Εγκαινιάστηκε ο 1ος Παιδοκομικός Σταθμός και το Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Εγκαινιάστηκε ο 1ος Παιδοκομικός Σταθμός και το Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου
Τρι, 18 Οκτ. 2022 08:45
Σε «Γεωργία Πολυβίου» ονομάστηκε το κτήριο που φιλοξενεί τα προγράμματα

Με χαμόγελο, συγκίνηση και αισιοδοξία, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 τα εγκαίνια του Έργου Κέντρο Φροντίδας και Απασχόλησης Παιδιών «Ουράνιο Τόξο», της νέας δομής του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, που φιλοξενείται στο ανακαινισμένο κτήριο επί της οδού Ηρακλέους στην εντός των τειχών πόλη. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και η αποκάλυψη της Τιμητικής Πλάκας για την ονομασία του κτηρίου, σε «Γεωργία Πολυβίου» στη μνήμη της εκλιπούσας προέδρου του φιλανθρωπικού σωματείου «Αλκυονίδες», η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία όλων όσοι βρίσκονται σε ανάγκη.

Στο πλαίσιο του έργου «Ουράνιο Τόξο» θα παρέχονται στοχευμένα προγράμματα φροντίδας βρεφών, νηπίων και παιδιών και συγκεκριμένα, θα προσφέρεται παροχή υπηρεσιών Κατ’ Οίκον Φροντίδας Βρεφών και Νηπίων έως 5 ετών, λειτουργία «Παιδοκομικού Σταθμού» για παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, καθώς και λειτουργία «Κέντρου Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών» ηλικίας 5-12 ετών. Επιπλέον, στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία του «Πάρκου της χαράς», ενός χώρου πρασίνου και ψυχαγωγίας για τα παιδιά του «Ουράνιου Τόξου», αλλά και για άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία συμμετέχουν στα προγράμματα του Πολυδύναμου Κέντρου.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, κα Αναστασία Ανθούση, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, κ. Θεοδόσης Τσιόλας, ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων, κ. Κωνσταντίνος Κυπριανού, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρόεδρος του Σωματείου «Αλκυονίδες», κα Εύα Παντζιαρή και, βεβαίως, ο σύζυγος της Γεωργίας Πολυβίου, κ. Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος στον χαιρετισμό του εξέφρασε τη δέσμευση η οικογένειά του να συνεχίσουν το άοκνο έργο της προσφοράς προς το συνάνθρωπο, όπως έκανε μέχρι και την τελευταία ημέρα του βίου της η εκλιπούσα σύζυγός του.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος τέλεσε αγιασμό στο κτήριο που θα στεγάσει το Κέντρο Φροντίδας και Απασχόλησης Παιδιών «Ουράνιο Τόξο». 

Σημειώνεται, ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας, ενώ με γενναιόδωρη χορηγία της οικογένειας Πόλυ Πολυβίου και του Σωματείου «Αλκυονίδες», έχει ήδη διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των κέντρων μετά τη λήξη της συγχρηματοδότησης του έργου.

Στον χαιρετισμό της, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, κα Αναστασία Ανθούση, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Το κράτος στηρίζει έμπρακτα τη λειτουργία προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας που καλύπτουν τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Στο πλαίσιο αυτό, το Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας λαμβάνει επιχορήγηση για τη λειτουργία πέντε προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών απογευματινής απασχόλησης παιδιών σχολικής ηλικίας, την κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, τη λειτουργία Κέντρου Ενηλίκων και την παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών. Η συνολική χορηγία που δόθηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας για το 2022 είναι ύψους €86.000.

Ταυτόχρονα, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας προωθούν αναβάθμιση της σχετικής νομοθεσίας και των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία των βρεφικών και παιδικών σταθμών, έτσι ώστε να παρέχεται ποιοτικότερη φροντίδα σε κάθε παιδί, η οποία θα ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις, όπως είναι η ένταξη και ενσωμάτωση παιδιών με αναπηρία στον κοινωνικό ιστό, η πολυπολιτισμικότητα και οι νέες τεχνολογίες».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, την Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων, καθώς και την οικογένεια Πόλυ Πολυβίου και τις Αλκυονίδες και τόνισε την πρόθεση του Δήμου να συνεχίσει την προσπάθεια για την ανακούφιση των μη προνομιούχων πολιτών.

«Η εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης, που στόχο έχουν να στηρίξουν στην πράξη όσους έχουν πραγματική ανάγκη είναι βασική προτεραιότητα του Δήμου Λευκωσίας, που επενδύει ήδη πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι πάγια θέση μας πως η τοπική αυτοδιοίκηση, οφείλει να εφαρμόζει ενεργητικές πολιτικές που θα απλώνουν δίχτυ προστασίας για τους κατοίκους της πόλης και αυτό το έχουμε πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσω των πολλαπλών και πολυδιάστατων προγραμμάτων του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας

Capture.JPG