Ο Δήμος Λευκωσίας τίμησε τον Δάκη Ιωάννου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Ο Δήμος Λευκωσίας τίμησε τον Δάκη Ιωάννου
Πεμ, 16 Ιουν. 2022 14:10
Τον σπουδαίο συλλέκτη έργων τέχνης και επιχειρηματία Δάκη Ιωάννου, τίμησε χθες βράδυ ο Δήμος Λευκωσίας, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απονεμήθηκε στον κ. Δάκη Ιωάννου το Τιμητικό Μετάλλιο και το Τιμητικό Δίπλωμα της Λευκωσίας, για την εξαίρετη προσφορά του στην τέχνη, τον πολιτισμό και στην κοινωνία γενικότερα.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, αναφέρθηκε στις σπουδές, το ακαδημαϊκό έργο και την επαγγελματική σταδιοδρομία του κ. Ιωάννου, τομείς, όπως είπε, στους οποίους ξεχώρισε, καθώς και στην πολυδιάστατη και ενεργητική προσωπικότητά του, χαρακτηρίζοντάς τον ως «πολίτη του κόσμου», ο οποίος τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, τόσο από τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και από τον κόσμο των τεχνών και του πολιτισμού και έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της Κύπρου πέρα από κάθε σύνορο.

Ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στο πάθος του για την τέχνη και τη συμβολή του στην παγκόσμια ιστορία της σύγχρονης τέχνης, την ίδρυση του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, το οποίο χαρακτήρισε ως «φάρο για σύγχρονους καλλιτέχνες», καθώς επίσης και στη συμβολή του και μακροχρόνια συνεργασία του με τον Δήμο Λευκωσίας, που, όπως τόνισε, καθόρισε πολλά στην ανάπτυξη και προώθηση της σύγχρονης τέχνης στην πόλη.

«Είσαστε ίσως ένα από τα λίγα άτομα σε αυτό τον τόπο, που όχι μόνο βλέπουν πιο μακριά, αλλά που οραματίζονται και σκέφτονται και υλοποιούν έργα πρωτοποριακά, ίσως και επαναστατικά για την εποχή μας. Έργα τα οποία ο παγκόσμιος πολιτισμός του σήμερα αποδέχεται με θαυμασμό και με αίσθημα ευθύνης μεταφέρουν στις επόμενες γενιές το δικό σας όραμα», σημείωσε ο Δήμαρχος κλείνοντας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννου, παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για το γεγονός ότι τιμάται από την πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και αγαπά, ενώ εξήρε τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Λευκωσίας για την ανάπτυξη και την άνθισή της.

«Κινητήρια δύναμη για την πρόοδο, τη δημιουργία, την ανάπτυξη, είναι το πάθος που υπάρχει για αυτό που κάνουμε. Είναι αυτό που μας δίνει ευχαρίστηση και αποτελεί κίνητρο δράσης. Σε όλη μου τη ζωή κινούμαι σε αυτή την κατεύθυνση, συνοδοιπόρος με την οικογένειά μου», ανέφερε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ενώ κλείνοντας, διαβεβαίωσε πως διαθέτει πρόσθετο κίνητρο για την ανάληψη ακόμα περισσότερων δράσεων προς όφελος της κοινωνίας και του Πολιτισμού. «Γιατί», κατέληξε ο κ. Ιωάννου, «το σημαντικό είναι, κοιτάζοντας πίσω, το αποτύπωμα που θα μείνει για τις επόμενες γενιές, να τιμάει τις αξίες και τον αυθεντικό μας εαυτό». 

Στην εκδήλωση προβλήθηκε φιλμάκι, στο οποίο παρουσιάστηκαν κάποιες από τις πτυχές της ζωής και της προσωπικότητας του κ. Δάκη Ιωάννου και ορισμένα σημεία-σταθμοί στη μέχρι σήμερα πορεία του.