Δήμος Λευκωσίας - Είναι στο χέρι μας, να διατηρούμε τη γειτονιές μας καθαρές

Είναι στο χέρι μας, να διατηρούμε τη γειτονιές μας καθαρές

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις (2021) / Είναι στο χέρι μας, να διατηρούμε τη γειτονιές μας καθαρές
Παρ, 09 Απρ. 2021 13:15
https://www.youtube.com/watch?v=AjCwiOmem5Y
https://www.youtube.com/watch?v=yecypm8dle4
https://www.youtube.com/watch?v=u0XXrCEY8qw
https://www.youtube.com/watch?v=ZlEei78sPbQ

Ο Δήμος Λευκωσίας έχει ετοιμάσει αριθμό ενημερωτικών βίντεο με στόχο τη διατήρηση της καθαριότητας στις γειτονιές μας. Ο κάθε δημότης μπορεί να συμβάλει στο στόχο αυτό με τη σωστή διαχείριση των οικιακών αποβλήτων, την ανακύκλωση, την απαιτούμενη προσοχή  για την απόρριψη σκουπιδιών εν καιρώ πανδημίας και τη μεταφορά κλαδεμάτων και ογκωδών αντικειμένων στα Πράσινα Σημεία.

Πιο συγκεκριμένα, στις σακούλες απορριμμάτων τοποθετούμε μόνο οικιακά απορρίμματα. Ποτέ δεν τοποθετούμε στις σακούλες και τους κάδους, στα πεζοδρόμια και τους δρόμους κλαδιά και κλαδέματα, μπαταρίες, παλιές ηλεκτρικές συσκευές, οικοδομικά υλικά, μπάζα, αδρανή υλικά, έπιπλα, στρώματα, άλλα ογκώδη ή επικίνδυνα υλικά, ενέσεις και ιατρικά απόβλητα. Σημαντικό είναι να τοποθετούνται οι σακούλες με τα σκύβαλα μέσα στους κάδους. 

Επίσης, κάθε Τρίτη βράδυ περισυλλέγονται τα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως:
*Πλαστικά, μεταλλικές συσκευασίες, συσκευασίες χυμού
*Χαρτί, περιοδικά, διαφημιστικά.

Γυάλινες συσκευασίες (μπουκάλια, βαζάκια) τοποθετούνται στους πράσινους κάδους τύπου «καμπάνα» που είναι τοποθετημένοι σε πολλά σημεία του Δήμου Λευκωσίας.

Στους ειδικούς κάδους συλλογής τοποθετούμε μπαταρίες και είδη ένδυσης.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση σκουπιδιών εν καιρώ πανδημίας:
  • Τοποθετούμε τις μάσκες και τα γάντια μιας χρήσης σε σακούλες και ακολούθως στον κάδο.
  • Δένουμε πολύ καλά τις σακούλες απορριμμάτων πριν τοποθετήσουμε τα οικιακά σκύβαλα στους κάδους.
  • Πλένουμε και απολυμαίνουμε τακτικά τα σκυβαλοδοχεία.
Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, τοποθετούμε τα οικιακά απόβλητα σε διπλή σακούλα. Μεταφέρουμε στο συνήθη χώρο συλλογής ύστερα από 72 ώρες.

Οι δημότες μπορούν να μεταφέρουν κλαδέματα και ογκώδη αντικείμενα στα Πράσινα Σημεία ή να καλέσουν στο Δήμο Λευκωσίας στο 22797007 και η Υπηρεσία του Δήμου Λευκωσίας μπορεί να τα μεταφέρει με τις εξής χρεώσεις: €10 μέχρι τρία ογκώδη, €20 διπλοκάμπινο, €50 μισό ημιφορτηγό, €100 ημιφορτηγό, €200 φορτηγό.

Τα βιντεάκια υπάρχουν στο κανάλι του Δήμου στο YouTube – Nicosia Municipality, στο Facebook – Δήμος Λευκωσίας, στο Instagram - Nicosia Municipality αλλά και σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στα Podcast του Δήμου – Nicosia Municipality Podcasts.

Είναι στο χέρι μας, να διατηρούμε τις γειτονιές μας καθαρές.