Ο Δήμος Λευκωσίας τίμησε τον Δρ. Μηνά Χατζημηνά και τον Μιχάλη Πασιαρδή για τη ζωή και το έργο τους

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Ο Δήμος Λευκωσίας τίμησε τον Δρ. Μηνά Χατζημηνά και τον Μιχάλη Πασιαρδή για τη ζωή και το έργο τους
Τρι, 12 Ιουλ. 2022 11:48
Δύο σημαντικές προσωπικότητες, που φώτισαν με το παράδειγμα και την κληρονομιά τους την Κύπρο τίμησε μετά θάνατον ο Δήμος Λευκωσίας, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022.

Ο Δήμος τίμησε με το τιμητικό μετάλλιο της Λευκωσίας τον Δρ. Μηνά Χατζημηνά για το μεγάλο επιστημονικό του έργο ως διακεκριμένος επιστήμονας, καθώς και για την κοινωνική του προσφορά, καθώς και τον Μιχάλη Πασιαρδή για το πλούσιο ποιητικό και πολιτιστικό του έργο.

Με την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο που είχε ετοιμάσει ο Δήμος Λευκωσίας, όπου παρουσιάζονταν εν συντομία η ζωή, το έργο, η προσφορά και οι κληρονομιά των δύο εκλιπόντων, ενώ, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, απηύθυνε χαιρετισμό, όπου αναφέρθηκε στον καθένα ξεχωριστά.

«Ο Μιχάλης Πασιαρδής υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους λογοτέχνες της Κύπρου.
Λαμπρός ποιητής, αναγνωρισμένος από όλους, άνθρωπος χαμηλών τόνων, απλός και ταπεινός, λιγομίλητος, σχεδόν ντροπαλός», ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση, κάνοντας λόγο για την ευαίσθητη ψυχή του και το πόσο επηρεάστηκε από το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974, που «αποτέλεσαν σταθμό στο έργο του, αλλά και μια ανοιχτή πληγή που τον πίκραινε και τον πονούσε όλα τα επόμενα χρόνια, μέχρι το τέλος της ζωής του».

Παράλληλα, εξήρε την εμβληματική προσωπικότητα, της Επιστήμης, τον «πατέρα της Παιδιατρικής στην Κύπρο», Μηνά Χατζημηνά, το δεύτερο τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς. Πέρα από τις εξαίρετες σπουδές του και το σημαντικό έργο που επιτέλεσε, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, «διακρινόταν για την άρτια επιστημονική του κατάρτιση αλλά κυρίως για την απέραντη αγάπη που έτρεφε για τα παιδιά, τα οποία αυθόρμητα του την ανταπέδιδαν».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος τόνισε πως οι δύο τιμώμενοι άνδρες διέθεταν
περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά παρά τις όποιες φαινομενικές διαφορές τους.

«Ένα κοινό γνώρισμα του Μιχάλη Πασιαρδή και του Μηνά Χατζημηνά που πολλοί θαύμαζαν, ήταν η γλώσσα με την οποία επέλεγαν να επικοινωνούν σπουδαία και σημαντικά μηνύματα στο ευρύτερο κοινό, είτε αυτά αφορούσαν την εθνική μας συνείδηση και ταυτότητα είτε  επιστημονικά ζητήματα υγείας.  Μιλούσαν στο κοινό και ιδιαίτερα τους νέους με γλώσσα που μπορούσαν εύκολα να κατανοήσουν, αλλά την ίδια ώρα μπορούσαν να μιλήσουν στους ειδικούς με την εξειδικευμένη γλώσσα της ειδικότητάς τους.  Αυτή η ικανότητα πιστεύω ότι πήγαζε από την αγάπη και των δύο, για την Κύπρο και τους ανθρώπους της, αλλά και την αγάπη και το πάθος για τη δουλειά τους. Τιμούμε και τους δύο και τους ευχαριστούμε για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφεραν στον τόπο και στον άνθρωπο», κατέληξε.

Ακολούθως, έγινε η απονομή των Τιμητικών Μεταλλίων της Λευκωσίας μαζί με το Τιμητικό Δίπλωμα της Λευκωσίας από τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ενώ η βραδιά έκλεισε μουσικά με το συνθέτη και πιανίστα Σάββα Σάββα και την ηθοποιό και μουσικό Γεωργία Νικολάου, οι οποίοι παρουσίασαν τρία μελοποιημένα ποιήματα του  Μιχαλη Πασιαρδή.