Ο Δήμος Λευκωσίας χαιρετίζει το Σχέδιο Δράσης για την Ανάπλαση και Αναζωογόνηση της εντός των τειχών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Ο Δήμος Λευκωσίας χαιρετίζει το Σχέδιο Δράσης για την Ανάπλαση και Αναζωογόνηση της εντός των τειχών
Δευ, 18 Απρ. 2022 15:45
Στην παρέμβασή του κατά την δημοσιογραφική παρουσίαση ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στις διαχρονικές προσπάθειες που γίνονται για την αναζωογόνηση ολόκληρης της περιοχής του ιστορικού κέντρου της πόλης.

«Πεισματικά δεν εγκαταλείπουμε την περιοχή, γιατί αυτή είναι το γεωγραφικό και διοικητικό κέντρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τυχόν αποψίλωση ή εγκατάλειψη της περιοχής θα ισοδυναμούσε με έμμεση παραδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ουσιαστική και συνεχή του στήριξη στο κέντρο της Πρωτεύουσας, αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν για την διαμόρφωση των κινήτρων και σχεδίων.

Όπως τόνισε, «αποτελούν το επιστέγασμα μιας κοινής προσπάθειας και συνεργασίας που ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών και του Δήμου Λευκωσίας. Έρχονται να συμπληρώσουν μια σειρά από σημαντικά έργα που έχει υλοποιήσει ή υλοποιεί ο Δήμος αλλά και το Κράτος, για την αναβάθμιση και αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης, τα οποία διαμόρφωσαν το περιβάλλον και δημιούργησαν τις συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη και προσέλκυση επιχειρηματιών και κατοίκων. Κυρίως νέων ανθρώπων».

