Πρόγραμμα - σταθμός για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2021 / Πρόγραμμα - σταθμός για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας
Τρι, 30 Μαρ. 2021 12:25
  • Εγκαινιάστηκε το έργο Solidarity Νetwork Nicosia In Action του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας
  • Ενώνουν δυνάμεις οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας με την κοινωνία των πολιτών και κρατικές δομές με στόχο τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού
Ένα εξαιρετικής σημασίας έργο το οποίο στοχεύει στην παροχή καινοτόμων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου συνεργασίας των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου με την κοινωνία των πολίτων και με κρατικές δομές και στη ψηφιοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου μέσω της πλατφόρμας «Νοιάζομαι» εγκαινιάστηκε την Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021.

Πρόκειται για το «Solidarity Network Nicosia in Action- NicInAct», του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας (85%) και την Κυπριακή Δημοκρατία (15%) στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2021 και στεγάζεται στο Αρχοντικό Ζεμενίδη, στην παλιά πόλη. Η διατηρητέα οικοδομή έχει προσφάτως ανακαινιστεί από το Δήμο Λευκωσίας για τους σκοπούς λειτουργίας του νέου, πολλά υποσχόμενου, έργου.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης μαζί με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης κ. Θεοδόση Τσιόλα.

Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων ο κ. Γιωρκάτζης εξήρε τη σημασία του έργου για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας τονίζοντας ότι τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας και ένταξης βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου Λευκωσίας.

Σε ότι αφορά το έργο NicInAct εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συμβάλει, μεμονωμένα ή και συνδυαστικά με άλλα προγράμματα του Πολυδύναμου Κέντρου, στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού διαμορφώνοντας κοινωνικά ενεργούς πολίτες.

Ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε παράλληλα και σε άλλα τρία προγράμματα τα οποία θα λειτουργήσουν λίαν συντόμως από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσία τα οποία στοχεύουν στην ενδυνάμωση της απασχόλησης και στην ένταξη κυρίως των ευάλωτων στην αγορά εργασίας, εναρμονίζοντας την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή.

Όλα τα πιο πάνω έργα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εντάσσονται στο ευρύτερο δίκτυο δομών του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας για την παροχή υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης Θεοδόσης Τσιόλας έκανε λόγο για ένα ύψιστης σημασίας έργο το οποίο θα παρέχει καινοτόμες κοινωνικές υπηρεσίες σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και σε άπορους πολίτες.  «Βλέπουμε με ικανοποίηση ότι το δίκτυο που θα δημιουργηθεί θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα τομέων που κυμαίνονται από την παροχή δωρεάν νομικών, συμβουλευτικών και λογιστικών υπηρεσιών, καθώς και παιδικής μέριμνας και προστασίας των παιδιών», ανέφερε.

One Stop Shop

Παρουσιάζοντας το έργο, η υπεύθυνη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας Ρούλα Γεωργοπούλου μίλησε για ένα Οne Stop Shop συμβουλευτικών υπηρεσιών. Στελεχώνεται με κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό στο δρόμο, σύμβουλο απασχόλησης, επιχειρηματικότητας, νομικό και λογιστικό σύμβουλο καθώς και φροντιστή για την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση βρεφών και νηπίων. Η κ. Γεωργοπούλου αναφέρθηκε παράλληλα και στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του προγράμματος στο σύντομο χρόνο λειτουργίας του. Πιο συγκεκριμένα, έτυχαν διαχείρισης:
  • 16 περιστατικά για ατομική συμβουλευτική (11 ενήλικες και 5 παιδιά)  από συμβουλευτικούς ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές.
  • 4 περιστατικά πρώην διαμενόντων στη στέγη Hope for Children και νυν διαμενόντων στην ευρύτερη κοινότητα, που λαμβάνουν υπηρεσίες εργοθεραπείας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με στόχο την ομαλή προσαρμογή τους στην κοινότητα.
  • 1 περιστατικό άστεγου αιτητή ασύλου, ο οποίος σήμερα φιλοξενείται στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας του ΜiHub.
Τέλος η υπεύθυνη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου ανακοίνωσε τη συνεργασία των λειτουργών του προγράμματος με έμπειρους λειτουργούς των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, για την εφαρμογή προγράμματος προαγωγής της Ψυχικής Υγείας και την πρόληψη των επιβλαβών συμπεριφορών αναμεσά στους νέους, στο σχολικό περιβάλλον και την κοινότητα.

