114 νέες θέσεις στάθμευσης στην καρδιά της πρωτεύουσας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2021 / 114 νέες θέσεις στάθμευσης στην καρδιά της πρωτεύουσας
Πεμ, 29 Ιουλ. 2021 11:37
• Εγκαινιάστηκαν τέσσερις χώροι στάθμευσης στην εντός των τειχών Λευκωσία
• Τα εγκαίνια τέλεσε ο αν. Έπαρχος Λευκωσίας Ανδρέας Χ’’Πάκκος

Τα εγκαίνια τεσσάρων χώρων στάθμευσης στην εντός των τειχών Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 από τον αναπληρωτή Έπαρχο Λευκωσίας Ανδρέα Χ’’Πάκκο. Η λειτουργία των νέων χώρων δημιουργεί 114 πρόσθετες θέσεις στάθμευσης στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια για την αναζωογόνηση και αναβίωση της εντός των τειχών πόλης και αποσκοπεί στην αύξηση της επισκεψιμότητας στη περιοχή και στη διευκόλυνση των επισκεπτών και των κατοίκων της παλιάς πόλης.

Πλην των αναβαθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε υφιστάμενους χώρους στάθμευσης (ασφαλτοστρώσεις με οριζόντια σήμανση θέσεων, ελεγχόμενη είσοδος / έξοδος, πρόσληψη αριθμού παρκαδόρων) η λειτουργία των τεσσάρων νέων χώρων στάθμευσης διευκολύνει την καθημερινότητα εργαζομένων, επισκεπτών αλλά και των κατοίκων του κέντρου της Λευκωσίας.

Οι τέσσερις χώροι στάθμευσης, που εγκαινιάστηκαν την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, είναι:
- Χώρος Στάθμευσης στη συμβολή των οδών Τρικούπη – Λιασίδου με 54 θέσεις στάθμευσης εκ των οποίων οι 5 για ΑμεΑ.
- Χώρος Στάθμευσης στην Τρικούπη (δυτικά) με 15 θέσεις στάθμευσης (2 για ΑμεΑ).
- Χώρος Στάθμευσης στην Τρικούπη (ανατολικά) με 9 θέσεις στάθμευσης.
- Επέκταση του χώρου στάθμευσης στην οδό Τεμπών με 36 θέσεις στάθμευσης από τις οποίες οι 3 για ΑμεΑ.

Το συνολικό κόστος των τεσσάρων χώρων στάθμευσης ανέρχεται περίπου στις 370 χιλ. ευρώ.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν εντός του χώρου στάθμευσης στη συμβολή των οδών Τρικούπη – Λιασίδου ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης τόνισε πως «τα έργα αυτά, για το Δήμο Λευκωσίας, είναι μείζονος σημασίας:  Γιατί, λειτουργούν συνεργιστικά με όλα τα άλλα έργα που έγιναν, είναι σε εξέλιξη και προγραμματίζονται στην εντός των τειχών πόλη με απώτερο σκοπό την αναζωογόνηση και αναβίωση της περιοχής. Γιατί, έρχονται να καλύψουν το κενό της έλλειψης χώρων στάθμευσης στο κέντρο,  το οποίο δημιουργεί πρόβλημα τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους της περιοχής. Γιατί, η εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών μας και των επισκεπτών της Λευκωσίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Στη βάση αυτών των αναγκών, άλλωστε, διαμορφώνουμε την πολιτική μας και προχωρούμε σε έργα».

Ο κ. Γιωρκάτζης διεμήνυσε ότι «δεν σταματούμε την προσπάθεια για τη αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλη. Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για να δημιουργήσουμε τις ελάχιστες υποδομές και προϋποθέσεις που θα προσελκύουν τον ιδιοκτήτη και τον ιδιώτη επενδυτή, πείθοντας τον ότι η περιοχή έχει δυνατότητες και προοπτική».

Στο δικό του χαιρετισμό ο κ. Χ’’Πάκκος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο χώρο στάθμευσης στη συμβολή των οδών Τρικούπη – Λιασίδου σημειώνοντας ότι το έργο αυτό «αποτελεί μέρος ενός συνόλου παρεμβάσεων του Δήμου , οι οποίες έχουν στόχο να ανατρέψουν την εικόνα αποψίλωσης και εγκατάλειψης της εντός των τειχών πόλης». Ήδη, ανέφερε, «όλοι βλέπουμε ότι η περιοχή του κέντρου άρχισε δυναμικά να επιστρέφει, να αναζωογονείται, να ανακάμπτει».

Είπε επιπρόσθετα ότι το έργο «σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Λευκωσίας επί τεμαχίου που του εκμισθώθηκε από τον κηδεμόνα διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών και εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για αναζωογόνησης της εντός των τειχών πόλης, που περιλαμβάνει και τη δημιουργία  24 χώρων στάθμευσης στην οδό Τρικούπη και 36 χώρων στάθμευσης στην οδό Τεμπών».

Συνεχάρη τέλος τον Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και το προσωπικό του Δήμου Λευκωσίας οι οποίοι, παρά τις περιορισμένες οικονομικές και ιδιαίτερες συνθήκες λόγω και της πανδημίας, «συνεχίζουν να υλοποιούν ευρύτερο έργο για αναζωογόνηση της πρωτεύουσας».

