Εγκαινιάστηκε η ανανεωμένη Λεωφόρος Κυριάκου Μάτση

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2021 / Εγκαινιάστηκε η ανανεωμένη Λεωφόρος Κυριάκου Μάτση
Πεμ, 22 Ιουλ. 2021 11:36
•   Ένα εξαιρετικής σημασίας έργο το οποίο αλλάζει την εικόνα ολόκληρης της περιοχής

Τα εγκαίνια της ανανεωμένης Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση τελέστηκαν την Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021, από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικής έργο το οποίο αναβαθμίζει την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και την αισθητική της πολυσύχναστης λεωφόρου διατηρώντας όμως τον ιδιαίτερο περιβαλλοντικό χαρακτήρα της με προστασία των μεγάλων δέντρων και ενίσχυση του πρασίνου με νέες φυτεύσεις. Επί τις λεωφόρου έχουν ήδη φυτευτεί 90 ώριμα δέντρα, αναρριχητικά και καλλωπιστικά φυτά.

Έχει επίσης τοποθετηθεί μοντέρνα αστική επίπλωση, σύγχρονος φωτισμός, υδάτινα στοιχεία και υπογειοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Τα πλήρως προσβάσιμα πεζοδρόμια που έχουν δημιουργηθεί επιτρέπουν την ασφαλή και άνετη διακίνηση πεζών και ΑμεΑ ενώ το έργο έχει στοχεύει και έχει πετύχει την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας σε ένα δρόμο που ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Για την εξυπηρέτηση των εμπορικών χρήσεων της λεωφόρου, έχουν δημιουργηθεί 25 χώροι στάθμευσης επί του οδοστρώματος (μεταξύ των οποίων και για οχήματα τροφοδοσίας), ενώ χώροι στάθμευσης προς εξυπηρέτηση των πολιτών υπάρχουν και στις παρόδους.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης μίλησε για ένα εξαιρετικής σημασίας έργο σε μια πολυσύχναστη λεωφόρο της πόλης μας η οποία για δεκαετίες παρουσίαζε προβλήματα με σημαντικότερο αυτό της μη ασφαλούς διακίνησης πεζών και οχημάτων. Ο κ. Γιωρκάτζης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσβασιμότητα των πεζοδρομίων υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του στη περιοχή συνοδεία ατόμων σε τροχοκάθισμα.

Εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση που πλέον οι πολίτες χαίρονται και απολαμβάνουν τη βόλτα τους επί της λεωφόρου και τόνισε πως το έργο αλλάζει την εικόνα ολόκληρης της περιοχής.

Είπε ακόμη ότι στόχος του Δήμου δεν είναι μόνο η ανάπλαση κεντρικών λεωφόρων αλλά και αναβάθμιση των γειτονιών μέσω της δημιουργίας δικτύου πεζοδρομίων που τις διασυνδέουν με τους κεντρικούς οδικούς άξονες.

Η Λευκωσία αλλάζει. Γίνεται πιο όμορφη, πιο λειτουργική, προσβάσιμη.

Σε δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος τόνισε πως το έργο της Κυριάκου Μάτση «αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα έργου βιώσιμης κινητικότητας που συνδυάζει τόσο την ασφαλή διακίνηση των οχημάτων όσο και των πεζών και των ΑμεΑ».

Ο Υπουργός συνεχάρη τον Δήμο Λευκωσίας «ο οποίος καταφέρνει να εκτελεί ταυτόχρονα τόσα πολλά και σημαντικά έργα αναπλάσεων δρόμων τόσο τις γειτονιές όσο και στο εμπορικό κέντρο τα οποία με την ολοκλήρωση τους θα αναβαθμίσουν κατά πολύ την εικόνα και τη λειτουργικότητα της πόλης». Είπε ακόμη ότι προωθείται η μελέτη για το νέο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Λευκωσίας το οποίο βρίσκεται σε τελική φάση αξιολόγησης διαβεβαιώνοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των δημοσίων μεταφορών μέσα από τον λεπτομερή σχεδιασμό του άξονα για λεωφορειολωρίδες (άξονας τραμ), στην ανάπλαση και αναζωογόνηση των αστικών πυρήνων και ιδιαίτερα του κέντρου. και σε παρεμβάσεις για μείωση της κυκλοφορίας σε ώρες αιχμής, π.χ. κλιμακωτό ωράριο κ.ά.

