Δήμος Λευκωσίας - Εγκαινιάστηκε ο ΔΧΣ Ομήρου και το αναβαθμισμένο τμήμα της Λεωφόρου Ομήρου

Εγκαινιάστηκε ο ΔΧΣ Ομήρου και το αναβαθμισμένο τμήμα της Λεωφόρου Ομήρου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις (2021) / Εγκαινιάστηκε ο ΔΧΣ Ομήρου και το αναβαθμισμένο τμήμα της Λεωφόρου Ομήρου
Τρι, 27 Ιουλ. 2021 12:11
•  Τα εγκαίνια τέλεσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος

•   Δήμαρχος Λευκωσίας: «Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα όταν έργα τα οποία έχουμε οραματιστεί παίρνουν σάρκα και οστά και αγκαλιάζονται από τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της Λευκωσίας»

O πρωτοποριακός για τα κυπριακά δεδομένα Δημοτικός Χώρος Στάθμευσης Ομήρου και η αναβάθμιση τμήματος της λεωφόρου Ομήρου (τρίγωνο Ομήρου - Ευαγόρου - Αναστασίου Γ’ Λεβέντη) εγκαινιάστηκαν την Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο.

Ο χώρος στάθμευσης ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη λεωφόρο, κάτι που πρώτη φορά επιχειρήθηκε στην Κύπρο, διαθέτει 147 θέσεις στάθμευσης εκ των οποίων οι οκτώ για ΑμεΑ.

Πέραν του χώρου στάθμευσης, το έργο περιλαμβάνει δημόσιους χώρους υγιεινής στο επίπεδο της τάφρου Νταβίλα (δυτικά) καθώς και κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρες που συνδέουν τον χώρο στάθμευσης με την τάφρο και τη λεωφόρο Ομήρου. Το έργο περιλάμβανε επίσης διαπλάτυνση της λεωφόρου Ομήρου, κατασκευή νέων πεζοδρομίων και οδοστρώματος και εγκατάσταση οδικού εξοπλισμού, σύγχρονου φωτισμού και σήμανσης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Επιχειρηματικό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 - 2020), τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας. 

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης τόνισε πως «δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα όταν έργα τα οποία έχουμε οραματιστεί παίρνουν σάρκα και οστά και αγκαλιάζονται από τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της Λευκωσίας οι οποίοι πλέον μπορούν να σταθμεύσουν στο χώρο στάθμευσης της Ομήρου και να περπατήσουν στα άνετα και πλήρως προσβάσιμα πεζοδρόμια της Λεωφόρου Ομήρου, συνεχίζοντας τη βόλτα τους στην Τάφρο, την Πλατεία Ελευθερίας, την εντός των τειχών πόλη, στο εμπορικό τρίγωνο (τη Στασικράτους, τη Μακαρίου, την Ευαγόρου)».

Ο κ. Γιωρκάτζης πρόσθεσε ότι οι όποιες παρεμβάσεις του Δήμου δεν είναι αποσπασματικές. «Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αστικό κέντρο της πόλης μας», είπε και ανέφερε ενδεικτικά την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου (Στασικράτους – Μακαρίου – Ευαγόρου). Πρόσθεσε ότι η ανάπλαση του ΓΣΠ  «θα έρθει να συμπληρώσει την αναζωογόνηση της καρδιάς της πρωτεύουσας δημιουργώντας δρόμους διασύνδεσης με το εμπορικό τρίγωνο, την Πλατεία Ελευθερίας, την παλιά πόλη».

Ο κ. Καρούσος στο δικό του χαιρετισμό μίλησε για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για το Δήμο Λευκωσίας, που στόχο έχει την βελτίωση της προσβασιμότητας από και προς το ιστορικό κέντρο της πόλης και την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην εντός των τειχών πόλη. «Το έργο ουσιαστικά είναι συνδεδεμένο με την πλατεία Ελευθερίας και την αναβάθμιση του Τριγώνου Μακαρίου - Ευαγόρου - Στασικράτους που επίσης προωθηθεί σταδιακά ο Δήμος και θα συμβάλει στην αύξηση της εμπορικότητας και επισκεψιμότητας τόσο στην εντός των τειχών πόλη όσο και στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης» είπε και πρόσθεσε: «Τα έργα αυτά σε συνδυασμό με τις μονοδρομήσεις και αναβαθμίσεις των λεωφόρων Καλλιπόλεως – Μακαρίου – Διγενή Ακρίτα που προωθεί το Υπουργείο μας θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Βιώσιμης Κινητικότητας και στην ενίσχυση των Δημόσιων Μεταφορών».

Ο κ. Υπουργός σημείωσε επιπρόσθετα ότι στο ίδιο πλαίσιο προωθείται η μελέτη για το νέο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λευκωσίας το οποίο βρίσκεται σε τελική φάση αξιολόγησης.

Φωτογραφίες: Κάτια Χριστοδούλου / ΚΥΠΕ

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη

Εγκαίνια ΔΧΣ Ομήρου και τμήματος της Λεωφόρου Ομήρου
Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σήμερα εγκαινιάζουμε δύο μεγάλα έργα στην καρδιά της Λευκωσίας. Πρόκειται για τον πρωτοποριακό για τα κυπριακά δεδομένα υπόγειο Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης Ομήρου καθώς και την ανάπλαση τμήματος της λεωφόρου Ομήρου (τρίγωνο Ομήρου - Ευαγόρου - Αναστασίου Γ’ Λεβέντη).

Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα όταν έργα τα οποία έχουμε οραματιστεί παίρνουν σάρκα και οστά και αγκαλιάζονται από τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της Λευκωσίας οι οποίοι πλέον μπορούν να σταθμεύσουν σε αυτό τον χώρο στάθμευσης και να περπατήσουν στα άνετα και πλήρως προσβάσιμα πεζοδρόμια της Ομήρου, συνεχίζοντας τη βόλτα τους στην Τάφρο, την Πλατεία Ελευθερίας, την εντός των τειχών πόλη, στο εμπορικό τρίγωνο (τη Στασικράτους, τη Μακαρίου, την Ευαγόρου). Όπως θα έχετε παρατηρήσει στη Λεωφόρο Ομήρου έχει τοποθετηθεί νέος σύγχρονος οδικός φωτισμός γεγονός που ενισχύει την ασφάλεια των πεζών, έχει αναβαθμιστεί το οδόστρωμα, εγκαταστάθηκε νέος οδικός εξοπλισμός καθώς και σήμανση.

Πρέπει να πω ότι η δημιουργία χώρου στάθμευσης κάτω από υφιστάμενη – σε λειτουργία - Λεωφόρο επιχειρήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο. Τολμήσαμε αυτό το έργο και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Ο χώρος διαθέτει 147 θέσεις στάθμευσης εκ των οποίων οι οκτώ για ΑμεΑ και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε σε σχέση με την στάθμευση στο κέντρο της πόλης μας.

Πέραν του χώρου στάθμευσης, το έργο περιλαμβάνει δημόσια αποχωρητήρια στο επίπεδο της τάφρου Νταβίλα (δυτικά) καθώς και κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρες που συνδέουν τον χώρο στάθμευσης με την τάφρο και τη λεωφόρο Ομήρου.

Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως οι όποιες παρεμβάσεις μας δεν είναι αποσπασματικές. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αστικό κέντρο της πόλης μας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αναβάθμιση της λεωφόρου Ομήρου με τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, άνετων και προσβάσιμων πεζοδρομίων.

Η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου (Στασικράτους - Μακαρίου - Ευαγόρου) αποτελεί ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα της προσπάθειας μας ενώ η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ  θα έρθει να συμπληρώσει την αναζωογόνηση της καρδιάς της πρωτεύουσας δημιουργώντας δρόμους διασύνδεσης με το εμπορικό τρίγωνο, την Πλατεία Ελευθερίας, την παλιά πόλη.

Είμαι βέβαιος ότι γίνεται πλέον από όλους κατανοητή η μεγάλη πρόσθετη αξία που αποκτά το κέντρο της πόλης μας, με την ολοκλήρωση όλων αυτών των έργων.

Φίλες, φίλοι

Η Λευκωσία αλλάζει. Η καρδιά της πρωτεύουσας αποκτά παλμό. Να ζούμε την πόλη μας, να την χαιρόμαστε, να την αγαπάμε και να είμαστε περήφανοι για αυτήν. 

