«Λογοτεχνικοί Περίπατοι 1821»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2021 / «Λογοτεχνικοί Περίπατοι 1821»
Παρ, 12 Νοε. 2021 13:27
Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, Παράλληλο Πρόγραμμα
Με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821


Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματός του, οργανώνει σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτιστικού Τουρισμού Discover Greek Culture στη Λευκωσίατη δράση «Λογοτεχνικοί Περίπατοι 1821» στις 7, 13, 14, 20 και 21 Νοεμβρίου στις 16:00.

Πρόκειται για ένα ιστορικό και λογοτεχνικό περίπατο, μία βόλτα διάρκειας 60 λεπτών στα τοπόσημα και τα μνημεία της πόλης που συνδέονται με το μείζον αυτό γεγονός της Ελληνικής Ιστορίας και χωρίζεται σε τρεις στάσεις.

Ο περίπατος θα αρχίζει από την Πλατεία της Αρχιεπισκοπής και η πρώτη στάση θα είναι η Παλαιά Αρχιεπισκοπή με αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, τη δράση και τη θυσία του ιδίου και των άλλων ιεραρχών και των προκρίτων της Κύπρου, τον Ιούλιο του 1821. Αναφορά θα γίνει και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη της Ελληνικής Σχολής που ίδρυσε το 1812 ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και όπου βρίσκεται και η «Κρύπτη των Φιλικών». Εδώ γίνονταν οι μυστικές επαφές με τους απεσταλμένους της Φιλικής Εταιρείας.

Η δεύτερη στάση θα είναι η οικία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, για να γίνει αναφορά στην εικόνα και τον κόσμο της Λευκωσίας την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με έμφαση στις παραμονές και την περίοδο της Επανάστασης.

Η τρίτη και τελευταία στάση θα είναι ο περίβολος του ναού της Φανερωμένης, όπου υπάρχει και το κενοτάφιο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων  μαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821.

Ο πρώτος περίπατος θα καταλήξει στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για το πως η Επανάσταση ενέπνευσε τη λογοτεχνία, αλλά και γενικότερα για τη συμμετοχή των Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση.

Μετά το τέλος του πρώτου περιπάτου της 7ης Νοεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και την φιλόλογο κ. Ελένη Αντωνιάδου.

To Παράλληλο Πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας είναι Powered by Tράπεζα Κύπρου

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art
Χρυσός Χορηγός Φεστιβάλ: Υφυπουργείο Τουρισμού,
Αργυρός Χορηγός: ΟΠΑΠ Κύπρου
Χάλκινος Χορηγός: ECOMMBX

Χορηγός επικοινωνίας Παράλληλου Προγράμματος: OMEGA TV
Υποστηρικτές: Δήμος Αγίας Νάπας, Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», Λεβέντειος Πινακοθήκη, Mayopoula Dine & Wine, Map Hotel, Nissi Beach Resort, Travelhouse, Vassos Psarolimano

Πληροφορίες:
Πλατεία της Αρχιεπισκοπής, Κυριακή 7, Σάββατο 13, Κυριακή 14, Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Νοεμβρίου (60΄)
Εισιτήρια: Δίκτυο καταστημάτων Stephanis (παγκύπρια), www.soldoutticketbox.com &  ταμείο θεάτρου (Δευτέρα – Παρασκευή, 11:00-14:00).
Τηλέφωνο: 22797979