Τι έχει κάνει ο Δήμος την τελευταία δεκαετία:
  • Ολοκλήρωση του συγκροτήματος κτηρίων του Νέου Δημαρχείου, όπου μεταφέρθηκαν και στεγάστηκαν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου και Εκδηλώσεων, καθώς και η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου πρώην ΕΚΑΤΕ.
  • Ολοκλήρωση και παράδοση του σημαντικού έργου της Πλατείας Ελευθερίας, το οποίο μαζί με την αναβαθμισμένη και πεζοδρομοποιημένη Κωστάκη Παντελίδη και τον υπόγειο χώρο στάθμευσης της Λεωφόρου Ομήρου, αναβαθμίζουν ουσιαστικά και αισθητικά, όχι μόνο την περιοχή αλλά όλη τη Λευκωσία.
  • Ολοκλήρωση της ενοποίησης της Τάφρου, Γέφυρα και Πάρκο της Πλατείας Σολωμού και της Τάφρου Πέρασμα κάτω από Πλατεία Δώρου Λοΐζου (γέφυρα Κάνιγγος). Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπλαση του Εξωτερικού Περιμετρικού Τόξου Τάφρου (Λεωφόρος Στασίνου).
  • Αναπλάσεις περιοχών και συντήρηση και αποκατάσταση όψεων οικοδομών: Αναφέρω, ενδεικτικά μόνο, την περιοχή Πλατείας Δημαρχίας, την περιοχή του Παλαιού Δημαρχείου, τις περιοχές δυτικά της Λήδρας και της Πύλης Πάφου και την περιοχή Τακτ Ελ Καλέ από τη Λεωφόρο Νικηφόρου Φωκά, από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο μέχρι το Δημοτικό Κέντρων Τεχνών.
  • Στο στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο αναζωογόνησης και εξωραϊσμού τμήματος της Λαϊκής Γειτονιάς.
  • Έγινε εξωραϊσμός προσόψεων και τοποθετήθηκαν σκίαστρα στους πεζόδρομους Λήδρας - Ονασαγόρου, καθώς και βελτίωση πρόσβασης ατόμων με κινητικές δυσκολίες στα καταστήματα, τοποθέτηση δέντρων και φυτών.
  • Στον τομέα των μεταφορών και της στάθμευσης, λειτουργούν τα μικρά λεωφορεία για ευκολότερη πρόσβαση στην πόλη, προχωρά το έργο ποδηλατικής σύνδεσης Πανεπιστημίων με το Κέντρο και έχουν δημιουργηθεί νέοι χώροι στάθμευσης ή έχουν επεκταθεί υφιστάμενοι, προσθέτοντας περίπου 500 νέες θέσεις στάθμευσης στην περιοχή του κέντρου της πόλης.
  • Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Δήμου Λευκωσίας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για προσέλκυση νέων ανθρώπων και καινοτόμων δραστηριοτήτων,  είναι η αγορά και ανακαίνιση του κτιρίου ΣΤΟΑ για τη στέγαση του Κέντρου Αριστείας Cyens και η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς παλιού Δημαρχείου για να φιλοξενήσει επίσης λειτουργίες του Κέντρου Αριστείας Cyens.
  • Στο ίδιο πλαίσιο της πιο πάνω προσπάθειας, εντάσσονται οι αναπλάσεις οδών και οι εξωραϊσμοί προσόψεων οικοδομών στην περιοχή της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων με επίκεντρο το Κέντρο Αριστείας Cyens. Η ανάπλαση τμημάτων των οδών Τρικούπη, Αισχύλου, Λεύκωνος έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ η ανάπλαση του υπόλοιπου τμήματος της ιστορικής οδού Τρικούπη από την Πλατεία Δημαρχίας μέχρι τον κυκλικό κόμβο του Όχι σήμερα βρίσκεται στο Στάδιο αξιολόγησης των κατασκευαστικών προσφορών.
  • Διατηρητέα κτίρια ανακαινίστηκαν και διαμορφώθηκαν, ώστε να ενταχθούν στο ευρύτερο δίκτυο κοινωνικών δομών του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, παρεμβάσεις έγιναν σε κτήρια στην οδό Περικλέους, όπου θα στεγαστεί το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «Το Στέκι», στην οδό Τρικούπη, στο κτήριο Φοινιέα, το οποίο θα στεγάσει το «Κέντρο ενημέρωσης και επιμόρφωσης για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικής δράσης», στο κτίριο «Ουράνιο Τόξο», στην οδό Ηρακλέους, όπου θα παρέχεται ημερήσια φροντίδα σε βρέφη, νήπια και παιδιά και κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων και στο Αρχοντικό Ζεμενίδη στη Χρυσαλινιώτισσα για το “Solidarity Network Nicosia in Action”.
  • Στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουν αγορασθεί δύο κτηριακές εγκαταστάσεις με στόχο τη διαμόρφωση τους σε φοιτητικές εστίες.
  • Παράλληλα, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής, αλλά και στην συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού της πλούτου.
- Ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του Αρχαιολογικού χώρου, μπροστά από το Νέο Δημαρχείο Λευκωσίας, με κύριο στόχο την προστασία των αρχαιοτήτων και την εξασφάλιση της επισκεψιμότητας του χώρου

- Είναι σε εξέλιξη οι εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Πύλης Πάφου, οι εργασίες συντήρησης στο εσωτερικό και εξωτερικό του χώρου της Πύλης Αμμοχώστου από το Τμήμα Αρχαιοτήτων

- Το Ενετικό Τείχος φωτίζεται με σύγχρονο φωτισμό LED

- Είναι σε εξέλιξη επίσης οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του κτιρίου της Αχίλλειου Βιβλιοθήκης, της Αίθουσας Μελίνας Μερκούρη και της αίθουσας Ειρήνης

- Δημιουργήθηκε το Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ και το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή. Αγοράστηκε το κτήριο που στεγάζει το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας Κώστα και Ρίτας Σεβέρη. Δημιουργήθηκε η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης - ΣΠΕΛ
  • Παράλληλα με όλα τα πιο πάνω, γίνονται συνεχώς βελτιωτικά έργα, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα στις οδούς Άρεως, Ονησίλου, Αθηνών, Αχιλλέως και Ξάνθης Ξενιέρου, οι ασφαλτοστρώσεις σε μεγάλο αριθμό οδών και η κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων στην οδό Ερμού εντός της νεκρής ζώνης.
Φωτογραφίες από τον Ανδρέα Λουκαΐδη / ΡΙΟ