Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας στην εκδήλωση της Ημέρας της Ευρώπης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας στην εκδήλωση της Ημέρας της Ευρώπης
Δευ, 09 Μαϊ. 2022 14:15
Σας καλωσορίζω στην ιστορική Πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας, εδώ όπου ζήσαμε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της Κύπρου.

Σε αυτό το χώρο γιορτάσαμε, πολίτες και πολιτεία, την ένταξη της Κύπρου ως ισότιμου κράτους – μέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004. Σε αυτό το χώρο σήμερα, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κέντρου Πληροφόρησης Direct Λευκωσία – Πανεπιστήμιο Κύπρου, γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης.

Η 9η Μαΐου, η ημέρα επετείου της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν» καθιερώθηκε ως η ημέρα εορτασμού της ειρήνης και της ενότητας στην Ευρώπη. Τη μέρα αυτή, το 1950, ο Ρομπέρτ Σουμάν, τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή συνεργασίας στην Ευρώπη, έχοντας την πεποίθηση ότι η συγχώνευση οικονομικών συμφερόντων θα βοηθούσε στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και στην εμπέδωση της ειρήνης. Η Διακήρυξη αυτή αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την ενοποίηση της Ευρώπης.

Η ουσία της Ε.Ε. από το 1950 μέχρι σήμερα ήταν και παραμένει η ειρήνη. Πάνω σε αυτή οικοδομήθηκε η ευημερία, η κινητικότητα, η ελευθερία και το ανοικτό πνεύμα. Η ισότητα, η διαφάνεια και οι δημοκρατικοί θεσμοί, το ελεύθερο εμπόριο, η αλληλεγγύη, η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι οι κοινές αξίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος, ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάφερε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί πολλές κρίσεις προς όφελος των πολιτών της. Χτίσαμε εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών σε επιχειρησιακό, νομοθετικό και οικονομικό επίπεδο.

Επωφεληθήκαμε σημαντικά ως κράτος και ως τοπικές κοινωνίες από τα οφέλη της περιφερειακής πολιτικής της Ένωσης, η οποία είναι ένα πραγματικό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η συμβολή αυτών των ευρωπαϊκών πόρων για τη Λευκωσία αποτυπώνεται κατ΄ εξοχήν εδώ, με την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και του κέντρου της Πρωτεύουσας γενικότερα.

Σήμερα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές και σοβαρές προκλήσεις. Η πανδημία που χτύπησε τον πλανήτη και άλλαξε τις ζωές μας σε σημαντικό βαθμό, εξακολουθεί να απαιτεί εγρήγορση και συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα. Την ίδια ώρα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού προκλήσεις που παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια. Η οικονομική, ενεργειακή και κοινωνική κρίση, η κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό, η ανεργία που μαστίζει κυρίως τους νέους, είναι μόνο μερικές από αυτές.

Και, βεβαίως, το γεγονός ότι, σήμερα, περισσότερο από ποτέ στη νεότερη ιστορία της Ευρώπης, απειλείται η ειρήνη στην ευρύτερη ήπειρό μας.

Αυτές οι εξελίξεις μας ανησυχούν και μας αφορούν όλους, καθώς επηρεάζουν όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα των τελευταίων 72 ετών.

Σήμερα, λοιπόν, την Ημέρα της Ευρώπης, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, υπάρχει η ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί ενωμένη και αλληλέγγυα στην Ουκρανία. Σε τέτοιες στιγμές έχουμε χρέος απέναντι στην κοινή ιστορία μας, να θυμόμαστε ότι είμαστε ταυτόχρονα Ευρωπαίοι και πατριώτες. Γιατί αυτό είναι η Ευρώπη: ενωμένη στην πολυμορφία της.

Και να μην ξεχνάμε το νόημα του οράματος του Ρομπέρτ Σουμάν: Ότι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο.

Σήμερα, μαζί με την Ευρώπη γιορτάζουμε την ημέρα της μητέρας. Τιμούμε τη μητέρα, γιατί είναι ο θεμέλιος λίθος της οικογένειας, αλλά και της κοινωνίας μας. Γιατί είναι το άτομο, η παρουσία και η σκέψη του οποίου συνοδεύει τον καθένα από εμάς, σε κάθε στάδιο της ζωή μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνώρισε από πολύ νωρίς τη σπουδαιότητα της μητέρας. Φρόντισε με πολιτικές και νομοθεσίες να διασφαλίσει ότι θα απολαμβάνει πολύπλευρης στήριξης στην επιτέλεση του ρόλου της, αλλά και ίσες ευκαιρίες για πρόοδο, ανέλιξη και προσωπική ανάπτυξη.

Χρόνια πολλά στις μητέρες όλου του κόσμου. Χρόνια πολλά στην Ευρώπη που είναι η δεύτερη μητέρα όλων μας.