Δήμος Λευκωσίας - Επίσκεψη παιδιών Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας στο CVAR

Επίσκεψη παιδιών Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας στο CVAR

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις (2022) / Επίσκεψη παιδιών Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας στο CVAR
Τετ, 06 Ιουλ. 2022 12:35
Μια ενδιαφέρουσα εμπειρία βίωσαν τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Πολυδύναμου Πολυπολιτισμικό Κέντρο Φροντίδας Παιδιών Λευκωσίας ΠΚΦΠΛ, τα οποία επισκέφθηκαν το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR).

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου, εξερεύνησαν τις συλλογές και τις εκθέσεις σε όλους τους ορόφους του και είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν διάφορες πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) βρίσκεται στην οδό Ερμού, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014. Φιλοξενεί την ιδιωτική συλλογή των Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, η οποία περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, ενδυμασίες και ενθυμήματα, όλα σχετικά με την Κύπρο και τις γειτονικές της χώρες. H συλλογή του Ερευνητικού Κέντρου περιλαμβάνει περισσότερα από 10,000 βιβλία ιστορίας, τέχνης και περιηγητισμού, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση των ερευνητών και του κοινού.

Στους τέσσερις ορόφους του φιλοξενούνται περισσότεροι από 1000 πίνακες ζωγράφων που ταξίδεψαν στην Κύπρο από τον 18ο μέχρι τον 20ο αιώνα και εκτίθενται ως μόνιμες συλλογές. Το ισόγειο του μουσείου είναι αφιερωμένο στους περιηγητές του 18ου αιώνα που επισκέφθηκαν το νησί κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, ο πρώτος όροφος ταξιδεύει του επισκέπτες στον 19ο αιώνα όταν η κυριαρχία του νησιού είχε περάσει στην Βρετανική Αυτοκρατορία, ο δεύτερος όροφος οδηγεί τους επισκέπτες στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ στον τελευταίο όροφο συγκεντρώνονται έργα του 20ου αιώνα, καθώς και η βιβλιοθήκη και τα ενθυμήματα του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Τα παιδιά έφυγαν γεμάτα εικόνες και πληροφορίες της πολιτιστικής διαδρομής και εξέλιξης της πολυπολιτισμικότητας του νησιού κατά τους τελευταίους αιώνες, με πλατιά χαμόγελα ικανοποίησης για αυτήν την ιδιαίτερη εμπειρία.

Το πρόγραμμα Πολυπολιτισμικό Κέντρο Φροντίδας Παιδιών Λευκωσίας λειτουργεί από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας και συγχρηματοδοτείται από το Δήμο Λευκωσίας, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και το Ίδρυμα ΑΓ Λεβέντη.

Από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας