Επιτέλους #NIF2021

Τετ, 20 Οκτ. 2021 12:00
Επιτέλους #NIF2021
28 Οκτωβρίου - 30 Νοεμβρίου 2021
Αρχή για το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας


Αγοράστε εισιτήρια εδώ

Αναφωνώντας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα της δεύτερης έκδοσης του φεστιβάλ, μιας γιορτής των παραστατικών τεχνών για την πόλη της Λευκωσίας. Επιτέλους πολιτισμός, επιτέλους θέατρο, μουσική, χορός και παράλληλες εκδηλώσεις. Επιτέλους #NIF2021!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2021 είναι αφιερωμένο και φέτος στην ισότητα, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την συνύπαρξη ανθρώπων, ιδεών και πολιτισμών.  Η φιλοσοφία του Φεστιβάλ όμως μπολιάζεται φέτος με την αξία της ελευθερίας, τόσο για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση όσο και για να προβάλει τη διαχρονική της σημασία.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στη δυναμική που δημιούργησε η πρώτη διοργάνωση του φεστιβάλ το 2019, πετυχαίνοντας ένα δυνατό ξεκίνημα ενός νέου θεσμού για την Λευκωσία. Παρά την αναβολή του φεστιβάλ το 2020 όπως είπε ο κ. Γιωρκάτζης: «Η πανδημία μας έμαθε να προχωράμε με στοχοπροσήλωση, γι’ αυτό και φέτος, τολμούμε κάτω από δύσκολες συνθήκες να διοργανώνουμε ξανά ένα διεθνές φεστιβάλ υψηλών προδιαγραφών». Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, στη συνέχεια, προσκάλεσε όλες και όλους στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και στους δρόμους της Λευκωσίας για να απολαύσουν, από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, αυτό το 30ήμερο ζωντάνεμα της πόλης.

Η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας και Αντιπρόεδρος της Nicosia For Art (που συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ με τον Δήμο Λευκωσίας) Λεώνη Ορφανίδου, κάλεσε το κοινό της Λευκωσίας και της Κύπρου να αγκαλιάσει το φετινό μωσαϊκό ανθρώπων, δράσεων και πολιτισμών που έρχεται για να φέρει το αισιόδοξο μήνυμα της νέας αφετηρίας στα χρόνια που έρχονται, αφήνοντας πίσω όλα εκείνα που σκοτείνιασαν τις ψυχές μας στην εποχή της καραντίνας και των lockdown.

Στη συνέχεια ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και Γενικός Διευθυντής της Nicosia For Art Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου παρουσίασε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2021 που με φάρο πολιτισμού το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, απλώνεται φέτος και μέσα στην πόλη με μια σειρά παράλληλων δράσεων.  Η φετινή διοργάνωση, με 16 παραγωγές και 24 παραστάσεις, έρχεται ως αντίδοτο στην πανδημία, συνεχίζοντας τον παλμό και το κέφι της πρώτης έκδοσης του φεστιβάλ.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Αφιέρωμα στους Σόλωνα και Βασίλη Μιχαηλίδη
Επιτροπή Εορτασμών Κύπρου 1821-2021
Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου
12 Νοεμβρίου 2021

Συναυλία αφιέρωμα στον Κύπριο συνθέτη Σόλωνα Μιχαηλίδη και τον Κύπριο ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη.

Μουσική και Γαστρονομία του Κόσμου
13, 14 Νοεμβρίου 2021

«Νανουρίσματα του κόσμου: Με παράθυρο ανοιχτό…» του Στάυρου Σταύρου
Ένα πρότζεκτ του Κύπριου στιχουργού Σταύρου Σταύρου, ο οποίος μαζεύει παραδοσιακά νανουρίσματα από κάθε γωνιά του κόσμου. Πρόκειται για διαμάντια της μουσικής παράδοσης του κάθε τόπου, που έχουν συνδεθεί με την παιδική ηλικία και την αθωότητα εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. 10 νανουρίσματα από 10 διαφορετικές χώρες διασκευάζονται στην ελληνική γλώσσα και ερμηνεύονται από 10 καταξιωμένες Κύπριες ηθοποιούς, με τη συνοδεία κιθάρας.

“Passion and Joy”
Βιρτουόζικα βιολιά, μοναδικές λυρικές φωνές και μια δυνατή μουσική μπάντα οδηγός σε μασγικό ταξίδι στις μεγάλες κλασσικές crossover επιτυχίες που μας ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη και παραπέρα. Χρώματα, αρώματα, αναμνήσεις και μέρη μαγικά που μόνο η μουσική και οι υπέροχες της μελωδίες μπορούν να προσεγγίσουν.

