Δήμος Λευκωσίας - Η Λαϊκή Χαρακτική

Η Λαϊκή Χαρακτική

Παρ, 21 Ιαν. 2022 10:20
Νέα Έκθεση στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στη Λευκωσία

Μια σημαντική έκθεση με θέμα «Η Λαϊκή Χαρακτική», με έργα από τη συλλογή του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, άνοιξε στις 18 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 25 Μαΐου 2022.

Εκτίθενται 28 έργα της συλλογής του Μουσείου, όλων των τεχνικών, από το τέλος του 18ου αιώνα μέχρι και τον 20ό. Επεξηγηματικά κείμενα, μακέτες, αλλά και μια χαραγμένη πλάκα, βοηθούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει την σημαντικότητα της λαϊκής χαρακτικής στην ζωή των ανθρώπων τους περασμένους αιώνες.

Τα έργα προέρχονται από διάφορες χώρες της Ευρώπης και την Ιαπωνία, τα περισσότερα τυπωμένα στο Επινάλ της Γαλλίας, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής  λαϊκών  εικόνων. Ένα μέρος της έκθεσης αφιερώνεται σε μια σπάνια ξυλογραφία του Raoul Dufy, ο οποίος εμπνεύστηκε από έναν ταπεινό λαϊκό χαράκτη.

Η έκφραση “Λαϊκή χαρακτική” χαρακτηρίζει το έργο ενός “λαϊκού χαράκτη” – ναΐφ, αυτοδίδακτου – που έχει θέμα τον απλό κόσμο, στον οποίο ζει. Πιο συχνά και παραδοσιακά, λαϊκό χαρακτικό λέγεται το έργο που απευθύνεται άμεσα στο λαό.

Σκοπός της παραδοσιακής λαϊκής χαρακτικής ήταν η μόρφωση του λαού (και με μια παρέκκλιση προς την προπαγάνδα), αλλά και η διασκέδαση, η διακόσμηση των σπιτιών.

Το φθηνό κόστος παραγωγής και πώλησης του λαϊκού χαρακτικού, τόσο ως ανεξάρτητης εικόνας όσο και ως εικονογράφησης βιβλίων, έκαναν το είδος προσιτό σε όλους. Ο πολύπλευρος ρόλος της λαϊκής χαρακτικής, η οποία αποτελούσε ένα τεράστιο μέρος της χαρακτικής παραγωγής, κορυφώθηκε τον 19ο αιώνα. Ύστερα παρακμάζει και, σταδιακά, εξαφανίζεται, λόγω του ανταγωνισμού με την φωτογραφία και των νέων τεχνικών εκτύπωσης και διάδοσης.

Οι λαϊκές έντυπες εικόνες αποτελούν μια πλούσια λαογραφική πηγή και τεκμηριώνουν την καθημερινή ζωή και τα ενδιαφέροντα του απλού λαού των περασμένων αιώνων.

Η λαϊκή χαρακτική παραμένει ζωντανή ως μέσο έκφρασης σύγχρονων γνήσιων λαϊκών χαρακτών, των οποίων το “ταπεινό” έργο αποτελεί μια πλευρά της χαρακτικής, που η έντεχνη χαρακτική και η οικονομία της αγοράς της τέχνης, ευτυχώς, δεν μπορούν να εξαλείψουν.

Η έκθεση είναι ανοικτή από Τρίτη μέχρι και Σάββατο με το εξής ωράριο:
Τρίτη - Παρασκευή: 9.00 - 15.00
Σάββατο: 10:00 - 14.00 / 16:00 - 19:00
οδός Αμμοχώστου 55 – 59, στην εντός των τειχών πόλη