Εγκαίνια έργου ανάπλασης τμημάτων των οδών Τρικούπη, Αισχύλου, Λεύκωνος

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2021 / Εγκαίνια έργου ανάπλασης τμημάτων των οδών Τρικούπη, Αισχύλου, Λεύκωνος
Τρι, 29 Ιουν. 2021 13:50
•    Εξαιρετικής σημασίας έργο για την αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων

•    Εντός Ιουλίου αναμένεται η προκήρυξη των προσφορών για την ανάπλαση του υπόλοιπου τμήματος της ιστορικής, εμπορικής οδού Τρικούπη

Ένα εξαιρετικής σημασίας έργο που συμβάλλει σημαντικά στην αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας εγκαινιάστηκε την Τρίτη 29 Ιουνίου, 2021. Πρόκειται για το έργο ανάπλαση του πυρήνα συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων – τμήματα οδών Τρικούπη, Αισχύλου, Λεύκωνος.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

To συνολικό έργο στοχεύει στην αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, στη διατήρηση / ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής αλλά και μεμονωμένων κτηρίων καθώς και στη βελτίωση κοινόχρηστων χώρων της πόλης ώστε να λειτουργήσει σαν πόλος ανάπτυξης και προώθησης της επιχειρηματικότητας, των βιομηχανιών τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας.
Πιο συγκεκριμένα το έργο, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει:

- Eπανασχεδιασμό δρόμων και πεζοδρομίων. Τα πεζοδρόμια είναι πλέον ισόπεδα με το οδόστρωμα, προσβάσιμα για ΑμεΑ και φιλικά στους πεζούς.

- Υπογειοποίηση Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΣΥΛ, ΣΑΛ, ΑΤΗΚ, ΑΗΚ) και εγκατάσταση συστήματος άρδευσης.

- Αναβάθμιση οδικού φωτισμού ως προς τη ποιότητα και εκσυγχρονισμός ως προς την ενεργειακή απόδοση. 

- Συντήρηση / αποκατάσταση όψεων 15 κτηρίων η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη διατηρητέων οικοδομών.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για το έργο τονίζοντας ότι στόχος είναι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην εντός των τειχών πόλη. «Τα πρώτα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Αρκετοί ιδιοκτήτες μετά τις παρεμβάσεις του Δήμου προχωρούν στην εσωτερική ανακαίνιση των οικοδομών τους. Κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα ακίνητα, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και χαρακτήρα, θα μπορούν να αξιοποιηθούν σταδιακά δίνοντας ζωντάνια στην περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι απώτερος στόχος του Δήμου είναι οι μεγάλες επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν μόνιμες χρήσεις στην περιοχή. Μια τέτοια επένδυση, όπως είπε, είναι το Κέντρο Αριστείας CYENS το οποίο «μαγνητίζει συναφείς δραστηριότητες και ενεργοποιεί τον ιδιωτικό τομέα να αδράξει την επενδυτική ευκαιρία αξιοποιώντας τις ευκαιρίες ανάπτυξης των κενών ή υπό-χρησιμοποιούμενων οικοδομών».

Εξήγγειλε τέλος την δεύτερη φάση του έργου σημειώνοντας ότι εντός Ιουλίου αναμένεται η προκήρυξη των προσφορών για την ανάπλαση του υπόλοιπου τμήματος της ιστορικής, εμπορικής οδού Τρικούπη η οποία περιλαμβάνει τον εξωραϊσμό 53 κτιρίων – εκ των οποίων τα 16 έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα - καθώς και την ανακατασκευή του δρόμου και των πεζοδρομίων για τη διευκόλυνση στη διακίνηση πεζών και ΑμεΑ.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως η εντός των τειχών πόλη, η οποία είχε παραδοθεί στο παρελθόν σε μια συνεχή πορεία υποβάθμισης και παρακμής, άρχισε δυναμικά να επιστρέφει, να αναζωογονείται και να ανακάμπτει.

«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη χαρά μου που σήμερα επανέρχομαι στην ιστορική πολύβουη εμπορική οδό Τρικούπη, στην οδό Λεύκωνος και Αισχύλου με την διαπίστωση ότι σιγά σιγά οι σχεδιασμοί και το πρόγραμμα για αναζωογόνηση της πρωτεύουσας υλοποιούνται αλλάζοντας την μορφή και την όψη της πόλης. Πίσω από τις σκουριασμένες ταμπέλες, τα παρατημένα σοκάκια και τα ‘χαλαμάντουρα’, κοντά ή και μακριά απ’ την πράσινη γραμμή, η παλιά πόλη της Λευκωσίας ξαναζωντανεύει και σιγά σιγά γίνεται όπως την ξέραμε. Μπορεί να έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε να επιτύχουμε το ευκταίο παρόλα αυτά νιώθω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», είπε.

***Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020.

Capture.JPG


Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη
Εγκαίνια του Έργου Ανάπλαση Πυρήνα Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων
29 Ιουνίου 2021

Αγαπητέ κύριε Νουρή
Φίλες, φίλοι

Είναι με μεγάλη χαρά που σήμερα εγκαινιάζουμε το Έργο αναζωογόνησης τμημάτων των οδών Τρικούπη, Λεύκωνος, Αισχύλου στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Ένα εξαιρετικής σημασίας Έργο, ύψους 1.3 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο και στοχεύει στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή, μέσω της ανάπλασης  δρόμων, της υπογειοποίησης των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και τον εξωραϊσμό 15 όψεων κτηρίων.

Γνωρίζουμε ήδη ότι αυτού του είδους οι παρεμβάσεις έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αναβάθμιση της περιοχής. Τα παραδείγματα των αναπλάσεων οδών όπως της Ερμού, της Πενταδακτύλου, της Κωστάκη Παντελίδη, της Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Αγίου Μάρωνα κ.α. είναι ενδεικτικά.

Είμαι πολύ χαρούμενος που και σε αυτή την περίπτωση τα πρώτα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Αρκετοί ιδιοκτήτες προχωρούν στην εσωτερική ανακαίνιση των οικοδομών τους. Κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα ακίνητα, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και χαρακτήρα, θα μπορούν να αξιοποιηθούν σταδιακά δίνοντας ζωντάνια στην περιοχή.

Για την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή ο Δήμος σε συνεργασία με τα Υπουργεία και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς αξιοποιεί διάφορα Σχέδια και Προγράμματα τα οποία μεμονωμένα και συνδυαστικά ενισχύουν την προσπάθειά μας.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ στις κρατικές χορηγίες, ύψους 700,000 ευρώ, που πρόσφατα ανακοινώσαμε, μέσω του Σχεδίου ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε περιοχές της πράσινης γραμμής. Δεκαοκτώ επιχειρήσεις ετοιμάζονται είτε να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους είτε να λειτουργήσουν στις επιλεγμένες οδούς του Σχεδίου συμβάλλοντας στο στόχο της αναζωογόνησης της εντός των τειχών πόλη.

Φίλες, Φίλοι

Η προαγωγή της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του πολιτισμού αποτελούσε και αποτελεί βασικό άξονα της στρατηγικής του Δήμου για την εντός των τειχών πόλη.

Απώτερος στόχος μας είναι, βεβαίως, οι μεγάλες επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν μόνιμες χρήσεις στην περιοχή.

Μια τέτοια επένδυση αποτελεί η λειτουργία του Κέντρου Αριστείας CYENS στο κτήριο ΣΤΟΑ και αργότερα στο κτήριο της Παλαιάς Αγοράς το οποίο ως γνωστό ανακαινίζεται αυτό το διάστημα. Θεωρούμε πως η λειτουργία του Κέντρου στην περιοχή μαγνητίζει συναφείς δραστηριότητες και ενεργοποιεί τον ιδιωτικό τομέα να αδράξει την επενδυτική ευκαιρία αξιοποιώντας τις ευκαιρίες ανάπτυξης των κενών ή υπό-χρησιμοποιούμενων οικοδομών. Στοχεύουμε γενικότερα στη δημιουργία στενότερων δεσμών μεταξύ επιστημόνων, επιχειρηματιών και τοπικών αρχών προς καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας και δημιουργικότητας καθώς και στην υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας με τη μεταφορά γνώσεων, κατάρτισης και τεχνολογικών λύσεων.

Ο Δήμος Λευκωσίας εδώ και δεκαετίες εργάζεται και στηρίζει ενέργειες πλησίον της Πράσινης Γραμμής. Επιμένουμε να επενδύουμε στο κέντρο. Στηρίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε τον στρατηγικό μας στόχο για αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσία.

Φίλες, φίλοι

Άφησα το καλύτερο, τελευταίο! Ιούλιο αναμένεται η προκήρυξη της δεύτερης φάσης του έργου (Φάση Α1) με την ανάπλαση του υπόλοιπου τμήματος της οδού Τρικούπη η οποία περιλαμβάνει τον εξωραϊσμό 53 κτιρίων – εκ των οποίων τα 16 έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα - καθώς και την ανακατασκευή του δρόμου και των πεζοδρομίων καθιστώντας τα πιο προσβάσιμα και φιλικά για τους πεζούς.

