Η Λευκωσία και η κινεζική πόλη Fuzhou επισημοποίησαν τους δεσμούς φιλίας τους

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Η Λευκωσία και η κινεζική πόλη Fuzhou επισημοποίησαν τους δεσμούς φιλίας τους
Τετ, 22 Ιουν. 2022 10:55
Κοινή δήλωση προθέσεων για την καθιέρωση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο αντιδήμαρχος της πόλης Fuzhou της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Huang Jianxiong την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022.

Σε διαδικτυακή σύνδεση που πραγματοποιήθηκε κατά την τελετή έναρξης του Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ Φιλίας Πόλεων, στο οποίο προέδρευσε ο Δήμαρχος της Fuzhou, Wu Xiande, οι δύο πόλεις επισφράγισαν την κοινή τους επιθυμία να δημιουργηθούν φιλικοί δεσμοί και να ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών και της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός κ.α.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης εξέφρασε τη χαρά και την ανυπομονησία του, αναφέροντας την ήδη υπάρχουσα συνεργασία του Πανεπιστημίου Minjung με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, την οποία, όπως τόνισε, ανυπομονεί να διευρυνθεί περισσότερο. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους ιδιαίτερους δεσμούς που έχει η πόλη της Λευκωσίας με άλλες πόλεις της Κίνας, υπενθυμίζοντας τις αντίστοιχες συμφωνίες φιλίας που έχουν υπογραφεί κατά το παρελθόν, με τις πόλεις Qingdao και Σανγκάη το 2001 και 2004 αντίστοιχα.

«Μέσω της συνεργασίας των τοπικών αρχών, στοχεύουμε να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και να υλοποιήσουμε κοινές δραστηριότητες προς αμοιβαίο όφελος των πόλεων μας και των πολιτών τους, ιδίως στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας μέσω της συνεργασίας του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία CYENS και αντίστοιχων ερευνητικών ιδρυμάτων στην πόλη σας.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, στοχεύουμε στην ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προτάσεων, μαθημάτων και προγραμμάτων ανταλλαγής επισκέψεων για φοιτητές και ερευνητές. Επιπλέον, μέσω μελλοντικών συνεργασιών, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να ανταλλάξουμε ιδέες, να οικοδομήσουμε ισχυρές σχέσεις, να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες των πόλεων και των συμπολιτών μας, με σεβασμό στην ιστορία, τις αξίες, την παράδοση, τις πεποιθήσεις και τις φιλοδοξίες. για να στηρίξουμε την ανάπτυξη των χωρών μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λευκωσίας.

Επιβλέπων την διαδικασία και εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο της Fuzhou, ήταν και ο πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Liu Yantao, ο οποίος στο δικό του μήνυμα επεσήμανε πως Fuzhou και Λευκωσία είναι το έκτο «ζευγάρι» που δημιούργησαν φιλικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Κύπρου, τονίζοντας πως στην κινεζική κουλτούρα, ο αριθμός Έξι αντιπροσωπεύει την καλή τύχη. «Ελπίζω ότι η σύναψη φιλικών σχέσεων θα φέρει περισσότερη «τύχη» όχι μόνο στις δύο πόλεις, αλλά και στη στρατηγική εταιρική σχέση που βασίζεται σε κοινές αρχές και έννοιες μεταξύ Κίνας και Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρόντες ήταν επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου Λευκωσίας, κυρία Ελένη Λουκαΐδου, εκπρόσωποι της κινεζικής πρεσβείας στην Κύπρο, ο Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, μέλη του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου Λευκωσίας και του Κέντρου Αριστείας CYENS.