Δωρεάν ξεναγήσεις στο Δημαρχείο Λευκωσίας και την Πλατεία Ελευθερίας και το Εμπορικό Τρίγωνο για τις

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις (2022) / Δωρεάν ξεναγήσεις στο Δημαρχείο Λευκωσίας και την Πλατεία Ελευθερίας και το Εμπορικό Τρίγωνο για τις
Πεμ, 15 Σεπ. 2022 12:10
Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών - εγγραφή https://edyce.eu/  

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα H2020 E-DYCE σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας διοργανώνει 2 ξεναγήσεις με αντικείμενο τις βιοκλιματικές αρχιτεκτονικές στρατηγικές που μπορεί να εφαρμόσει κάποιος σε κτίρια για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στον αστικό χώρο για να μετριάσει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας.

Στην πρώτη ξενάγηση οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τις βιοκλιματικές αρχές του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας. Η ξενάγηση θα γίνει από τον αρχιτέκτονα του έργου Richard Dickon Irwin και τον φυσικό κτιρίων και αστικού χώρου Δρ Φλουρέντζο Φλουρέντζου, οι οποίοι θα εξηγήσουν τις αρχές σχεδιασμού: φυσικός αερισμός, ηλιοπροστασία, επιλογή χρωμάτων, φυσικός φωτισμός, τεχνικές δροσισμού το καλοκαίρι και ηλιακά κέρδη το χειμώνα, εκτεθειμένη θερμική μάζα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Η δεύτερη ξενάγηση θα γίνει από την Μαρίνα Τυμβίου, αρχιτέκτονα του έργου ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους - Ευαγόρου και την προϊστάμενη του γραφείου του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας, αρχιτέκτονα Αθηνά Παπαδοπούλου μαζί με τον Δρ. Φλουρέντζου που θα εξηγήσουν την επιλογή των υλικών, τις στρατηγικές σκίασης και αστικής ανάκλασης της θερμότητας, τις τεχνικές ψύξης, τη βιοκλιματική επιλογή των δέντρων, των φυτών και τη λογική της τοποθέτησής τους στους εμπορικούς δρόμους .

Στην πλατεία Ελευθερίας οι επισκέπτες θα κατανοήσουν την αποτελεσματικότητα των υγρών στοιχείων, το φαινόμενο venturi του ανέμου στην κάτω πλατεία, τη χρήση γρασιδιού, τη σκίαση, τα ψυχρά υλικά και θα νιώσουν οι ίδιοι το κλιματικό αποτέλεσμα αυτών των στρατηγικών.

Η ξενάγηση στις 19 Σεπτεμβρίου έχει διάρκεια 1,5 ώρα (Δημαρχείο Λευκωσίας) και η ξενάγηση στις 20 Σεπτεμβρίου 1 ώρα (Πλατεία Ελευθερίας και Εμπορικό Τρίγωνο) και θα γίνονται μία φορά στα αγγλικά και μία στα ελληνικά.

Το πρόγραμμα είναι:
Επίσκεψη στο κτίριο του Δημαρχείου Λευκωσίας, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, Επτανήσου 11, 1016 Λευκωσία, μπροστά από την κεντρική είσοδο:
Αγγλικά: 15:30-17:00
Ελληνικά: 17:00-18:30

Επίσκεψη στον αστικό χώρο, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022, Πλατεία Ελευθερίας, κάτω από τη γέφυρα:
Αγγλικά: 15:30-16:30
Ελληνικά: 16:30-17:30

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν εγγραφή στον σύνδεσμο για να μπορέσουν να συμμετάσχουν https://edyce.eu/.

Οι ξεναγήσεις θα είναι δωρεάν και προσφέρονται από τη Δήμο Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα E-DYCE.