Φανταστείτε την Τρικούπη - από το κυκλικό κόμβο του ΟΧΙ μέχρι αυτό το σημείο - να μοιάζει με αυτή τη γειτονιά…

Σας ευχαριστώ

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια του έργου «Ανάπλαση του Πυρήνα της Συνοικίας  Δημιουργικών Επιχειρήσεων» - Φάση Α: ανάπλαση τμημάτων των οδών Τρικούπη, Λεύκωνος και Αισχύλου
(Τρίτη, 29/06/2021, ώρα 10 π.μ.)

Φίλε Δήμαρχε, Φίλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Κυρίες και Κύριοι,

Το ξέρετε ότι είμαι γέννημα θρέμμα της παλιάς πόλης της Λευκωσίας. Περπατούσα από μικρός αυτούς τους δρόμους. Επομένως έχω πλήρη εικόνα και αντίληψη της συντελούμενης αλλαγής.

Πάντοτε όμως, όπως και σήμερα παρατηρώ τα σημεία εκείνα που με έκαναν να νιώθω περήφανος για την πρωτεύουσα: τη γραφικότητα και την αρχοντική αρχιτεκτονική της.

Συνήθιζα όμως περισσότερο να εστιάζω σε εκείνα που θα ήθελα να αλλάξουν. Έβλεπα τα «παρατημένα» σοκάκια, τις σκουριασμένες ταμπέλες, τα φθαρμένα ξύλινα παντζούρια, τα ατημέλητα κτήρια. Αυτά που είναι το αποτέλεσμα του μαρασμού, της αποψίλωσης και της εγκατάλειψης, σαν φυσιολογικό επακόλουθο της διαχωριστικής γραμμής που διχοτομεί την πρωτεύουσα, και σπάει τη συνοχή και τη συνέχειά της.  

Αγαπητέ Δήμαρχε, Κύριες και κύριοι,

Η εντός των τειχών πόλη, η οποία είχε παραδοθεί στο παρελθόν σε μια συνεχή πορεία υποβάθμισης και παρακμής, άρχισε δυναμικά να επιστρέφει, να αναζωογονείται και να ανακάμπτει.

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη χαρά μου που σήμερα επανέρχομαι στην ιστορική πολύβουη εμπορική οδό Τρικούπη, στην οδό Λεύκωνος και Αισχύλου με την διαπίστωση ότι σιγά σιγά οι σχεδιασμοί και το πρόγραμμα για αναζωογόνηση της πρωτεύουσας υλοποιούνται αλλάζοντας την μορφή και την όψη της πόλης.

Χαίρομαι διπλά γιατί σήμερα μαζί θα εγκαινιάσουμε ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για την πόλη, όπως αυτό της «Ανάπλασης του Πυρήνα της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων» αλλά και της ανάπλασης τμημάτων των οδών Τρικούπη, Λεύκωνος και Αισχύλου». Και είναι εξαιρετικής σημασίας αφού μαζί με το σύνολο των αρχιτεκτονικά αξιόλογων ιστορικών οικοδομών και τα γειτνιάζοντα σημαντικά τοπόσημα της πόλης, όπως η Αγορά Παλαιού Δημαρχείου και το Παρθεναγωγείο Φανερωμένης συνθέτουν μια περιοχή με ιδιαίτερη φυσιογνωμία. 

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», κάτω από τον Άξονα Προτεραιότητας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λευκωσίας.

Στόχος της Α’ φάσης του έργου, η οποία άρχισε περί τα μέσα του 2018, είναι η δημιουργία μίας περιοχής - συνοικίας με συνδυασμένη την εμπορική και ήπια βιοτεχνική χρήση και συγκεκριμένα τις δημιουργικές  επιχειρήσεις.

Η Α’ φάση του έργου, η οποία έχει ολοκληρωθεί και κόστισε γύρω στο €1,3 εκ., αφορούσε στον επανασχεδιασμό δρόμων και πεζοδρομίων, στην ανάπλαση περιοχής του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας, υπογειοποίηση υπηρεσιών, καθώς και στη συντήρηση και αποκατάσταση 15 προσόψεων ενώ θα ακολουθήσουν άλλες 53 εκ των οποίων οι 16 αφορούν οικοδομές που κηρύχθηκαν διατηρητέες και θα προσφοροδοτηθούν άμεσα.

Είναι με αυτές και μια σειρά άλλων στοχευμένων παρεμβάσεων τις οποίες μελετήσαμε και θα εξαγγείλουμε στις επόμενες μέρες που θέλουμε να πετύχουμε και σας διαβεβαιώ ότι θα πετύχουμε,  την ολική αναστροφή της μέχρι σήμερα αρνητικής εικόνας του ΑΕΚ της πρωτεύουσας αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα πολιτιστικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, αλλά και την αίγλη της εντός των τειχών πόλης.