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου  στα εγκαίνια του έργου Solidarity Νetwork Nicosia In Action την Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021

Αγαπητέ κε Θεοδόση Τσιόλα
Αγαπητή κα Ιωάννα Κλεάνθους
Αγαπητή κα Μαρία Κυρατζή
Αγαπητή κα Μπέττυ Κουσουλίδου
Αγαπητή κα Κάτια Απέγητου
Αγαπητή κα Μύρια Πηλακούτα
Αγαπητή κα Κούλα Ιωάννου

Τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας και ένταξης βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου Λευκωσίας.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουμε, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από την υγειονομική κρίση, εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον άνθρωπο και στην κοινωνία γενικότερα. Κάτω από τις σημερινές εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, η επένδυση στον άνθρωπο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Η σκληρή εργασία μας και η διεκδίκηση πόρων απέδωσε! Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα πολλά υποσχόμενο έργο του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου, το «Solidarity Network Nicosia in Action- NicInAct.

Για πρώτη φορά στην πορεία των Τοπικών Αρχών στην Κύπρο υλοποιείται ένα πρόγραμμα το οποίο, εκτός από την προσφορά πολύπλευρων καινοτόμων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα μοντέλο διασύνδεσης των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου με την κοινωνία των πολιτών και με κρατικές υπηρεσίες.

Στους στόχους του έργου εντάσσεται και η ψηφιοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου.

Το «Solidarity Network Nicosia in Action- NicInAct», συγχρηματοδοτείται από τον Νορβηγικό Χρηματοδοτικό Μηχανισμό για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2021 και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το NicInAct μεμονωμένα ή και συνδυαστικά με όλα τα άλλα κοινωνικά προγράμματα και δράσεις που «τρέχει» το Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας θα συμβάλει στη διαμόρφωση κοινωνικά ενεργών πολιτών.

Πολύ σύντομα το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο θα υλοποιήσει άλλα τρία νέα προγράμματα τα οποία στοχεύουν στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της ενδυνάμωσης της απασχόλησης και την ένταξη κυρίως των ευάλωτων στην αγορά εργασίας, εναρμονίζοντας την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή.

Είναι σημαντικό να αναφέρω  ότι τόσο το πρόγραμμα που σήμερα εγκαινιάζουμε όσο και τα άλλα τρία προγράμματα στεγάζονται ή θα στεγαστούν σε διατηρητέες οικοδομές στην παλιά πόλη, που ο Δήμος επένδυσε στην αποκατάστασή τους.
Όλα τα πιο πάνω έργα εντάσσονται στο ευρύτερο δίκτυο δομών του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας για την παροχή υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τόσο το Γενικό Διευθυντή της διαχειριστικής αρχής κ. Θεοδόση Τσιόλα, όσο και τους συνεργάτες του για την σημερινή παρουσία τους, για τη διαχρονική τους στήριξη στο Δήμο Λευκωσίας καθώς και για την αγαστή συνεργασία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω και στην Πρεσβεία της Νορβηγίας η οποία από την 1η στιγμή ασπάστηκε και στήριξε το όραμα μας και κυρίως στον Πρέσβη κο Frode Overland Andersen ο οποίος λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν κατέστη εφικτό να παραστεί στη σημερινή τελετή παρά την πρόθεσή του.

