Εγκαινιάστηκε «ΤΟ ΣΤΕΚΙ»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2021 / Εγκαινιάστηκε «ΤΟ ΣΤΕΚΙ»
Δευ, 18 Οκτ. 2021 12:20
  • Το Κέντρο στεγάζεται σε διατηρητέο κτήριο της οδού Περικλέους, στην παλιά πόλη, που ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες του νέου έργου.
Σάρκα και οστά σε ένα νέο, πολλά υποσχόμενο κοινωνικό πρόγραμμα δίνει ο Δήμος Λευκωσίας μέσω του Πολυδύναμού του Κέντρου. Πρόκειται για το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «ΤΟ ΣΤΕΚΙ» το οποίο στεγάζεται σε διατηρητέο κτήριο, στην οδό Περικλέους 66, στην εντός των τειχών πόλη.

Τα εγκαίνια του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, από την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Αναστασία Ανθούση. 

Το συνολικό έργο περιλαμβάνει την ανακαίνιση και εσωτερική διαρρύθμιση του διατηρητέου της οδού Περικλέους και τη λειτουργία του Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «Το ΣΤΕΚΙ» το οποίο εντάσσεται σ' ένα ευρύτερο δίκτυο κοινωνικών δομών (Γραφείο Δικτύωσης που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και άλλων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή) και στοχεύει στον κοινωνικό και πολιτισμικό συγχρωτισμό ντόπιων και μεταναστών.

Σε σύντομο χαιρετισμό του στα εγκαίνια ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, αφού εξήρε τη σημαντικότητα του έργου και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για την υλοποίησή του, ανέφερε: «Για εμάς η προώθηση δράσεων κοινωνικής ένταξης είναι επένδυση στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Είναι η απάντηση μας στις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που δημιούργησε η οικονομική και η υγειονομική κρίση με τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία των πολιτών».

Τόνισε περαιτέρω ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λευκωσίας «δεν καθόμαστε με χέρια σταυρωμένα. Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης και πραγματικά είμαι πολύ υπερήφανος που καταφέραμε όχι μόνο να συνεχίσουμε να λειτουργούμε τα υφιστάμενά μας προγράμματα αλλά παράλληλα να εμπλουτίζουμε την φαρέτρα των κοινωνικών μας υπηρεσιών με άλλα, νέα έργα».

Σε δικό της χαιρετισμό η κ. Ανθούση διαβεβαίωσε ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις πολιτικές της κυβέρνησης στο δρόμο που έχει χαράξει η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υπέδειξε την ωφελιμότητα από τη λειτουργία προγραμμάτων, όπως είναι το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «ΤΟ ΣΤΕΚΙ», επισημαίνοντας ότι «το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας, στηρίζει τη λειτουργία προγραμμάτων που καλύπτουν ανάγκες των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

Το έργο

Το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «ΤΟ ΣΤΕΚΙ» θα λειτουργεί ως κέντρο συμβουλευτικών υπηρεσιών και ως πολυχώρος αλληλεγγύης ο οποίος θα έχει διττό στόχο και ρόλο:
  •  Θα προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και πολύπλευρες δράσεις για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και επανένταξης των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Στόχος είναι η άμεση ανακούφιση των ευάλωτων πολιτών μέσω της παροχής ψυχοκοινωνικής στήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγοι και λειτουργός κοινωνικής εργασίας στο δρόμο), νομικής υποστήριξης, λογιστικής υποστήριξης (family budgeting advice) και μέσω παραπομπών σε συνεργαζόμενους φορείς (δικτύωση) που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες.
  • Θα φιλοξενεί δραστηριότητες πολιτισμού, κοινωνικής δικτύωσης, φόρουμ, εκδηλώσεις, μαθήματα, σεμινάρια κτλ. από διάφορες ενδιαφερόμενες ομάδες των πολιτών - άτυπες και μη -  οι οποίες έχουν ως κοινό στόχο την ενεργό συμμετοχή τους για δράσεις  κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης καθώς και την κοινωνική προσφορά μέσω της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών ή και της διοργάνωσης πολιτιστικών δράσεων.
Πολυχώρος αλληλεγγύης

«Το ΣΤΕΚΙ» θα λειτουργεί ως ένας πολυχώρος αλληλεγγύης – ανοιχτός κοινωνικός χώρος εστίασης. Θα  προσφέρονται αίθουσες για μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια όπως:  Ελληνικής γλώσσας, ξένων γλωσσών, ενισχυτικής διδασκαλίας, διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς, χορού κλπ.

