«Φθινόπωρο» - Εργαστήρια ζωγραφικής / προφορικής αφήγησης / κινουμένων σχεδίων και Εθνογραφίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / «Φθινόπωρο» - Εργαστήρια ζωγραφικής / προφορικής αφήγησης / κινουμένων σχεδίων και Εθνογραφίας
Πεμ, 27 Οκτ. 2022 13:45
«ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ»
Εργαστήρια Ζωγραφικής/Προφορικής Αφήγησης/Kινουμένων Σχεδίων και Εθνογραφίας
για παιδιά 7-10 ετών
Σάββατα  5 και 12  Νοεμβρίου 2022
στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λευκωσία,
μέσα στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού Προγράμματος του Μουσείου

Ο λαϊκός πολιτισμός ξεκινά από την επαρχία για να ανθίσει στις πόλεις. Πρόκειται για έναν πολιτισμό δεμένο με τον κύκλο του χρόνου, με τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου όπου σε όλα αυτά έδινε νόημα και ρυθμό. Η κάθε εποχή του χρόνου είναι γεμάτη από γεωργικές συνήθειες, ήθη και έθιμα που σχετίζονται με αυτήν.

Έτσι και το Φθινόπωρο  στην Κύπρο  είναι μια γλυκειά εποχή, γεμάτη με πληθώρα φρούτων και καρπών της γης, με βασιλιά το σταφύλι. Οι κάτοικοι της Κύπρου στο τέλος του Σεπτέμβρη, αρχές Οκτωβρίου βρίσκονται στην καρδιά του αμπελιού, στους όμορφους αμπελώνες του νησιού με το άσπρο και το μαύρο σταφύλι, έτοιμοι να συμμετάσχουν σ’  αυτό το φθινοπωρινό πανηγύρι της χαράς που είναι ο τρύγος. Από νωρίς το πρωί μαζεύονται με γέλια και τραγούδια να κόψουν το σταφύλι, να το βάλουν στις κοφίνες, να το πάρουν στο πατητήρι και να το κάνουν γλυκό κρασί, κουμανδαρία και ζιβανία. Και με τον μούστο του να κάνουν τα φθινοπωρινά γλυκά, παλουζέ, σιουτζιούκκο, τερτζελλούδκια. Και όσο σταφύλι μείνει να το απλώσουν στο δώμα του σπιτιού να το χαϊδέψει ο ήλιος και να το κάνει σταφίδα.

Πρόκειται για ένα πανηγύρι γεμάτο φως και χρώμα, από χαρές και γεύσεις της κυπριακής γης. Έτσι όπως τα ζωγραφίζει και μας τα αφηγείται και η γιαγιά Μαργαρίτα σ’ αυτό το Τετράδιο Ζωγραφικής του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή. Έτσι όπως  τα έζησε στον τόπο της, τον Μεσαορίτικο κάμπο της Κύπρου.

Ελάτε να γνωρίσουμε και να εικονίσουμε μαζί το Κυπριακό Φθινόπωρο.

Για δήλωση συμμετοχής: Tηλέφωνο 22 496930 και στο email: info@hambisprintmakingcenter.rog.cy,, www.printmaking.cy
Ώρες: 10.00- 13.00