Χαιρετισμός Υπεύθυνης ΠΔΚΛ
ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΕΡΓΟΥ SOLIDARITY NETWORK NICOSIA IN ACTION (NicInAct)
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΖΕΜΕΝΙΔΗ
30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Αγαπητέ κε Θεοδόση Τσιόλα,  Γενικέ Διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού κ Ανάπτυξης
Αγαπητέ κύριε Κωνσταντίνε Γιωρκάτζη, Δήμαρχε Λευκωσίας
Αγαπητή κα Ιωάννα Κλεάνθους - Διευθύντρια Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού κ Ανάπτυξης
Αγαπητή κα Μαρία Κυρατζή, Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας
Αγαπητέ κε Αντώνη Φαρμακά, εκπρόσωπε των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας,
Αγαπητή κα Μπέττυ Κουσουλίδου, Προεδρεύουσα του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας
Αγαπητή κα Κάτια Απέγητου πρώην Προεδρεύουσα του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας
Αγαπητή κα Μύρια Πηλακούτα, Δημοτική Γραμματέα
Αγαπητή κα Κούλα Ιωάννου, Δημοτική Μηχανικέ

Κυρίες κύριοι,

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, σας υποδεχόμαστε σήμερα στην τελετή εγκαινίων του ‘Solidarity Network Nicosia In Action-NIcInAct’ ένα έργο «Σταθμό» για το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας και το Δήμο Λευκωσίας γενικότερα.

Με συγχρηματοδότηση από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας (85%) και από την Κυπριακή Δημοκρατία (15%) στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2021 και με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης ΕΠΣΑ, σήμερα παίρνει σάρκα και οστά, το όραμα που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια όταν διαπιστώθηκαν οι σοβαρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης του 2013 και ακολούθως οι συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, κυρίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Παρά την άμεση κινητοποίηση των τοπικών και κεντρικών αρχών και κυρίως της κοινωνίας των πολιτών για την ανακούφιση των επηρεαζόμενων, σύντομα διαπιστώθηκε ότι οι προσπάθειες στήριξης των πιο ευάλωτων ομάδων έχρηζαν συντονισμού για να γίνουν πιο αποδοτικές, πιο αποτελεσματικές και με μακροχρόνια οφέλη για τους δικαιούχους, αποφεύγοντας τις επικαλύψεις.

Σήμερα όπου προστίθενται οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας του ιού Covid 19, η ανάγκη συντονισμού γίνεται ακόμη πιο επιτακτική και είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση μέσω του Κέντρου Αλληλεγγύης ‘Solidarity Network Nicosia In Action’ να εφαρμόσουμε το όραμά μας για ένα τοπικό μοντέλο παροχής ολιστικών υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας.

Το ‘Solidarity’ αγαπητοί μου, λειτουργεί ως Οne Stop Shop συμβουλευτικών υπηρεσιών. Στελεχώνεται με κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό στο δρόμο, σύμβουλο απασχόλησης, επιχειρηματικότητας, νομικό και λογιστικό σύμβουλο καθώς και φροντιστή για την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση βρεφών και νηπίων.

Μέσω του ‘Solidarity’ στοχεύουμε πέρα από τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου συνεργασίας με την κοινωνία των πολίτων και με κρατικές δομές:

α) στη διεύρυνση των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, με καινοτόμες υπηρεσίες και παραπομπές.

β) στην ενεργοποίηση των ευπαθών ομάδων και στην προώθηση της απασχόλησης.

γ) στην προώθηση της ψηφιοποίησης και δικτύωσης όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Λευκωσίας με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Νοιάζομαι».

δ) στη δημιουργία ενός φιλόξενου χώρου συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών που θα προάγουν το διάλογο και ενέργειες κοινωνικής προστασίας.
 