Αγαπητοί,

Το έργο αυτό δεν είναι αποσπασματικό. Έρχεται να αποτελέσει συνέχεια και συμπλήρωση άλλων έργων που έχουν ήδη υλοποιηθεί τόσο στο πλαίσιο του τετραετούς προγράμματος Αναζωογόνησης και Αναβίωσης περιοχών της πράσινης γραμμής Λευκωσίας 2017 - 2021, όσο και των ευρωπαϊκών ταμείων και άλλων προγραμμάτων.

Να θυμίσω ότι, στα πλαίσια του τετραετούς προγράμματος για τις περιοχές της πράσινης γραμμής Λευκωσίας, ως Υπουργείο έχουμε επιχορηγήσει στον Δήμο Λευκωσίας, σημαντικά έργα υποδομής συνολικής αξίας €9 εκ., όπως την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, την αποκατάσταση του πρώην «ΕΚΑΤΕ», των δημοτικών λουτρών, την πρόσφατη βελτίωση της οδού Ρηγαίνης, αλλά και την συντήρηση της «Λαϊκής Γειτονίας» και της χονδρικής αγοράς.

Φίλες και Φίλοι,

Έμπρακτη απόδειξη των σκέψεων, των στόχων, του οράματος αλλά και της έγνοιας μας για την πόλη, αποτελεί η υλοποίηση της μεταφοράς της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτήριο του σχολείου Φανερωμένης που παίρνει σάρκα και οστά μετά και την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης. Αυτή την τόσο σημαντική ενέργεια συμπληρώνει η απόφαση μας για διάθεση 15 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την δημιουργία φοιτητικών εστιών ή/ και άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών.

Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό το ποσό δεν θα είναι και το μόνο κίνητρο. Θα εξαγγείλουμε πρόσθετα και πολύ σύντομα μάλιστα πολύ γενναιόδωρα πολεοδομικά και οικονομικά κίνητρα για τις ιδιοκτησίες στην περιτειχισμένη πόλη.
Γιατί θέλουμε να κλείσουμε οριστικά την κακή παρένθεση του πολύχρονου μαρασμού και να δούμε να γίνεται πράξη με γρήγορους μάλιστα ρυθμούς, η αναζωογόνηση, η αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, η ακόμα μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών και κατοίκων στο κέντρο, η αξιοποίηση των δημοσίων κτηρίων αλλά και η ενθάρρυνση της νεανικής δραστηριότητας.

Είναι γι΄αυτό ακριβώς τον ίδιο λόγο που εξαγγείλαμε και εφαρμόζουμε  πολύ γενναιόδωρα στεγαστικά σχέδια στις ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές, ώστε από κοινού με τα έργα ανάπτυξης και υποδομής, να λειτουργήσουν συνεργιστικά.

Είναι δε αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν εγκριθεί συνολικά 271 αιτήσεις, οι οποίες αφορούν ακριτικές περιοχές. Από αυτές οι 120 περίπου, ποσού περίπου 3,5 εκ. ευρώ, αφορούν οικονομική ενίσχυση για στεγαστικά σχέδια των Δήμων Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου. Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν πως τα στεγαστικά σχέδια που αφορούν στις ακριτικές μας περιοχές αγκαλιάστηκαν ιδιαίτερα από τους νέους μας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προσέλκυση κατοίκων στις πρώην εγκαταλελειμμένες αυτές περιοχές.

Αγαπητοί,

Ιεραρχώ αυτές τις κυβερνητικές παρεμβάσεις πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας που καταβάλουμε με τον Δήμο για να αναζωογονήσουμε την πόλη της Λευκωσίας, ώστε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε και σειρά άλλων προβλημάτων.

Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Λευκωσίας, τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και του ΥΠΕΣ αλλά ιδιαίτερα τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου μας, η οποία ενεργεί ως Ενδιάμεσος Φορέας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, βοηθώντας αποφασιστικά με την τεχνογνωσία τους στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν κατανεμηθεί για την χώρα μας.

Φίλε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι,
Πίσω από τις σκουριασμένες ταμπέλες, τα «παρατημένα σοκάκια» και τα «χαλαμάντουρα», κοντά ή και μακριά απ’ την πράσινη γραμμή, η παλιά πόλη της Λευκωσίας ξαναζωντανεύει και σιγά σιγά γίνεται όπως την ξέραμε.
Μπορεί να έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε να επιτύχουμε το ευκταίο παρόλα αυτά νιώθω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

Θέλω μαζί με τις ευχαριστίες μου να σας διαβεβαιώσω, ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και η κυβέρνηση στο σύνολο της θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε πράξη αυτόν τον κοινό οραματισμό.

Σας ευχαριστώ.