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη
Εγκαίνια χώρων στάθμευσης στην εντός των τειχών πόλη
Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021
Χώρος Στάθμευσης Γωνία Τρικούπη - Λιασίδου

Αγαπητέ κύριε Χατζηπάκκο
Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι
Φίλες, φίλοι

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην καρδιά της Λευκωσίας, για να εγκαινιάσουμε ένα νέο χώρο στάθμευσης στη γωνία Τρικούπη – Λιασίδου, δύο μικρούς χώρους στη οδό Τρικούπη και την επέκταση του χώρου στάθμευσης στην οδό Τεμπών.

Για εμάς τα έργα αυτά, τα οποία βρίσκονται σε Τ/κυπριακά τεμάχια που εκμισθώθηκαν στο Δήμο για δημιουργία χώρων στάθμευσης και κόστισαν γύρω στις 370,000 ευρώ είναι μείζονος σημασίας:

Γιατί, λειτουργούν συνεργιστικά με όλα τα άλλα έργα που έγιναν, είναι σε εξέλιξη και προγραμματίζονται στην εντός των τειχών πόλη με απώτερο σκοπό την αναζωογόνηση και αναβίωση της περιοχής.

Γιατί, έρχονται να καλύψουν το κενό της έλλειψης χώρων στάθμευσης στο κέντρο,  το οποίο δημιουργεί πρόβλημα τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους της περιοχής.

Γιατί, για τον Δήμο, η εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών μας και των επισκεπτών της Λευκωσίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα! Στη βάση αυτών των αναγκών, άλλωστε, διαμορφώνουμε την πολιτική μας και προχωρούμε σε έργα.

Φίλες, φίλοι
Μόνο με τους τέσσερις αυτούς χώρους στάθμευσης δημιουργήσαμε 114 νέες θέσεις στάθμευσης (54 στο χώρο αυτό, 36 στην Τεμπών και 24 στους δύο άλλους μικρούς χώρους στην Τρικούπη ) διευκολύνοντας τους συμπολίτες μας που επισκέπτονται το ιστορικό μας κέντρο αλλά και τα άτομα με Αναπηρία. Να σημειώσω ότι από τις 114 συνολικά θέσεις στάθμευσης, οι 10 αφορούν θέσεις αποκλειστικά για ΑμεΑ.

Θέλουμε η εντός των τειχών Λευκωσία να σφύζει από ζωή γι’ αυτό και δεν σταματούμε την προσπάθεια. Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για να δημιουργήσουμε τις ελάχιστες υποδομές και προϋποθέσεις που θα προσελκύουν τον ιδιοκτήτη και τον ιδιώτη επενδυτή, πείθοντας τον ότι η περιοχή έχει δυνατότητες και προοπτική. Συνεχίζουμε παράλληλα να υλοποιούμε την ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας και αναβίωσης της περιοχής η οποία αποσκοπεί τόσο στη διαφύλαξη του ιστορικού χαρακτήρα της αλλά περιλαμβάνει και στόχους πολεοδομικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς.

Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν για την ολοκλήρωση των τεσσάρων χώρων στάθμευσης.

Ευχαριστώ

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝ.ΕΠΑΡΧΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ Τ/Κ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ - ΓΩΝΙΑ ΤΡΙΚΟΥΠΠΗ ΚΑΙ ΛΙΑΣΙΔΟΥ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Είναι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση που αποδέχτηκα την πρόσκληση του φίλου Δημάρχου Λευκωσίας για να παραστώ στη σημερινή τελετή των εγκαινίων του χώρου στάθμευσης  που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τρικούπη και Λιασίδου στην εντός των τειχών πόλη η οποία στο παρελθόν είχε παραδοθεί σε μια συνεχή πορεία υποβάθμισης και παρακμής και που όλοι βλέπουμε ότι άρχισε δυναμικά να επιστρέφει, να αναζωογονείται και να ανακάμπτει.

Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί μέρος ενός συνόλου παρεμβάσεων του Δήμου , οι οποίες έχουν στόχο να ανατρέψουν την εικόνα της αποψίλωσης και της εγκατάλειψης. Υλοποιήθηκε από τον Δήμο Λευκωσίας και περιλαμβάνει 54 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων οι 5 είναι διαμορφωμένοι για στάθμευση οχημάτων που εξυπηρετούν ΑΜΕΑ.
Το έργο κόστους 180,000+ ΦΠΑ σχεδιάστηκε , υλοποιήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Λευκωσίας επί Τ/κ Ιδιοκτησίας επί τεμαχίου που εκμισθώθηκε στο Δήμο από τον κηδεμόνα διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών για το σκοπό αυτό και εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για αναζωογόνησης της εντός των τειχών πόλης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δημιουργία 24 χώρων στάθμευσης στην οδό Τρικούπη και 36 χώρων στάθμευσης στην οδό Τεμπών με συνολικό κόστος υλοποίησής 132,000 πλέον ΦΠΑ.

Αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στη διευκόλυνση των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής και να προσθέσει στην αξία του έργου δημιουργία πυρήνα δημιουργικών επιχειρήσεων που αφορά των ανάπλαση τμημάτων των οδών Τρικούπη , Αισχύλου και Λεύκωνος. Η πρώτη φάση της ανάπλασης έχει συμπληρωθεί με χρηματοδότηση από το  Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και το προσωπικό του Δήμου Λευκωσίας οι οποίοι παρά τις περιορισμένες οικονομικές και ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει το κράτος λόγω και της πανδημίας, έχουν προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για ολοκλήρωση του έργου και συνεχίζουν να υλοποιούν το ευρύτερο έργο για αναζωογόνησης της πρωτεύουσας μας.

ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
29 Ιουλίου 2021