Ήδη στο σύντομο χρόνο λειτουργίας του «Κέντρου» έχουμε διαχειριστεί:
  • 16 περιστατικά για ατομική συμβουλευτική (11 ενήλικες και 5 παιδιά) που εξυπηρετούνται από συμβουλευτικούς ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές.
  • 4 περιστατικά πρώην διαμενόντων στη στέγη Hope for Children και νυν διαμενόντων στην ευρύτερη κοινότητα, που λαμβάνουν υπηρεσίες εργοθεραπείας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με στόχο την ομαλή προσαρμογή τους στην κοινότητα.
  • 1 περιστατικό αστέγου αιτητή ασύλου, ο οποίος σήμερα φιλοξενείται στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας του ΜiHub.
  • Επιπλέον, είμαστε σε επικοινωνία και έχει ετοιμαστεί κατάλογος συνεργαζόμενων φορέων με στόχο την επίσημη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.
  • Ενώ είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι στο ‘Solidarity’ φιλοξενούμε και συνεργαζόμαστε με έμπειρους λειτουργούς των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, για την εφαρμογή προγράμματος προαγωγής της Ψυχικής Υγείας και την πρόληψη των επιβλαβών συμπεριφορών αναμεσά στους νέους, στο σχολικό περιβάλλον και την κοινότητα.
Για πρώτη φορά Κεντρικό και Τοπικό κράτος συνεργάζονται στενά και συστεγάζονται για να προσφέρουν υπηρεσίες τοπικά και πιο αποδοτικά. Ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση των νοσηλευτικών υπηρεσιών για την πρωτοποριακή αυτή πρόταση συνεργασίας.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές και καθώς φαίνεται το ‘Solidarity’ αγκαλιάζεται τόσο από τους δικαιούχους όσο και από τους δυνητικούς συνεργάτες.

Χαιρετισμός Γενικού Διευθυντή
Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης


Τελετή Εγκαινίων του κτιρίου που θα στεγάσει το Solidarity Hub,
κάτω από το έργο «Solidarity Network Nicosia In Action (NicInAct)» που χρηματοδοτείται από τον Νορβηγικό Χρηματοδοτικό Μηχανισμό για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2021

ΤΡΙΤΗ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ για την τελετή εγκαινίων του κτιρίου Ζεμενίδη, το οποίο θα στεγάσει το Solidarity Hub (Κέντρο Αλληλεγγύης) του έργου «Solidarity Network Nicosia In Action». Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται από τον Νορβηγικό Χρηματοδοτικό Μηχανισμό για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2021, και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η όλη πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο λόγω της πανδημίας COVID 19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων και στις συνθήκες διαβίωσης, καθώς ο αριθμός των ατόμων που εκτίθενται στη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό έχει αυξηθεί.

Είμαι πεπεισμένος ότι από τις κοινωνικές υπηρεσίες και το καινοτόμο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών που θα δημιουργηθεί μέσα στο πλαίσιο του έργου που έχετε αναλάβει, θα συμβάλουμε έτσι ώστε ως κοινωνία να πετύχουμε τον πρωταρχικό μας στόχο που είναι η μείωση αυτών των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Το έργο σας που στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης το οποίο θα παρέχει καινοτόμες κοινωνικές υπηρεσίες σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και σε απόρους πολίτες, είναι υψίστης σημασίας.  Βλέπουμε με ικανοποίηση ότι το δίκτυο που θα δημιουργηθεί θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα τομέων που κυμαίνονται από την παροχή δωρεάν νομικών, συμβουλευτικών και λογιστικών υπηρεσιών, καθώς και παιδικής μέριμνας και προστασίας των παιδιών.

Αναμφίβολα, η παροχή υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των αναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μέσα από αυτό το έργο, αλλά και άλλες δράσεις που προωθεί η Πολιτεία, θα τους δώσει την δυνατότητα να γίνουν κοινωνικά και οικονομικά ενεργοί στην κοινωνία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εταίρους που έχουν εμπλακεί στη όλη διαδικασία υλοποίησης του έργου, και ιδιαίτερα την κα Σταυρούλα Γεωργοπούλου, Υπεύθυνη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, για την εξαίρετη μέχρι σήμερα συνεργασία της με τους Λειτουργούς της ΓΔ ΕΠΣΑ. 

Σας εύχομαι κάθε καλό με τις δραστηριότητες του έργου σας.

Ευχαριστώ