Εγκαινιάστηκε η β’ φάση της ποδηλατικής υποδομής που συνδέει τα Πανεπιστήμια της Λευκωσίας με το κέν

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Εγκαινιάστηκε η β’ φάση της ποδηλατικής υποδομής που συνδέει τα Πανεπιστήμια της Λευκωσίας με το κέν
Δευ, 16 Μαϊ. 2022 10:50
Προσπάθεια του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είναι η ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινότητα των πολιτών, ως ένα ασφαλές και αξιόπιστο μέσο διακίνησης, άθλησης και ψυχαγωγίας, επεσήμανε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, μιλώντας στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του έργου «Κατασκευή ποδηλατικής υποδομής που συνδέει τα Πανεπιστήμια της Λευκωσίας με το Κέντρο της Πόλης - Φάση Β’», στην παρουσία του Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη.

Της τελετής εγκαινίων προηγήθηκε ποδηλασία με σημείο αφετηρίας το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και σημείο τερματισμού το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, με τη συμμετοχή πλήθους ποδηλατιστών.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, η μέχρι τώρα απουσία ποδηλατικής υποδομής καθιστούσε δύσκολη τη επιλογή του ποδηλάτου για τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών. Πλέον, είπε, το εμπόδιο αυτό έχει υπερπηδηθεί, προσθέτοντας έτσι μια οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή για τη διακίνηση των πολιτών στην Λευκωσία.

Η προώθηση της ποδηλασίας, υπογράμμισε ο κ. Υπουργός, εντάσσεται στην ευρύτερη δέσμευση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές, όπως δηλώνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030, το οποίο προβλέπει κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Με την προώθηση της ποδηλασίας ως μέσο διακίνησης, η Κυβέρνηση στοχεύει στη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος μέσω της παροχής επιλογών για τις διακινήσεις στη πόλη και στην εισαγωγή του ποδηλάτου στην καθημερινότητα του πολίτη. Ακόμα, η ποδηλασία πέραν του ότι μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τον αστικό θόρυβο, προάγει αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής, εξοικονομεί ενέργεια και συμβάλει στη μείωση της φθοράς των οδοστρωμάτων, ανέφερε ο κ. Καρούσος.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την ποδηλατική διαδρομή που εγκαινιάστηκε σήμερα, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων τη χαρακτήρισε πολύ σημαντική, αφού θα συνδέσει τα Πανεπιστήμια της Λευκωσίας τόσο μεταξύ τους όσο και με το κέντρο της Πόλης. Η υποδομή, είπε, αναμένεται να εξυπηρετήσει τους φοιτητές και να συνεισφέρει στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των οικογενειών τους, αφού αποτελεί μια σαφώς οικονομικότερη επιλογή αγοράς και συντήρησης μέσου διακίνησης σε σύγκριση με το αυτοκίνητο. Κάλεσε δε τους φοιτητές να αξιοποιήσουν τη νέα αυτή ποδηλατοδιαδρομή για τις διακινήσεις τους και να εντάξουν το ποδήλατο στην καθημερινότητά τους, όχι μόνο ως μέσο διακίνησης, αλλά και ως τρόπο άθλησης και ψυχαγωγίας.

Τέλος, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Δήμαρχο Λευκωσίας, τη Διεύθυνση και τους Λειτουργούς του Κλάδου Βιώσιμης Κινητικότητας και του Γραφείου του Επαρχιακού Μηχανικού Λευκωσίας του Τμήματος Δημοσίων Έργων, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και τις εταιρείες Διονύσης Τουμαζή και Συνεργάτες και KEDRIS CONSTRUCTION LTD για την εκπόνηση της μελέτης για τα κατασκευαστικά σχέδια της β’ φάσης και την κατασκευή του Έργου, αντίστοιχα.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στα εγκαίνια της ολοκληρωμένης Β’ Φάσης του έργου των Ποδηλατοδρόμων που συνδέουν τα πανεπιστήμια της Λευκωσίας με το Κέντρο της Πόλης.

Όραμα του Δήμου είναι η Λευκωσία να αναπτυχθεί σε μια πιο βιώσιμη πόλη προς όφελος των μελλοντικών γενεών υπογράμμισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, αναφέροντας ότι πρέπει να ελαχιστοποιηθεί το οικολογικό αποτύπωμα της πόλης περιορίζοντας τους ρύπους από τα αυτοκίνητα και να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε άλλες μορφές μεταφοράς, φιλικές προς το περιβάλλον, όπως τα ποδήλατα.

Γι’ αυτό δημιουργήθηκε το δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών ανάφερε ο κ. Γιωρκάτζης που θα καταστήσουν την ποδηλατική μετάβαση από και προς το κέντρο της Λευκωσίας, μια καθημερινή, άνετη, ευχάριστη και προπάντων ασφαλή εμπειρία για όλους.

Μιλώντας για την ένταξη της ποδηλατοδιαδρομής εντός του Πεδιαίου, αναφέρθηκε προς τους πολίτες που κατοικούν στις περιοχές του Στροβόλου και της Λακατάμιας, όπου έχουν πλέον την ευκαιρία να πάρουν το ποδήλατό τους και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να επισκεφθούν το κέντρο της πόλης.  

Ενώ ένα σημαντικό, προϋπάρχον κομμάτι του έργου ανάφερε ο Δήμαρχος, εμπίπτει στα όρια του Δήμου Έγκωμης, καθώς η έναρξη της διαδρομής, γίνεται από την Οδό Ηλία Παπακυριάκου.

Τέλος ο κ. Γιωρκάτζης επεσήμανε ότι με την ολοκλήρωση των Φάσεων Γ' και Δ', οι οποίες αναμένεται να προκηρυχθούν σύντομα, θα πραγματοποιηθεί και η σύνδεση με Καϊμακλί και Παλλουριώτισσα, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το όραμα της ποδηλατικής συνένωσης

Η υποδομή που εγκαινιάστηκε σήμερα είναι η 2η από τις 4 φάσεις του Έργου (αξία κατασκευής: €2.235.000), ξεκινά από το Μετόχι του Κύκκου και καταλήγει στην Πλατεία Σολωμού και είναι μήκους 5.2 χιλιομέτρων. Το μεγαλύτερο μήκος της ποδηλατοδιαδρομής κινείται στο οδόστρωμα και το υπόλοιπο μήκος της ποδηλατοδιαδρομής χωροθετήθηκε διαμέσου του Δημόσιου Κήπου Λευκωσίας και δίπλα από τα πεζοδρόμια. Στο πλαίσιο του Έργου έχει επίσης κατασκευαστεί γέφυρα μήκους 20 μ. πάνω από τον Πεδιαίο Ποταμό, για χρήση μόνο από πεζούς και ποδηλάτες, η οποία συνδέει την Οδό Γλάδστωνος με την Οδό Δήμου Ηροδότου.

Το Έργο προτάθηκε μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη, άξονας προτεραιότητας «Προώθηση Βιώσιμων Μεταφορών και Μείωση Εκπομπών του Διοξειδίου του Άνθρακα», με σκοπό την προβολή των ενεργών μέσων διακίνησης και τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσο διακίνησης. Το Έργο συγχρηματοδοτήθηκε κατά 85% από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 15% από την Κυπριακή Δημοκρατία.