Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, μεταξύ των Ευρωπαίων Δημάρχων που συνυπέγραψαν την «Δι

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, μεταξύ των Ευρωπαίων Δημάρχων που συνυπέγραψαν την «Δι
Παρ, 30 Σεπ. 2022 11:43
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, μεταξύ των Ευρωπαίων Δημάρχων που συνυπέγραψαν την «Διακήρυξης της Πράγας» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης συμμετείχε στον 11ο Διάλογο των Δημάρχων των Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διοργανώθηκε φέτος από την Πράγα στις 27 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι Δήμαρχοι των 20 και πλέον πρωτευουσών και ευρωπαϊκών πόλεων που έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, της Αθήνας, του Βερολίνου, των Βρυξελλών, της Βαρσοβίας, του Ελσίνκι κ.α. συζητήσαν με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans, για την ενεργειακή κρίση, την προώθηση της πράσινης ενέργειας, το ρόλο των τοπικών αρχών και την ανάγκη για απευθείας χρηματοδοτήσεις στις πόλεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών.

Απευθυνόμενος προς τους Δημάρχους, ο κ. Timmermans, ανέφερε την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων και την υιοθέτηση κοινής στρατηγικής άμεσα και δυναμικά.   

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, σε παρέμβασή του, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του κ. Timmermans, θέτοντας τις ιδιάζουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως χώρα «πρώτης γραμμής» για την εισδοχή μεταναστών και την ανάγκη αποτελεσματικότερης στήριξης και επίδειξης αλληλεγγύης στις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, στην οποία, όπως τόνισε, οι χώρες της Ευρώπης αφέθηκαν να καταστούν ευάλωτες, παρά τις προειδοποιητικές ενδείξεις του πρόσφατου παρελθόντος, απευθύνθηκε στον κ. Timmermans υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για πιο συνεκτική εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, ο Δήμαρχος τόνισε τη σημασία των απευθείας χρηματοδοτήσεων προς τις πόλεις για την επίτευξη των γρήγορων και άμεσων αλλαγών που απαιτούνται για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους ευρωπαίους πολίτες.

Η συνάντηση των Δημάρχων ολοκληρώθηκε με την υπογραφή και τη διαβίβαση στον κ. Timmermans της «Διακήρυξης της Πράγας», με την οποία τίθενται τα ανωτέρω θέματα και ζητούνται οι άμεσες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.