Εγκαινιάστηκε η Πλατεία Ελευθερίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2021 / Εγκαινιάστηκε η Πλατεία Ελευθερίας
Σαβ, 11 Δεκ. 2021 19:00
Tα εγκαίνια τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης

Μοναδικό έργο σπάνιας αρχιτεκτονικής ευφυΐας, χαρακτήρισε την Πλατεία Ελευθερίας ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης

Τα εγκαίνια της Πλατείας Ελευθερίας τέλεσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Το πρωτοποριακό και εμβληματικό έργο, το οποίο σχεδιάστηκε από τη διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Zaha Hadid, τοποθετεί τη Λευκωσία στο χάρτη του παγκόσμιου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.
 
Σήμερα, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, είναι μια μέρα που δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για την πόλη μας. Στόχος του Δήμου Λευκωσίας, είπε ο κ. Γιωρκάτζης, ήταν ο ιστορικός αυτός χώρος, μέσα από μια ουσιαστική αισθητική αναβάθμιση, να αποκτήσει την αίγλη και τη σημασία που πρέπει να έχει η κεντρική πλατεία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. «Ήταν επίσης η λειτουργική ένταξη της τάφρου στη ζωή της πόλης και η οργανική σύνθεση του σύγχρονου Αστικού Κέντρου με την εντός των τειχών Λευκωσία, με τρόπο που να συμβάλλει στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής». Το έργο που πρότεινε το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Zaha Hadid, συνέχισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κρίθηκε μέσα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ότι ανταποκρινόταν πλήρως σ’ αυτές τις στοχεύσεις και προσδοκίες. «Η αείμνηστη Zaha Hadid και η ομάδα της κατάφεραν να απελευθερώσουν τον χώρο, να δημιουργήσουν νέες συνθήκες και να φέρουν μια νέα οπτική στο όλο εγχείρημα».
 
Ο κ. Γιωρκάτζης ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν και συνέβαλαν στη υλοποίηση του έργου και αρίθμησε ακολούθως μια σειρά από άλλα σημαντικά έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, επισημαίνοντας ότι «δεικνύουν τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας να αναστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία του κέντρου της Λευκωσίας και να του δώσουμε ξανά ζωή».
 
Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς
 
Ιδιαίτερη χαρά για την τέλεση των εγκαινίων της Πλατείας Ελευθερίας, εξέφρασε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. «Μιας πλατείας η οποία αποτελεί ένα σημαντικό έργο αναβάθμισης της πρωτεύουσας, αλλά θα αποτελεί και ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς, όπως συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις», είπε χαρακτηριστικά.
 
Τόνισε ότι το όραμα για ένα αναβαθμισμένο και αναγεννημένο κέντρο της πόλης, καθιστώντας το πιο ανταγωνιστικό, ελκυστικό, βιώσιμο και φιλικό προς τους πολίτες, συνδυάζεται με μια σειρά παρεμφερών έργων, όπως είναι η ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου, των λεωφόρων Ομήρου, Καλλιπόλεως, Κέννεντυ και Κυριάκου Μάτση, η αποκατάσταση του δημοτικού θεάτρου, η δημιουργία του νέου Δημαρχείου και του κέντρου Αριστείας στην παλαιά πόλη κ.α.. Το κέντρο της Λευκωσίας, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από σημείο μαρασμού, μετατρέπεται και πάλι σε αιχμή ανάπτυξης της πρωτεύουσας.
 
Στέλλα Κυριακίδου: Ένα εμβληματικό έργο για όλη την Κύπρο
 
Στο δικό της χαιρετισμό η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ κυρία Στέλλα Κυριακίδου έκανε λόγο για ένα «πραγματικά εμβληματικό έργο για ολόκληρη την Κύπρο».
 
«Σε μια εποχή που οι πόλεις μας επεκτείνονται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς και κάποιες φορές γίνονται απρόσωπες, καθίσταται  ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να διασφαλίσουμε την ύπαρξη όμορφων,  κοινόχρηστων χώρων για τους πολίτες μας», πρόσθεσε. «Η ανανεωμένη Πλατεία Ελευθερίας στοχεύει ακριβώς αυτό. Να παντρέψει το παρελθόν αιώνων με το παρόν και το μέλλον. Για αυτό και ελπίζουμε  πως σύντομα η Πλατεία αυτή θα ενώνει ξανά ολόκληρη την Κύπρο σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας».
 
Η κυρία Κυριακίδου, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε μεγάλη χαρά «που συνεισφέραμε στη πραγματοποίηση του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Πολιτική Συνοχής και πιο συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λευκωσίας».
 
Χρίστος Πασάς: Εκεί που η καρδιά και το μυαλό θα συναντιούνται…
 
Ο διευθυντής του Αρχιτεκτονικού Γραφείου της Zaha Hadid Χρίστος Πασάς αναφέρθηκε εκτενώς στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του έργου, σημειώνοντας ότι «εργαστήκαμε ακούραστα για να αναπτύξουμε μορφές και σχέδια που πηγάζουν από την πολιτιστική καρδιά αυτού του νησιού και τα ερμηνεύσαμε σε ένα ενιαίο σύγχρονο σχεδιασμό». Μίλησε για «σύνθεση της αντισυμβατικής αρχιτεκτονικής σκέψης και της ψύχραιμης γενναίας μηχανικής».
 
Ευχήθηκε η Πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας να γίνει τόπος συνάντησης όλων των ανθρώπων σε μια ελεύθερη Κύπρο. «Ένας τόπος όπου θα δημιουργούνται όμορφες αναμνήσεις, ένα μέρος όπου το μυαλό και η καρδιά θα συναντιούνται. Ένα μέρος για όσους ζουν σταθερά σε αυτή την παροδική εφήμερη πραγματικότητα, σε όσους θέλουν να αφιερώσουν μια στιγμή για να σταθούν και να προβληματιστούν. Σε όσους θέλουν να μοιραστούν τις ιδέες και τα όνειρά τους με αυτό τον κόσμο».
 
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας.