κ. Γιωρκάτζης, ο Δήμος σε συνεργασία με το Πολυδύναμό του Κέντρο έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στους ευάλωτους συνανθρώπους μας όπως είναι τα πακέτα αλληλεγγύης, η κατ’ οίκον υπηρεσίες φροντίδας σε ηλικιωμένους, η τηλεφωνική γραμμή στήριξης πολιτών που η ψυχολογία τους έχει κλονιστεί από την πανδημία, οι διαδικτυακές ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κτλ.

Υπενθύμισε τέλος ότι ο Δήμος Λευκωσίας έχει αναλάβει σαφή δέσμευση να στηρίξει τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, υπογράφοντας μαζί με άλλες πολλές πόλεις μια δέσμευση που συμβάλλει στη δημιουργία μιας ισχυρότερης κοινωνικής Ευρώπης.