Τελετή αποκάλυψης του ανάγλυφου πορτρέτου του Ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ Πέτρου Ηλιάδη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Τελετή αποκάλυψης του ανάγλυφου πορτρέτου του Ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ Πέτρου Ηλιάδη
Τρι, 14 Ιουν. 2022 14:15
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 εκδήλωση για την αποκάλυψη του ανάγλυφου πορτρέτου του Ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ Πέτρου Ηλιάδη στο σημείο  όπου θυσιάστηκε ο Ήρωας, στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην εντός των τειχών πόλη.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 1959, η οικογένεια του Ήρωα και ο Δήμος Λευκωσίας. 

Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 1959 Ανδρέας Μαΐμαρίδης και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ενώ στο χώρο που έπεσε ο Ήρωας πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

Προηγήθηκε τρισάγιο από τον Επίσκοπο Μεσαορίας Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Γιωρκάτζης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην τελετή της αποκάλυψης του ανάγλυφου πορτρέτου του Ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., Πέτρου Ηλιάδη.

Είναι η ελάχιστη αναγνώριση στη μνήμη ενός ακόμα νέου ανθρώπου που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου μας.

Τα θρησκευτικά και πατριωτικά του αισθήματα, καλλιέργησαν από μικρή ηλικία το αίσθημα του καθήκοντος απέναντι στην πατρίδα. Και, όταν ήρθε η ώρα, το έβγαλε μπροστά, εντάχθηκε στον Αγώνα και θυσιάστηκε για αυτό το καθήκον.

Η συνεισφορά του στην Οργάνωση ήταν πολύτιμη, αλλά, ταυτόχρονα, το πάθος του να δώσει ό,τι περισσότερο διέθετε, τον ώθησε να διεκδικήσει να αναλάβει ακόμα περισσότερη δράση.
Αυτό το πάθος, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία, οφείλουμε να κρατήσουμε και να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές, ως παράδειγμα και στάση ζωής.» 

Ο Πρόεδρος του Σ.Ι.Μ.Α.Ε. κ. Μαϊμαρίδη στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε: «Με σεβασμό και συγκίνηση τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του ανάγλυφου πορτρέτου του αγνού 24τετράχρνου στρατιώτη της Ε.Ο.Κ.Α. Πέτρου Ηλιάδη στο χώρο της θυσίας του.

Το παλληκάρι μας, ο Πέτρος, ξεκίνησε με χίλια όνειρα από το χωριό του Αγρός στην καρδιά της Πιτσιλιάς και κατέβηκε στη Λευκωσία, στη Χώρα, όπως λεγόταν, για ένα καλύτερο μέλλον.

Εδώ βρήκε φίλους και καταφύγιο στην ΟΧΕΝ, όπου ο πατήρ Σταύρος Παπαγαθαγγέλου, ο Παπασταύρος, γαλβάνιζε και κοινωνούσε ψυχές στο μεγάλο Αγώνα για Ελευθερία, Δικαιοσύνη και Ένωση με τη μάνα Ελλάδα. ….

Και όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, την 1η Απριλίου 1955 και ακούστηκε παντού «η πουμπουρκά της, τζι ούλλα ξιλαμπρατζήσασιν», η Κύπρος σύσσωμη, όλος ο λαός, σαν έτοιμη από καιρό, μπήκανε στο μεγάλο χορό του Αγώνα.»

Επίσης, στην εκδήλωση μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτών και Φίλων Αγρού, κ. Σόλωνας Παπαχριστοδούλου λέγοντας ότι: «Οφειλόμενο χρέος προς τον ήρωα του απελευθερωτικού μας αγώνα εναντίον της Αγγλικής Αποικιοκρατίας 1955-59, είναι η τοποθέτηση  του ανάγλυφου πορτρέτου του Πέτρου Ηλιάδη στο μέρος αυτό όπου έπεσε ο αείμνηστος το βράδυ της 14ης Ιουνίου 1956 όταν προσπαθούσε να ρίξει χειροβομβίδα εναντίον φυλακίου Άγγλων στρατιωτών στην τότε πλατεία Μεταξά. Απέθανε την επομένη 15 Ιουνίου 1956 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας παρά τις μεγάλες προσπάθειες των ιατρών.
        
Στην κηδεία του, που έγινε στον Αγρό, στην παρουσία πλήθους κόσμου, ο πατέρας του Ηλίας Λουκά τον αποχαιρέτησε με ένα δάφνινο στεφάνι λέγοντας «Έχει η δάφνη μυρωδιά, Πέτρο μου, μα έχει και πικράδα».  Στον Αγρό η προτομή του στήθηκε στην αυλή του Απεητείου Γυμνασίου από τα παλιά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου και το όνομα του είναι μέσα στον κατάλογο του ετήσιου μνημόσυνου πεσόντων. …»