Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Νίκης Παπαξενοφώντος “Θάλασσες τα πρωϊνά μυστικές”

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Νίκης Παπαξενοφώντος “Θάλασσες τα πρωϊνά μυστικές”
Παρ, 30 Σεπ. 2022 08:05
Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου και ώρα 7.00 μ.μ., θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία, η ποιητική συλλογή της Νίκης Παπαξενοφώντος Θάλασσες τα πρωινά μυστικές.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Χαμπής Τσαγγάρης, Χαράκτης
Λουίζα Παπαλοϊζου, Συγγραφέας
Έρινα Χαραλάμπους, Συγγραφέας

Τα ποιήματα της συλλογής, λυρικά στην πλειονότητά τους, συνωθούνται σε ένα ποιητικό σύμπαν με επίκεντρο τη θάλασσα και τη γενέθλια γη. Ο έρωτας, ο θάνατος, η μοναξιά, η απώλεια, το τραύμα της εισβολής, είναι τα κύματα που διασχίζουν το τοπίο και νοηματοδοτούν τις συντεταγμένες του.

Ο μύθος αγκαλιάζεται με την ιστορία, τα προσωπικά βιώματα λειαίνονται και γίνονται αίσθημα συλλογικό. Γίνονται θάλασσες μυστικές που ταξιδεύουν στους φλοίσβους τους την αισθαντικότητα των μυημένων.

Ο ποιητικός στοχασμός περνά από τη χαρά της ζωής στον πόνο των μικρών και των μεγάλων τραυμάτων «με τις πνοές της Κυθερείας που χαρίζουν ομορφιά ακόμα και στις πιο σκοτεινές ώρες» (Άννα Γρίβα, περ. Fractal, Δεκέμβρης 2020).

Η Νίκη Παπαξενοφώντος γεννήθηκε στη Μηλιού της Πάφου και σπoύδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών (ΕΚΠΑ) Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία.Υπηρέτησε ως φιλόλογος στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Είσοδος ελεύθερη