Συγκίνηση και περηφάνεια στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της ΕΟΚΑ Νίκου Θεοφάνους

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Συγκίνηση και περηφάνεια στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της ΕΟΚΑ Νίκου Θεοφάνους
Παρ, 01 Απρ. 2022 10:51
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 31 Μαρτίου στο χώρο του πάρκου Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα της ΕΟΚΑ Νίκου Θεοφάνους.
 
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, η Οικογένεια του Ήρωα και ο Δήμος Λευκωσίας ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στον αγώνα και την θυσία του Νίκου Θεοφάνους στον απελευθερωτικό αγώνα.
 
Των αποκαλυπτηρίων προηγήθηκε τρισάγιο από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες των επίσημων προσκεκλημένων.
 
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, Ανδρέας Μαϊμαρίδης, αναφερόμενος στο ηθικό χρέος απέναντι στις θυσίες των ηρώων, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η κυπριακή πολιτεία, η οποία προήλθε μέσα από τις θυσίες των Ηρώων μας έχει την ευκαιρία, σε ένδειξη αναγνώρισης της ίδρυσης της πάνω στα κόκαλα των Ηρώων μας τα ιερά, να απονείμει σε αυτούς τις τιμές που προβλέπονται και απονέμονται επί ανδραγαθεία άνδρες».
 
Ακολούθησε σύντομη αφήγηση των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου 1956, από τον κ. Μάκη Οικονομίδη.
 
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε: «Η προτομή του ήρωα Νίκου Θεοφάνους αποτελεί το άφωνο εκείνο σάλπισμα εγρήγορσης και αγώνα για την ανατροπή της τωρινής απαράδεκτης κατάστασης με τη κατοχή της μισής μας πατρίδας από τον Τούρκο κατακτητή. Τα διδάγματα από τη θυσία των ηρώων μας σε όλους τους αγώνες της πατρίδας μας για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία ας είναι ο φωτεινός φάρος που θα φωτίσει τον δύσκολο δρόμο της απελευθέρωσης και της επιστροφής στις πατρογονικές μας εστίες.
Παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος και στην αποκατάσταση της ιστορικής μας συνέχειας στη γη των προγόνων μας».
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, τόνισε: «Σε όσους βίωσαν το σύντομο πέρασμά του Νίκου, αλλά και τις επόμενες γενιές, οφείλουμε να τροφοδοτούμε συνεχώς την φλόγα και το πάθος του για Ελευθερία. Σήμερα, που η βαριά σκιά του πολέμου και της προσφυγιάς πλανιέται ξανά πάνω από την ευρύτερη γειτονιά μας, η τιμή στις θυσίες των δικών μας ηρώων δεν αποτελούν απλώς υπενθύμιση των κατορθωμάτων τους, αλλά και ανάταση του δικού μας αγωνιστικού φρονήματος. Απευθυνόμενος στην οικογένεια και τους οικείους του, δηλώνω, ότι μπορεί η δική σας απώλεια να έχει αφήσει πόνο και μια ανοικτή πληγή, αλλά για τον Δήμο Λευκωσίας και όλη την Κύπρο έχει δώσει πολλούς λόγους να είμαστε περήφανοι, να τον τιμάμε, αλλά και να τον μνημονεύουμε. Και να αγωνιζόμαστε με το δικό μας πια παράδειγμα, ώστε να ζήσουμε την ημέρα που οι θυσίες όλων των αγωνιστών θα δικαιωθούν. Σε μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο».
 
Η εκδήλωση πριν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ολοκλήρωσε η χορωδία των Συνδέσμων Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α.