Δήμος Λευκωσίας - «Η Ιστορία έχει πρόσωπο»

«Η Ιστορία έχει πρόσωπο»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις (2021) / «Η Ιστορία έχει πρόσωπο»
Τετ, 14 Απρ. 2021 12:28
•    Υπαίθρια έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στο ιστορικό κέντρο της παλιάς Λευκωσίας

Μια ξεχωριστή έκθεση μνήμης και τιμής στους ήρωες του 1821 διοργανώνει ο Δήμος Λευκωσίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου και το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Δύο αιώνες μετά την εθνική παλιγγενεσία, στο ιστορικό κέντρο της παλιάς Λευκωσίας – κατά μήκος των πεζοδρόμων Λήδρας και Ονασαγόρου, Πλατεία Φανερωμένης, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου - φιλοξενείται μια εντυπωσιακή υπαίθρια ανοικτή έκθεση που φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 22 φωτογραφίες οι οποίες απεικονίζουν σημαντικές μορφές μέσα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα.

Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844. Δημοσιεύονται για πρώτη φορά και φέρνουν σε επαφή τον θεατή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας, μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη.

Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, ποζάρουν υπομονετικά για να φιλοτεχνήσει το πορτραίτο τους ο Benjamin Mary, ο οποίος καταφέρνει να συλλάβει την έκφρασή τους σε μια μοναδική στιγμή της ιστορίας.

Εικονίζονται: Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, ο Βρεττανός φιλέλληνας G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, ο Κύπριος Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης και άλλοι.

Διάρκεια υπαίθριας έκθεσης: 15 Απριλίου - 31 Δεκεμβρίου, 2021.