«Girl in a Crisis» του Andrew Fisher
Σκηνοθεσία:
Σάρα Πατσαλίδου
Ένα one-woman-show, μια κωμικό-δραματική περιπέτεια με ζωντανή ορχήστρα.  Κεντρική ηρωίδα της παράστασης μια ανύπαντρη, άνεργη ηθοποιός σε μόνιμη κατάσταση κρίσης. Προσπαθεί να επιβιώσει ως σερβιτόρα, ενώ τα σαββατοκύριακα παρακολουθεί μία-μία τις φίλες της να παντρεύονται με την ίδια να πλησιάζει τα 30.

Κονσέρτο Άννας Αβρααμίδου
17 Νοεμβρίου 2021

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας περήφανα φιλοξενεί την 13χρονη πιανίστα Άννα Αβρααμίδου, ανοίγοντας διάπλατα τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας για να φιλοξενήσει το αναδυόμενό της ταλέντο

Santa Semeli and the Monks
20 Νοεμβρίου 2021

H Σεμέλη Οικονόμου παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο τους Santa Semeli and the Monks στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας.  Μαζί με τους εκλεκτούς μουσικούς της μας παρουσιάζει τον τελευταίο τους δίσκο.

Τιμή στον Μίκη Θεοδωράκη
Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης
30 Νοεμβρίου 2021

Τη λήξη του Φεστιβάλ σημαδεύει φέτος η Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης θέλοντας το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας και ο Δήμος Λευκωσίας να τιμήσουν έτσι τον αιώνιο Έλληνα Μίκη.  Στο πλαίσιο της συναυλίας και μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οδός Μουσείου (δρόμος μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας) θα μετονομαστεί σε οδός Μίκη Θεοδωράκη

ΧΟΡΟΣ

«Χορός με την σκιά μου» Μάνος Χατζιδάκις
Χορογραφία - σκηνικό:
Κωνσταντίνος Ρήγος
Εθνική Λυρική Σκηνή
30, 31 Οκτωβρίου 2021

Ο Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνος Ρήγος χορογραφεί τέσσερα μοναδικά έργα του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι. Στον «Κύκλο του C.N.S.» η αγριεμένη θάλασσα αποτελεί το σκηνικό για την απώλεια και την οδύνη, στον «Καπετάν Μιχάλη» ο νυχτερινός υγρός άνεμος του νότου «πέφτει πάνω στις γυναίκες σαν άντρας και πάνω στους άντρες σαν γυναίκα», στο «Καταραμένο φίδι» η μορφή του Καραγκιόζη στέκει σαν σύμβολο της διαχρονικής λαϊκής τέχνης, ενώ στο «Χαμόγελο της Τζοκόντα» η Νέα Υόρκη γίνεται το πολυτελές και πολύβουο φόντο που περιβάλλει την μοναξιά και την απόγνωση της σύγχρονης ζωής.

Η περιοδεία του Μπαλέτου της ΕΛΣ στην Κύπρο υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Εγκάρσιος Προσανατολισμός»
Σύλληψη - Σκηνοθεσία:
Δημήτρης Παπαϊωάννου
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
4, 5, 6, 7 Νοεμβρίου 2021

«Εγκάρσιος προσανατολισμός: να διατηρείς μια σταθερή γωνία προς μια μακρινή πηγή φωτός για προσανατολισμό». Η δεύτερη παγκόσμια συμπαραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και του ιδιοφυούς, διεθνούς Έλληνα χορογράφου μας προσανατολίζει προς μια πηγή φωτός, δίνοντάς μας το έναυσμα να ισορροπήσουμε για να μην χαθούμε.  Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου έρχεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας για την πανελλήνια πρεμιέρα του, μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεών του στην Πράγα, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, το Παρίσι και το Λονδίνο.

«Wish»
Χορογραφία:
Έλενα Αντωνίου
26 Νοεμβρίου 2021
Μια ομάδα γυναικών καλλιτεχνών εισβάλει στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας με μια ανατρεπτική δράση που αποσκοπεί στην αλλαγή θέσης, στην απόκτηση επιρροής, στην εναλλαγή εξουσίας και στη δυσδιάκριτη χειραγώγηση. 

ΘΕΑΤΡΟ
"Routes λ2”
Σκηνοθεσία:
Μαρία Βαρνακκίδου
Δραματουργία: Ελλάδα Ευαγγέλου
13, 14 Νοεμβρίου 2021
Ένα θεατρικό δρώμενο στους δρόμους της Λευκωσίας που αποτελεί συνέχεια του “Routes” που οι ίδιοι δημιουργοί έπλασαν το 2019, στη βάση θεατρικού εργαστηρίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Perform to Reform”, σε συνεργασία με την ACCEPT ΛΟΑΤΙ+ Κύπρου.  Στόχος του δρώμενου, που θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα Δημοτικά Λεωφορεία του Δήμου Λευκωσίας, είναι να προβληθούν τα βιώματα ατόμων της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας μέσα από ιστορίες που συχνά παραμένουν στο περιθώριο.

