Οι μελλοντικοί innovators της Κύπρου περνούν ευχάριστα το καλοκαίρι τους στο Κέντρο Αριστείας CYENS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2021 / Οι μελλοντικοί innovators της Κύπρου περνούν ευχάριστα το καλοκαίρι τους στο Κέντρο Αριστείας CYENS
Δευ, 09 Αυγ. 2021 11:27
Προκειμένου  να ενισχύσει το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας της Κύπρου, το Kέντρο Αριστείας CYENS εργάζεται προς την κατεύθυνση παντρέματος της δύναμης της τεχνολογίας με τις καινοτόμες δυνατότητες των νέων του νησιού.
 
Το Κέντρο χρησιμοποιεί την προσέγγισή  "Inspired by Humans, Designed for Humans" για να προσελκύσει τους μελλοντικούς ερευνητές, πρωτοπόρους,  εφευρέτες και επιχειρηματίες της Κύπρου μέσω ειδικών καλοκαιρινών προγραμμάτων εκπαίδευσης.
 
Αυτό το καλοκαίρι, το CYENS διοργάνωσε δύο θεματικά προγράμματα:    «Τεχνολογική Περιέργεια» (Curiosity Tech Camp) για μαθητές γυμνασίου (ηλικίας 12 έως 14 ετών) και «Παιχνίδια και Τεχνητή Νοημοσύνη» (Gaming and Artificial Intelligence) για μαθητές γυμνασίου (ηλικίας 14-18 ετών).
 
Στο θεματικό πρόγραμμα «Παιχνίδια και Τεχνητή Νοημοσύνη» φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, το διάστημα από τις 19 Ιουλίου έως τις 23 Ιουλίου 2021, 13 παιδιά που κατέφθασαν από κάθε σημείο της Κύπρου, για να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία. Οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με ποικίλα θέματα και ιδέες, όπως σχεδιασμό αφήγησης παιχνιδιών, κωδικοποίηση, ηθική Τεχνητής Νοημοσύνης  και επιχειρηματικότητα.
 
Το θεματικό πρόγραμμα «Τεχνολογική Περιέργεια», με διάρκεια από τις 26 έως τις 30 Ιουλίου, εισήγαγε 13 μαθητές χωρίς προηγούμενη τεχνολογική εμπειρία στη ρομποτική, την κωδικοποίηση, τις ψηφιακές κατασκευές και την παραγωγή βίντεο.
 
Και τα δύο προγράμματα ήταν διαδραστικά από το σχεδιασμό τους, προσέφεραν πρακτική βιωματική μάθηση και καλλιέργησαν την περιέργεια και τη δημιουργικότητα που είναι εγγενείς στους νέους.
 
Τα προγράμματα πραγματοποιήθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Αριστείας CYENS στο ανακαινισμένο κτίριο της Στοάς, , στην καρδιά της ιστορικής Λευκωσίας, δίπλα στην παλιά Δημοτική Αγορά που επίσης ανακαινίζεται για να στεγάσει την αναπτυσσόμενη ομάδα ερευνητών, καινοτόμων ατόμων και συνεργατών του CYENS.
 
Οι μαθητές, που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα, πέρασαν χρόνο στο χώρο του CYENS Thinker Maker Space και ενημερώθηκαν από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) (αμφότεροι  αποτελούν μέρος της κοινότητας που φιλοξενείται στον τρέχοντα χώρο του CYENS  στο κτίριο της Στοάς).
 
Όπως η καινοτομία, που καλλιεργείται από κέντρα αριστείας όπως το CYENS  θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη φέρνοντας σε επαφή την έρευνα και τη βιομηχανία, έτσι και τα πρωτοποριακά προγράμματα  του CYENS για τους νέους, θα συνεχίσουν να συμβάλλουν σε ένα υποσχόμενο μέλλον για το νησί συνδυάζοντας το  τεχνολογικό ταλέντο της νεολαίας του με τις άπειρες τεχνολογικές δυνατότητες που υφίστανται.

Τα δύο προγράμματα στελέχωσαν τα μέλη του CYENS Thinker Maker Space  κ. Στράτης Παντελίδης, κ. Μάριος Χαραλάμπους, τα μέλη του Κέντρου Αριστείας CYENS δρ. Παναγιώτης Χαραλάμπους, δρ. Βασίλης Βασιλειάδης, κ. Χρήστος Όθωνος, κ. Μάριος Λοϊζου, κ. Κυριάκος Κυριάκου και κα. Πινάρ Μπάρλας, ενώ ύψιστης σημασίας ήταν η συμβολή και συμμετοχή των δρ. Ουρανίας Μίλιου και κ. Γιώργου Δανού για την υλοποίηση τους. Θερμές ευχαριστίες αξίζουν σε όλους τους παραπάνω, με την πολύτιμη βοήθεια των οποίων τα προγράμματα διεξήχθησαν με επιτυχία.
 
   
Λίγα λόγια για το Κέντρο Αριστείας CYENS
 
Το CYENS (πρώην RISE) είναι ένα Κέντρο Αριστείας στην Κύπρο με επίκεντρο την Έρευνα και την καινοτομία στα,  Διαδραστικά Μέσα, στα Έξυπνα Συστήματα και στις Αναδυόμενες Τεχνολογίες.
 
Στόχος του Κέντρου είναι η ενσωμάτωση της ακαδημαϊκής έρευνας και της βιομηχανικής καινοτομίας μέσω της μεταφοράς γνώσης και τεχνολογίας στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για κοινοπραξία μεταξύ των τριών δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), του Δήμου Λευκωσίας και δύο καταξιωμένων διεθνών εταίρων, του Ινστιτούτου Πληροφορικής Max Planck (Γερμανία) και του University College London (Ηνωμένο Βασίλειο).
 
Το CYENS προσπαθεί να τροφοδοτήσει την επιστημονική, τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο, εμπνέοντας την τοπική νεολαία μέσα από τα καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το «Παιχνίδια και Τεχνητή Νοημοσύνη» ( Gaming and AI) και «Τεχνολογική Περιέργεια» (Curiosity Tech).