Έχουν επίσης διαμορφωθεί αίθουσες   (συνεδριάσεων/συλλογικότητας) οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στους φορείς του Δικτύου Αλληλεγγύης του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας και σε όσους φορείς προάγουν δράσεις κοινωνικής ένταξης π.χ. Δίκτυο μεταναστών, ομάδα νομικών, σύλλογοι μεταναστών, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, κλπ.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας.
Capture.JPG

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη
Εγκαίνια Κέντρου «ΤΟ ΣΤΕΚΙ»
18 Οκτωβρίου 2021

Αγαπητή Υφυπουργέ Κοινωνικής Πρόνοιας, κα Αναστασία Ανθούση
Αγαπητή Διευθύντρια Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Πολιτικής Συνοχής και Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ, της Γενικής Διεύθυνσης ΕΠΣΑ (Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού κ Ανάπτυξης), κα Ανθή Φιλιππίδου,  
Αγαπητέ Eπικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων κ. Κωνσταντίνε Κυπριανού
Αγαπητή κα Μαρία Πέγκα (Υπηρεσία Κοινωνικής Ευημερίας)
Αγαπητά Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
Αγαπητή κα Μύρια Πηλακούτα, Δημοτική Γραμματέα
Αγαπητή κα Κούλα Ιωάννου, Δημοτική Μηχανικέ
Αγαπητή κα. Ρούλα Γεωργοπούλου, υπεύθυνη του Δημοτικού Πολυδύναμου Κέντρου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σήμερα δίνουμε σε έναν άλλο στόχο μας σάρκα και οστά: To Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «ΤΟ ΣΤΕΚΙ» αποτελεί πλέον πραγματικότητα για την κοινωνία των πολιτών και πολύ σύντομα θα αρχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε όλους όσοι έχουν ανάγκη.

Για εμάς, η προώθηση δράσεων κοινωνικής ένταξης είναι επένδυση στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Είναι η απάντηση μας στις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που δημιούργησε η οικονομική και η υγειονομική κρίση με τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία των πολιτών.

Δυστυχώς οι οικονομικές δυσκολίες που ως Δήμος είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια για δράσεις που να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εμάς. Παρόλα αυτά, δεν καθόμαστε με χέρια σταυρωμένα. Αξιοποιούμε στο έπακρον κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης και πραγματικά είμαι πολύ υπερήφανος που καταφέραμε όχι μόνο να συνεχίσουμε να λειτουργούμε τα υφιστάμενά μας προγράμματα αλλά και παράλληλα να εμπλουτίζουμε την φαρέτρα των κοινωνικών μας υπηρεσιών με άλλα, νέα πολλά υποσχόμενα έργα.
Οι προϋπολογισμοί του Πολυδύναμου Κέντρου την τελευταία δεκαετία είναι ενδεικτικοί της σκληρής δουλειάς που γίνεται. Αρκεί να αναφέρω ότι το 2011 ο προϋπολογισμός άγγιζε τις περίπου 400,000 ευρώ ενώ το 2021 έφτασε τα 3,000,000 ευρώ.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) και τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων (ΜΕΤ).

Ευχαριστώ θερμά και συγχαίρω τον Αρχιτέκτονα και συντονιστή του Κέντρου κο Σίμο Δρουσιώτη, τη μηχανικό κα Φρόσω Αντωνίου καθώς και την Προϊστάμενη του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας κα. Αθηνά Παπαδοπούλου για το εξαίρετο ανακαινισμένο διατηρητέο κτήριο που σήμερα θέτουν στη διάθεση του Πολυδύναμου για την υλοποίηση των δράσεων.

Ευχαριστώ τον εργολάβο του έργου Α.Μ Andronikou Ltd και τους μελετητές: Βύρων Α. Χρίστου, Αristodemou (MEEC) Ltd, MDA Management Consultants Ltd, την Εταιρεία Losadeal (Μαρία Μαύρου) και την ΝVK Advent Consulting Ltd.