“Still” των Σταύρου Σταύρου και Θοδωρή Οικονόμου
Σκηνοθεσία:
Κώστας Σιλβέστρος
21 Νοεμβρίου 2021 (60΄)
Ένα κορίτσι, με μια βαλίτσα και μια υδρόγειο σφαίρα στο χέρι, και η σχέση της με ένα άγαλμα στρατιώτη με το όπλο στον ώμο, κάπου σε μια χώρα της γης. Ένα έργο-ύμνος στην ειρήνη, την ισότητα, τη φιλία, την αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς και τη δύναμη της πραγματικής αγάπης.  Μια παράσταση μη λεκτικού θεάτρου, με κάποιες λίγες λέξεις και τους στίχους των τραγουδιών σε μια φανταστική γλώσσα ώστε να μπορεί να παρακολουθηθεί από παιδιά και ενήλικες κάθε εθνικότητας.

«Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» του Mark Medoff
Σκηνοθεσία:
Λέα Μαλένη
ΕΘΑΛ
25 Νοεμβρίου 2021

20 χρόνια μετά το ανέβασμα του έργου από τον ΘΟΚ, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, η παράσταση επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.  Η τότε πρωταγωνίστρια στον ρόλο της κωφής Σάρα, Λέα Μαλένη, αναμετριέται με μια νέα ματιά με το συγκεκριμένο έργο.

«Red Sky Morning» του Tom Holloway
Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου
Fresh Target Theatre
28 Νοεμβρίου 2021

Τρία μέλη της οικογένειας. Μια γυναίκα. Ένας άντρας. Ένα κορίτσι. Κατά τη διάρκεια μιας μόνο ημέρας, αυτές οι τρεις φωνές από μια οικογένεια αλληλεπιδρούν για να διηγηθούν μια ιστορία απομόνωσης. Στιγμές χαμένες, όνειρα που δεν μοιράζονται και η τραγωδία της καθημερινότητας μέσα από μια δυνατή και λυτρωτική ιστορία για την ανάγκη για επικοινωνία.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Ρήγα Βελενστινλή και των Συντρόφων του
31 Οκτωβρίου 2021

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας συνεργάζεται με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας “Ρήγας Βελενστινλής” για τις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Ρήγα Φεραίου και των Συντρόφων του, τιμώντας έτσι τον Λευκωσιάτη Σύντροφο του Ρήγα Ιωάννη Καρατζά.

Λογοτεχνικοί περίπατοι 1821
7-21 Νοεμβρίου

Βιωματικές περιηγήσεις στην παλιά Λευκωσία μέσα από τις οποίες το κοινό θα ανακαλύψει έργα ποιητών και συγγραφέων που εμπνεύστηκαν από την Ελληνική επανάσταση.  Κάνοντας βόλτα στις γειτονιές που οι δημιουργοί έζησαν, οι περίπατοι αναπτύσσουν την συναισθηματική επαφή του κοινού με τους δημιουργούς αλλά και με την πόλη της Λευκωσίας.

Επιστημονική ημερίδα με τίτλο Ο Πολιτισμός ως αντίδοτο
10 Νοεμβρίου 2021

Οι Διονύσιος Φ. Κόκκινος (Επίτιμος Διευθυντής Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου), Γιώργος Πογιατζής (Καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ψυχολογίας του European University) και Αντώνης Βολανάκης (Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ) προσεγγίζουν τον ρόλο, του πολιτισμού στην εποχή που χαράζει μετά την πανδημία. Την ημερίδα θα συντονίσει ο Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Γιάννης Τουμαζής.

Συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου
13-27 Νοεμβρίου 2021

Θεατροπαιδαγωγικά παιχνίδια για παιδιά από συγγραφείς μέλη του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Θέμα τους, παραμύθια που αντλούν την θεματολογία τους από την Φιλοσοφία του Φεστιβάλ.  Ταυτόχρονα με τα παιδιά, οι γονείς θα λαμβάνουν μέρος σε εργαστήρι για γονείς από ειδικό ψυχολόγο, με την ίδια θεματολογία. 

«21 συνεντεύξεις για το θέατρο»
Παρουσίαση βιβλίου Ανδρέα Γιόρτσιου
30 Νοεμβρίου 2021
Ο Αντρέας Γιόρτσιος μέσω του βιβλίου του «Εντός, εκτός και επί σκηνής» μας μεταφέρει τη φωνή, τις σκέψεις και τις απόψεις 21 καλλιτεχνών του θεάτρου. 

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art

Χορηγοί: Υφυπουργείο Τουρισμού, ΟΠΑΠ Κύπρου, ECOMMBX

Χορηγοί επικοινωνίας: ΑΝΤ1, ΡΙΚ, Η Καθημερινή

Υποστηρικτές: Δήμος Αγίας Νάπας. Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», Λεβέντειος Πινακοθήκη, Mayopoula Dine & Wine, Map Hotel, Nissi Beach Resort, Vassos Psarolimano