Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος InnovaSump

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2021 / Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος InnovaSump
Πεμ, 08 Απρ. 2021 14:35
Διαδικτυακό συνέδριο, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, στα πλαίσια ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού έργου InnovaSUMP, που πραγματεύεται με «Καινοτομίες στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για αστικές μεταφορές χαμηλών εκπομπών άνθρακα» (πρόγραμμα Interreg Europe) πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Απριλίου 2021.

Στο μικροσκόπιο του διαδικτυακού συνεδρίου, που διοργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, τέθηκαν τα αποτελέσματα των σχεδίων δράσης που υπέβαλε ο κάθε εταίρος, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών και νέων πρακτικών και μεθοδολογιών που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του InnovaSump.

Το συνέδριο της 7ης Απριλίου 2021 σήμανε το τέλος μιας τετραετούς διακρατικής συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών φορέων του τομέα των μεταφορών και της αυτοδιοίκησης για την υιοθέτηση καινοτομιών στα υφιστάμενα ή εκπονούμενα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Ο Δήμος Λευκωσίας υπήρξε ο επικεφαλής συντονιστής του έργου.

Στόχος είναι οι καινοτομίες που περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό έργο να ενσωματωθούν στα τοπικά ΣΒΑΚ. Οι καινοτομίες αυτές αφορούν α) στην ενσωμάτωση ερευνών συμπεριφοράς μετακινούμενων, β) στην ενσωμάτωση συστημάτων τιμολογιακών και οικονομικών μέτρων, γ) στο σχεδιασμό για τη διαχείριση τουριστικών ροών και δ) στην εναρμόνιση των Σχεδίων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Μιλώντας στο συνέδριο ο Δήμαρχος Λευκωσίας εξήρε τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου τονίζοντας ότι έφερε την Λευκωσία πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της προώθησης της βιώσιμης και έξυπνης κινητικότητας.

Ειδικότερα ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και τη δημιουργία έξυπνων στάσεων λεωφορείων, για τη νέα προγραμματική περίοδο, καθώς και στην εισαγωγή καινοτομιών και νέων προσεγγίσεων και στρατηγικών που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, εκτός από τους εταίρους του έργου, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών φορέων, δικτύων και πρωτοβουλιών για τις μεταφορές και την κινητικότητα, όπως εκπρόσωποι από τη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG MOVE), από το Eltis και το CIVITAS, το πρόγραμμα JASPERS, καθώς και φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς χάραξης πολιτικής.

Ανακοινωση.JPG