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη
Εγκαίνια Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση

 
22 Ιουλίου 2021

Αγαπητέ κύριε κ. Καρούσο (Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων)
Αγαπητή κυρία Βασιλείου (Επίτροπος Περιβάλλοντος)
Αγαπητή κύριε Κούνδουρε (Διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας)
Αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
Φίλες, Φίλοι

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που σήμερα εγκαινιάζουμε τη νέα, ανανεωμένη λεωφόρο Κυριάκου Μάτση. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο σε μια από τις πιο πολυσύχναστες λεωφόρους της πόλης μας η οποία για δεκαετίες παρουσίαζε πολύ σοβαρά προβλήματα, με σημαντικότερο αυτό της μη ασφαλούς διακίνησης πεζών και οχημάτων.

Το έργο έχει αναβαθμίσει σε τεράστιο βαθμό την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και την αισθητική της λεωφόρου και της περιοχής γενικότερα.

Προτεραιότητα του σχεδιασμού του έργου, πέραν της κατασκευής νέου οδοστρώματος και πλήρως προσβάσιμων πεζοδρομίων, της υπογειοποίησης όλων των υποδομών, της αντικατάστασης του φωτισμού κ.ά.,  ήταν η διατήρηση του χαρακτήρα της λεωφόρου. Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη διάσωση όσο το δυνατό περισσότερων υφιστάμενων δέντρων και στη φύτευση μεγάλου αριθμού νέων. Έχουν ήδη φυτευτεί γύρω στα 90 ώριμα δέντρα και άλλα καλλωπιστικά και αναρριχητικά φυτά ενώ το υδάτινο στοιχείο δίνει μια νότα δροσιάς και πρόσθετης ομορφιάς στην κεντρική αυτή λεωφόρο.

Yπέρτατη στρατηγική του Δήμου μας είναι η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή κάποιες φορές προϋποθέτει και αντικατάσταση δέντρων όταν αυτό επιβάλλει η κατασκευή κατάλληλων πεζοδρομίων για να μπορούν να διακινούνται με ασφάλεια τα παιδιά μας ή και με στόχο να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητο.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην κάνω ιδιαίτερη μνεία στην προσβασιμότητα των πεζοδρομίων που προσφάτως είχαμε την χαρά να διαπιστώσουμε με επίσκεψη μας στη περιοχή, συνοδεία ατόμων σε τροχοκάθισμα. Είναι η πρώτη φορά που συμπολίτες μας με κινητικές δυσκολίες μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια στην οδό, χωρίς βοήθεια.

Για εμάς, αυτό είναι τεράστιας σημασίας. Θέλουμε τη Λευκωσία προσβάσιμη για όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της γι’ αυτό και όλα τα έργα που κατασκευάζουμε είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις κατευθυντήριες διεθνείς και ευρωπαϊκές οδηγίες σε ότι αφορά την προσβασιμότητα.

Χαίρομαι επίσης που πλέον βλέπω συμπολίτες μου να απολαμβάνουν τη βόλτα τους στα πλατιά και ασφαλή πεζοδρόμια της λεωφόρου.

Αδιαμφισβήτητα το έργο άλλαξε την εικόνα ολόκληρης της περιοχής.

Φίλες, φίλοι

Στόχος μας δεν είναι μόνο η ανάπλαση λεωφόρων αλλά και η δημιουργία δικτύου πεζοδρομίων που διασυνδέουν τις γειτονιές με κεντρικές οδικές αρτηρίες. Σε αυτή την περιοχή ο Δήμος έχει προχωρήσει σε κατασκευή νέων, προσβάσιμων για όλους πεζοδρομίων σε αρκετές παρόδους τα οποία λειτουργούν συνδυαστικά με το έργο της Κυριάκου Μάτση για τη εύκολη και άνετη διακίνηση πεζών, ποδηλατών, ΑμεΑ.

Συνεχίζουμε με έργα που αναβαθμίζουν το κέντρο της Λευκωσίας αλλά και τις γειτονιές της. Με έργα φιλικά στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Κύρια προτεραιότητα μας παραμένει η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Η Λευκωσία αλλάζει. Γίνεται πιο όμορφη, πιο λειτουργική, προσβάσιμη.

*** Συγχαίρω όλους τους συντελεστές του έργου και ευχαριστώ ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,  το Τμήμα Πολεοδομίας, το Γραφείο Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας (τον αρχιτέκτονα του έργου Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον πολιτικό μηχανικό Κύπρο Κυπριανού), τους εργολάβους και υπεργολάβους του έργου, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου
στα εγκαίνια του έργου της βελτίωσης της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021, ώρα 10:00

 
Αγαπητοί Φίλοι,

Είναι πράγματι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα στην τέλεση των εγκαινίων της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση, ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου όχι μόνο για τον Δήμο Λευκωσίας αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας και των περιχώρων καθότι πρόκειται για άξονα εισόδου και εξόδου στην πόλη.