Χαιρετισμός του Υπουργού, Μεταφορών, Επικοινωνιών
και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου


στα Εγκαίνια του Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης
στη Λεωφόρο Ομήρου στη Λευκωσία
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021, ώρα 10:00

Αγαπητοί Φίλοι,

Είναι πράγματι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα στην τέλεση των εγκαινίων του Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης στη Λεωφόρο Ομήρου, ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου για τον Δήμο Λευκωσίας, που στόχο έχει την βελτίωση της προσβασιμότητας από και προς το Ιστορικό Κέντρο της πόλης και την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην εντός των τειχών πόλη.

Το έργο αφορά την κατασκευή διώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης για 147 οχήματα εκ των οποίων οι 8 θέσεις για οχήματα ΑμεΑ, κάτω από τη Λεωφόρο Ομήρου, στο τμήμα μεταξύ της Πλατείας Σολωμού και της Λεωφόρου Ευαγόρου.  Η πρόσβαση στους χώρους γίνεται μέσω της Λεωφόρου Ομήρου η οποία συνδέεται με τον χώρο με κλιμακοστάσιο και δυο ανελκυστήρες για εξυπηρέτηση των πεζών και των ΑμεΑ.  Στο πλαίσιο του έργου η Λεωφόρος Ομήρου έχει διαπλατυνθεί και αναβαθμιστεί με νέα πεζοδρόμια, νέο οδόστρωμα και νέο οδικό εξοπλισμό / φωτισμό / σήμανση.

Το έργο ουσιαστικά είναι συνδεδεμένο με την πλατεία Ελευθερίας και την αναβάθμιση του Τριγώνου Μακαρίου - Ευαγόρου - Στασικράτους που επίσης προωθηθεί σταδιακά ο Δήμος και θα συμβάλει στην αύξηση της εμπορικότητας και επισκεψιμότητας τόσο στην εντός των τειχών πόλη όσο και στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Επίσης τα έργα αυτά σε συνδυασμό με τις μονοδρομήσεις και αναβαθμίσεις των λεωφόρων Καλλιπόλεως - Μακαρίου - Διγενή Ακρίτα που προωθεί το Υπουργείο μας θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Βιώσιμης Κινητικότητας και στην ενίσχυση των Δημόσιων Μεταφορών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ίδιο πλαίσιο προωθείται η μελέτη για το νέο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λευκωσίας το οποίο βρίσκεται σε τελική φάση αξιολόγησης.  Στο πλαίσιο της μελέτης θα δοθεί έμφαση στην ανάπλαση και αναζωογόνηση των αστικών πυρήνων και ιδιαίτερα του κέντρου, στον σχεδιασμό άξονα για λεωφορειολωρίδες (άξονας τραμ) και σε παρεμβάσεις για μείωση της κυκλοφορίας σε ώρες αιχμής, π.χ κλιμακωτό ωράριο, κ.ά.

Αναφορά πρέπει να γίνει και σε άλλα έργα που προωθεί το Υπουργείο μας όπως το σύστημα ποδηλατοδρόμων που συνδέουν το κέντρο με τα Πανεπιστήμια της Λευκωσίας.  Μέσα στο φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί το τμήμα από το Μετόχι Κύκκου μέχρι την Πλατεία Σολωμού με δαπάνη €2,0εκ. περίπου ενώ παράλληλα τρέχουν οι μελέτες και για τα τμήματα από το κέντρο προς Παλλουριώτισσα και Καϊμακλί με στόχο να υλοποιηθούν την περίοδο 2022-2023 με εκτιμώμενο κόστος €2,0εκ.  Επίσης μέσα στο 2022 αναμένεται να προωθηθεί η ολοκλήρωση της λεωφόρου Αγίου Ιλαρίωνος - Αμμοχώστου με δαπάνη €6,0εκ.  Στις αρχές του 2021 ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των συστημάτων φώτων τροχαίας στη Λευκωσία με κόστος €1,5εκ. ενώ μέσα στο φθινόπωρο προγραμματίζεται η προσφοροδότηση του νέου συστήματος ελέγχου φώτων τροχαίας με εκτιμώμενο προϋπολογισμό στα €5,0εκ.

Τέλος, κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να τονίσω ότι το Υπουργείο μου θα είναι πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης στα έργα και στους στόχους που ο Δήμος θέλει να προωθήσει, στα πλαίσια βέβαια των δυνατοτήτων και πόρων του Κράτους.

Σας ευχαριστώ