Διαδικτυακή παρέμβαση του Δημάρχου Λευκωσίας σε συζήτηση για τον ενισχυμένο ρόλο της γυναίκας στην Έ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Διαδικτυακή παρέμβαση του Δημάρχου Λευκωσίας σε συζήτηση για τον ενισχυμένο ρόλο της γυναίκας στην Έ
Παρ, 13 Μαϊ. 2022 15:00
Ο ενισχυμένος ρόλος της γυναίκας στον τομέα των επιχειρήσεων και της καινοτομίας, συζητήθηκε στο πλαίσιο ανοικτής συζήτησης που συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαία Επίτροπος για την Έρευνα, Καινοτομία, Νεολαία, Πολιτισμό και Εκπαίδευση κυρία Mariya Gabriel και η Δήμαρχος Σόφιας, Yordanka Fandakova, στην οποία συμμετείχε διαδικτυακά και ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Η πρόσκληση προς τον κύριο Γιωρκάτζη ήρθε σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης της κ. Gabriel στη Λευκωσία, όπου είχε την ευκαιρία να της παρουσιαστούν έργα που συνδυάζουν την τέχνη με την τεχνολογία και να ενημερωθεί για δράσεις και προγράμματα που εφαρμόζονται στον Δήμο, για τα οποία εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να συζητηθούν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη εταιρειών που λειτουργούν υπό την ηγεσία γυναικών στις τοπικές τους κοινότητες, καθώς και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την υποστήριξη των γυναικών δραστηριοποιούνται στον τομέα της καινοτομίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες πρακτικές και πολιτικές για την προώθηση της ατζέντας καινοτομίας για την ισότητα των φύλων. Παρεμβάσεις για τις πρωτοβουλίες που εφαρμόζουν σε τοπικό επίπεδο πραγματοποίησαν οι δήμαρχοι της Κλουζ-Ναπόκα Emil Boc, του Ντόρτμουντ Thomas Westphal, της Μάλαγα Francisco de la Torre, της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η αντιδήμαρχος της Μπολόνια Anna Lisa Boni.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης κατά την δική του παρέμβαση, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Κέντρο Αριστείας CYENS, αλλά και στη λειτουργία του Δήμου Λευκωσίας, όπου οι γυναίκες διαδραματίζουν κομβικό ρόλο, καθώς διακρίνονται ηγούμενες σε θέσεις ευθύνης, μεταξύ άλλων της Επικεφαλής του τομέα Καινοτομίας, της Δημοτικής Γραμματείας, της Δημοτικής Μηχανικού κ.α., που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αποτελούν την κορυφή της ιεραρχίας. Παράλληλα, το Κέντρο παρέχει δωρεάν κάρτα μέλους σε 74 γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καινοτομίας, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 40% του συνόλου των μελών του, ενώ το CYENS Techub ολοκλήρωσε το πρώτο του πρόγραμμα με θέμα τις πρακτικές Έξυπνων πόλεων, όπου 3 από τις 5 τελικές ομάδες που διακρίθηκαν είχαν επικεφαλής γυναίκες.

«Ο Δήμος Λευκωσίας αναπτύσσει ένα δίκτυο για να αλληλεπιδράσει και να εμπνεύσει μελλοντικές γυναίκες επιχειρηματίες – πρότυπα, ώστε να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τα στερεότυπα της διάκρισης των φύλων και να δώσουμε το παράδειγμα», ανέφερε ο κ. Γιωρκάτζης, ενώ πρόσθεσε: «Είμαστε στο σημείο που θα έπρεπε να είμαστε; Φυσικά και όχι. Ως πατέρας 2 κοριτσιών, ως πολίτης και ως δήμαρχος Λευκωσίας, δεσμεύομαι πως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενθαρρύνουμε όχι μόνο την περισσότερη συμμετοχή γυναικών στην καινοτομία και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και σε ηγετικές θέσεις».