Το έργο αναβαθμίζει ουσιαστικά και αισθητικά τόσο τις οδικές υποδομές όσο και τις υποδομές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές της Λευκωσίας.

Το έργο αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα έργου βιώσιμης κινητικότητας που συνδυάζει τόσο την ασφαλή διακίνηση των οχημάτων όσο και των πεζών και των ΑμεΑ.  Επίσης έχουν γίνει εύστοχες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις για διαφύλαξη και ενίσχυση του ιδιαίτερου περιβαλλοντικού χαρακτήρα του δρόμου και του πρασίνου.  Ο εξοπλισμός του δρόμου είναι ιδιαίτερα φιλικός στο περιβάλλον και δημιουργεί τις συνθήκες για αύξηση της επισκεψιμότητας του δρόμου από τους πεζούς.  Παράλληλα έχει επιτευχθεί η μείωση των ταχυτήτων και κατ΄ επέκταση η αύξηση της οδικής ασφάλειας σ΄ ένα δρόμο ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα.

Θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου στο Δήμο Λευκωσίας ο οποίος καταφέρνει να εκτελεί ταυτόχρονα τόσα πολλά και σημαντικά έργα αναπλάσεων δρόμων τόσο τις γειτονιές όσο και στο εμπορικό κέντρο τα οποία με την ολοκλήρωση τους θα αναβαθμίσουν κατά πολύ την εικόνα και τη λειτουργικότητα της πόλης.

Ιδιαίτερα πρέπει να αναφερθώ στα έργα του τριγώνου Μακαρίου-Ευαγόρου - Στασικράτους τα οποία σε συνδυασμό με τα έργα της πλατείας Ελευθερίας και της λεωφόρου Ομήρου που ολοκληρώθηκαν θα αλλάξουν το κέντρο και θα δημιουργήσουν ένα πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.  Επίσης τα έργα αυτά σε συνδυασμό με τις μονοδρομήσεις και αναβαθμίσεις των λεωφόρων Καλλιπόλεως – Μακαρίου – Διγενή Ακρίτα που προωθεί το Υπουργείο μας, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Βιώσιμης Κινητικότητας και στην ενίσχυση των Δημόσιων Μεταφορών. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ίδιο πλαίσιο προωθείται η μελέτη για το νέο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Λευκωσίας το οποίο βρίσκεται σε τελική φάση αξιολόγησης.  Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, θα ληφθούν υπόψη όλα τα σχετικά ολοκληρωμένα έργα και σχέδια, όπως το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ) αλλά και οι μελέτες και τα έργα που προωθούνται ήδη.  Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των δημοσίων μεταφορών μέσα από τον λεπτομερή σχεδιασμό του άξονα για λεωφορειολωρίδες (άξονας τραμ), στην ανάπλαση και αναζωογόνηση των αστικών πυρήνων και ιδιαίτερα του κέντρου. και σε παρεμβάσεις για μείωση της κυκλοφορίας σε ώρες αιχμής, π.χ. κλιμακωτό ωράριο κ.ά.

Αναφορά πρέπει να γίνει και σε άλλα έργα που προωθεί το Υπουργείο μας όπως το σύστημα ποδηλατοδρόμων που συνδέουν το κέντρο με τα Πανεπιστήμια. Μέσα στο Φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί το τμήμα από το Μετόχι Κύκκου μέχρι την Πλατεία Σολωμού με δαπάνη €2,0εκ. περίπου, ενώ παράλληλα τρέχουν οι μελέτες και για τα τμήματα από το κέντρο προς Παλουριώτισσα και Καϊμακλί με στόχο να υλοποιηθούν την περίοδο 2022-2023 το κόστος των οποίων έχει υπολογιστεί γύρω στα €2,0εκ.  Επίσης μέσα στο 2022 αναμένεται να προωθηθεί η ολοκλήρωση της Λεωφόρου Αμμοχώστου με δαπάνη €6,0εκ.  Στις αρχές του 2021 ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των συστημάτων φώτων τροχαίας στην Λευκωσία με κόστος €1,5εκ. ενώ μέσα στο Φθινόπωρο προγραμματίζεται η προσφοροδότηση του νέου συστήματος ελέγχου φώτων τροχαίας με εκτιμώμενο κόστος στα €5,0εκ.

Τέλος, κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να τονίσω ότι το Υπουργείο μου θα είναι πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης στα έργα και στους στόχους που ο Δήμος θέλει να προωθήσει, στα πλαίσια βέβαια των δυνατοτήτων και πόρων του Κράτους.

Σας ευχαριστώ