Δήμος Λευκωσίας - Προσωρινή μονοδρόμηση της Λεωφόρου Μακαρίου

Προσωρινή μονοδρόμηση της Λεωφόρου Μακαρίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις (2021) / Προσωρινή μονοδρόμηση της Λεωφόρου Μακαρίου
Πεμ, 25 Νοε. 2021 14:00
Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποίες είναι προσωρινές, θα τεθούν ενώπιον του Κεντρικού Κυκλοφοριακού Φορέα ο οποίος θα έχει και τον τελευταίο λόγο γι την έγκρισή τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας ενέκρινε με 17 ψήφους υπέρ έναντι 10 κατά, σε συνεδρία του στις 24 Νοεμβρίου 2021, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη λεωφόρο Μακαρίου η οποία παραδίδεται στο κοινό αρχές Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση για μονοδρόμηση της Λεωφόρου Μακαρίου, από την συμβολή της με τη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού μέχρι τη συμβολή της με τη λεωφόρο Ευαγόρου, με μια λωρίδα κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και μια λωρίδα κυκλοφορίας για λεωφορεία.

Θέση του Δήμου Λευκωσίας είναι ότι με την προσωρινή μονοδρόμηση της Λεωφόρου, δεν αλλάζει η φιλοσοφία του έργου αφού:

*  Μειώνονται οι λωρίδες γενικής κυκλοφορίας από 3 σε 1.
*  Δημιουργείται λεωφορειολωρίδα.
*  Γίνεται ισόπεδη με το οδόστρωμα διαπλάτυνση των πεζοδρομίων για αύξηση της προσβασιμότητας για πεζούς και άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Οι νέες, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν ενώπιον του Κεντρικού Κυκλοφοριακού Φορέα ο οποίος θα έχει και τον τελευταίο λόγο για έγκρισή τους.

Στόχος ο αρχικός σχεδιασμός

Στόχος του Δήμου Λευκωσίας είναι η υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού του έργου ο οποίος προνοεί αμφίδρομη κυκλοφοριακή κίνηση μόνο για εξουσιοδοτημένα οχήματα (λεωφορεία, οχήματα εργαζομένων και κατοίκων κ.α.).

Ο αρχικός σχεδιασμός, ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υλοποιηθεί για δύο λόγους:
1.  Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης.
2.  Απουσιάζει η ελάχιστη υποδομή για την υλοποίηση προνοιών του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας που θα καθιστούσαν την εφαρμογή του πετυχημένη.

Για τους πιο πάνω λόγους, η Υπηρεσία του Δήμου εισηγήθηκε την προσωρινή μονοδρόμηση της Λεωφόρου με ορίζοντα για υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού την τελική παράδοση ολόκληρου του έργου.