Στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π. Ο. Υ. συμμετείχε ο Δή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π. Ο. Υ. συμμετείχε ο Δή
Παρ, 07 Οκτ. 2022 14:35
Στις εργασίες του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που πραγματοποιείται στην Αθηνά με τίτλο «Η Αυτοδιοίκηση κοντά στον άνθρωπο για Ενιαία Υγεία & έναν καλύτερο πλανήτη», συμμετείχε ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, κ. Γιώργος Πατούλης διοργανωτής του συνεδρίου και ο Δήμαρχος Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης,  κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ο οποίος φιλοξένησε το συνέδριο, καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες και έστειλαν το μήνυμα της συνεργασίας Αυτοδιοίκησης και Κράτους για την Υγεία των πόλεων.

Στο συνέδριο συμμετείχαν Δήμαρχοι και Αυτοδιοικητικοί από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Αντώνης Αυγερινός, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας, κα Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζωή Ράπτη, η Εθνική Συντονίστρια του Ελληνικού Δικτύου Υγειών Πόλεων του ΠΟΥ, κα Νταιζη Παπαθανασοπουλου κ.α.

Κεντρικό μήνυμα των συζητήσεων, ο κομβικός ρόλος των πόλεων στην προώθηση της υγείας και των περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως αποδείχθηκε έντονα και κατά την διάρκεια της πανδημίας, η σπουδαιότητα των Κέντρων πρόληψης υγείας, που λειτουργούν στους Δήμους, καθώς και η ανάγκη συνεργασίας της Κεντρικής διοίκησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην ανάπτυξη έργων με επίκεντρο τον άνθρωπο και την Υγεία.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Γιωρκάτζης, ο οποίος συνοδευόταν από την Προϊσταμένη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, κ. Ρούλα Γεωργοπούλου, αναφέρθηκε στην ευθύνη των Δήμων, όπως ορίζεται και στην Κύπρο με τον νέο Περί Δήμων Νόμο στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να εφαρμόζουν πολιτικές με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας. Όπως ανέφερε:

Στο Δήμο Λευκωσίας επενδύουμε ήδη πολλά στις πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης στηρίζοντας στην πράξη όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Είναι πάγια θέση μας πως η τοπική αυτοδιοίκηση, οφείλει να εφαρμόζει ενεργητικές πολιτικές που θα απλώνουν δίχτυ προστασίας για τους κατοίκους της πόλης. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν επικρατήσει στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, με τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, την πανδημία που άλλαξε ριζικά την καθημερινότητά μας, καθώς και τις σφοδρές πολεμικές συγκρούσεις, οδηγούν στην ανάγκη να προσαρμοστούμε και να αναζητήσουμε τις καλύτερες δυνατές πολιτικές, που θα καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Πρόθεση μας είναι να ενισχύουμε διαρκώς αυτήν την προσπάθεια, ώστε να βρισκόμαστε δίπλα στον συνάνθρωπο μας καθημερινά, με ευαισθησία και πραγματικό ενδιαφέρον.