Διατηρούμε τις γειτονιές μας καθαρές

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2021 / Διατηρούμε τις γειτονιές μας καθαρές
Δευ, 31 Μαϊ. 2021 11:15
Σωστή διαχείριση των οικιακών αποβλήτων

https://www.youtube.com/watch?v=yecypm8dle4
 
https://www.youtube.com/watch?v=u0XXrCEY8qw


Στο πλαίσιο της εκστρατείας υπό τον τίτλο «Διατηρούμε τις γειτονιές μας καθαρές» ο Δήμος Λευκωσίας υπενθυμίζει πως με απλά μέτρα ο στόχος των καθαρών γειτονιών είναι εφικτός.  Η σωστή διαχείριση των οικιακών αποβλήτων αποτελεί σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στη διατήρηση της καθαριότητας των γειτονιών μας, κατά συνέπεια και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Για τη σωστή διαχείριση των οικιακών αποβλήτων καλούνται οι δημότες μας όπως:

•   Τοποθετούν τα οικιακά απορρίμματα σε καλά δεμένα πλαστικά σακούλια τα οποία απορρίπτουν μέσα σε κλειστά, καθαρά σκυβαλοδοχεία ή στους κάδους απορριμμάτων και όχι έξω από αυτούς. Τα σκυβαλοδοχεία και οι κάδοι πρέπει να είναι λειτουργικά άρτιοι (χειρολαβές, πίροι ανάρτησης στο σκυβαλοφόρο, τροχοί, κάλυμμα) και να είναι επαρκείς σε αριθμό για τις ανάγκες των υποστατικών που εξυπηρετούν.

•   Φροντίζουν να ενημερώνονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας για τη μέρα και ώρα διέλευσης του σκυβαλοφόρου από τη γειτονιά τους. Η τοποθέτηση των σκυβάλων έξω από το υποστατικό τους πρέπει να γίνεται το προηγούμενο βράδυ (μετά τις 8.00 μ.μ.). Μετά την αποκομιδή, θα πρέπει οι δημότες μας να μεταφέρουν τους κάδους στο χώρο της ιδιοκτησίας τους. Οι κάδοι απορριμμάτων δεν πρέπει να αφήνονται παρατημένοι σε δημόσιους χώρους, δημόσιους χώρους στάθμευσης και πεζοδρόμια καθώς προκαλείται πρόβλημα με τη διέλευση πεζών, τροχοφόρων καθισμάτων και παιδικών καροτσιών. Επίσης η στάθμευση αυτοκινήτων μπροστά από τους κάδους απορριμμάτων εμποδίζει την αποκομιδή των σκυβάλων.

•   Χρησιμοποιούν τους σωστούς κάδους ανακύκλωσης ανά κατηγορία υλικού (μπλε κάδοι για PMD, καφέ κάδοι για χαρτί και πράσινοι κάδοι τύπου «καμπάνας» για γυάλινες συσκευασίες) και αξιοποιούν το πρόγραμμα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών από πόρτα σε πόρτα το οποίο εφαρμόζεται στον Δήμο  κάθε Τρίτη βράδυ σε συνεργασία με την Green Dot. Τα ανακυκλώσιμα υλικά τοποθετούνται σε ειδικές πλαστικές σακούλες που διατίθενται στο εμπόριο. Τα χαρτοκιβώτια δένονται σε δέμα και τοποθετούνται έξω από τα υποστατικά για περισυλλογή.