Iδιαίτερα ευχαριστώ την Προϊστάμενη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου κ. Ρούλα Γεωργοπούλου για το σχεδιασμό καινοτόμων δράσεων κοινωνικής ένταξης καθώς και το λειτουργό κ. Μάριο Αργυρού για την υποστήριξη.

Χαιρετισμός της Yφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας και τέλεση εγκαινίων του Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «ΤΟ ΣΤΕΚΙ» της Κοινωνίας των Πολιτών- Δήμος Λευκωσίας και Πολυδύναμο
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 10:30μ.μ

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Αγαπητοί φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς που δέχτηκα την πρόσκληση του αγαπητού φίλου, Δημάρχου Λευκωσίας κου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, για να τελέσουμε σήμερα τα εγκαίνια ενός αξιόλογου έργου, του Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «το ΣΤΕΚΚΙ της Κοινωνίας των Πολιτών», που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.

Επιτρέψτε μου πρώτιστα να συγχαρώ το Δήμο Λευκωσίας και το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, για την πρωτοβουλία που επέδειξαν για κάλυψη της ανάγκης παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχο-κοινωνικής στήριξης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αλλά και της παροχής διευκολύνσεων σε Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της Κοινωνικής Ένταξης.

Η παρουσία των τοπικών αρχών της Κύπρου, είναι έντονα αισθητή στη κυπριακή κοινωνία και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και άλλων αναγκών είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντική. Οι Τοπικές Αρχές αποτελούν μέρος του Κράτους και η εμπλοκή τους στον τομέα παροχής υπηρεσιών  προσφέρει τη δυνατότητα, της παροχής υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, τη συνεργασία του συνόλου των τοπικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων, για την αντιμετώπιση σύνθετων τοπικών προβλημάτων, μέσα από τη διερεύνηση και τον εντοπισμό αναγκών.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας, στηρίζει τη λειτουργία προγραμμάτων που να καλύπτουν τέτοιες ανάγκες των πολιτών, μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Από το Σχέδιο αυτό, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας ενισχύθηκε οικονομικά το 2020 με ποσό ύψους €94.000 για κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων πέντε προγραμμάτων. Για το έτος 2021, το Πολυδύναμο, ενισχύθηκε αρχικά με την παροχή προκαταβολής κρατικής ενίσχυσης και σύντομα ολοκληρώνεται και η αξιολόγηση της αίτησης για παραχώρηση και του υπόλοιπου ποσού κρατικής ενίσχυσης.   

Η ωφελιμότητα από την λειτουργία προγραμμάτων, όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι πολύπλευρη καθότι, από τη μια θα προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και πολύπλευρες δράσεις για προώθηση της κοινωνικής ένταξης και επανένταξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και από την άλλη θα φιλοξενεί δραστηριότητες πολιτισμού , κοινωνικής δικτύωσης, εκδηλώσεις κ.α. με στόχο την ενεργό συμμετοχή ομάδων πολιτών άτυπων και μη, σε δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Σε αυτό το σημείο, δράττομαι της ευκαιρίας που μου δίνεται για να αναφέρω ότι, στα πλαίσια του έργου της Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, στόχος της οποίας είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας, της προσιτότητας και αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υλοποιείται,  το Πιλοτικό Πρόγραμμα εξασφάλισης Κοινωνικών Λειτουργών σε Κοινότητες και σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στα πλαίσια του έργου αυτού, ο Δήμος Λευκωσίας αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς συνεργάτες, μέσω του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας. Η εισαγωγή και η ανάπτυξη του θεσμού της Κοινωνικής Εργασίας με την Κοινότητα, με την ενεργό εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στον εντοπισμό ευάλωτων ατόμων και κοινωνικών προβλημάτων της κοινότητας, έχει στόχο την αμεσότερη διαχείριση και ανταπόκριση.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, ότι, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας του οποίου προΐσταμαι, θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις πολιτικές της κυβέρνησης στο δρόμο που έχει χαράξει η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παρέχοντας στήριξη προς τους τοπικούς παράγοντες και στο έργο που επιτελούν σε θέματα κοινωνικής παρέμβασης.

Με αυτά τα λίγα λόγια τελώ τα εγκαίνια του Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «Το ΣΤΕΚΚΙ» της Κοινωνίας των Πολιτών και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους και επιδιώξεις σας.