Και το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου πάμε Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Και το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου πάμε Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας!
Πεμ, 10 Νοε. 2022 11:00
Συναυλία Μαρίνας Σπανού & «ROUTES λ2»

Με μια μικρή αναβολή, λόγω του δημόσιου πένθους που έχει κηρυχθεί στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας περήφανα παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την κυπριακής καταγωγής Μαρίνα Σπανού. Στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, αγκαλιά με τη κιθάρα της, η Μαρίνα Σπανού καλεί το κοινό σε μια μουσική περιπλάνηση, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 19:00 (αντί για το Σάββατο 12 Νοεμβρίου) όπου θα μοιραστεί τις ιστορίες της με ρετρό αποχρώσεις και θα μας ωθήσει  να ονειρευτούμε. 

Την ίδια μέρα (Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 17:30, 19:00, 20:30), σε ένα λεωφορείο γεμάτο εμπνευσμένες ιστορίες της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας, παρουσιάζεται το θεατρικό δρώμενο «ROUTES λ2».  Σημειώνεται ότι, λόγω του δημόσιου πένθους, οι παραστάσεις του «ROUTES λ2» που είχαν προγραμματιστεί για τις 12 Νοεμβρίου μεταφέρονται για το Σάββατο 26 Νοεμβρίου. 

Μαρίνα Σπανού

«Ο ακροατής μου είναι ο ερωτευμένος, η ερωτευμένη, το ερωτευμένο πλάσμα. Δεν έχω στο μυαλό μου τον ακροατή μου σαν έναν συγκεκριμένο τύπο. Τα τραγούδια μου είναι ιστορίες. Σε όλους αρέσουν τα παραμύθια, υποθέτω, πόσο μάλλον αν αφορούν βιωματικές καταστάσεις», δηλώνει η 20χρονη Κύπρια τραγουδοποιός. 

Η Μαρίνα Σπανού τον Ιούνιο του 2020, μέσα στην πανδημία, έστησε το ηχείο της κάτω από την Ακρόπολη, και ξεκίνησε να τραγουδά για πρώτη φορά δημόσια, μπροστά σε μερικούς φίλους της που είχαν έρθει για να την ακούσουν. Στα απογεύματα εκείνου του καλοκαιριού που ακολούθησαν, όλο και περισσότερος νεαρόκοσμος μαζευόταν για να απολαύσει τη μουσική της, με όλο και περισσότερους περαστικούς να σταματούν για να την ακούσουν. Το καλοκαίρι του 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο της αλμπουμ «Κι αν ποτέ μαραθεί», μια περιπλάνηση στις αγαπημένες της γειτονιές της Αθήνας, στις περιοχές που φιλοξένησαν τις ερωτικές της ιστορίες. Το Μάιο του 2022 κυκλοφόρησε το Γιασεμί μαζί με το δεύτερο video clip της.

Τα τραγούδια της αγκαλιάστηκαν γρήγορα και δυο χρόνια μετά το πρώτο της live, πλημμυρίζει σήμερα μουσικές σκηνές και θέατρα και θεωρείται η ανερχόμενη δύναμη της ελληνικής δισκογραφίας.

ROUTES λ2

Μετά την περυσινή του επιτυχία στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2021, το ROUTES λ2 επιστρέφει στους δρόμους της Λευκωσίας. Το πρωτοποριακό θεατρικό δρώμενο με ιστορίες που προβάλλουν τα βιώματα ατόμων της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας μέσα από αφηγήσεις που συχνά παραμένουν στο περιθώριο, θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα λεωφορεία της Cyprus Public Transport.

Το κοινό, ο επιβάτης του λεωφορείου, δεν αποτελεί πια ένα απλό θεατή στη θεατρική πράξη αλλά είναι αναπόσπαστο μέρος της, εγκαινιάζοντας έτσι μια καινούργια σχέση μεταξύ θεατή και δρώμενου.

Tο Routes λ2 είναι ένα θεατρικό δρώμενο, που αποτελεί συνέχεια του “Routes” που οι ίδιοι δημιουργοί έπλασαν το 2019 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Perform to Reform”, σε συνεργασία με την ACCEPT ΛΟΑΤΙ+ Κύπρου.

Γιατί (λ2);
Το ελληνικό γράμμα λάμδα (λ) επιλέχθηκε το 1970 για να απεικονίσει την καμπάνια της Ομοφυλοφιλικής Ακτιβιστικής Συμμαχίας για την ελευθερία των ομοφυλοφίλων και τέσσερα χρόνια αργότερα, το Διεθνές Κογκρέσο Ομοφυλοφιλικών Δικαιωμάτων στη Σκωτία, διάλεξε αυτό το σύμβολο για να συμβολίσει τα ομοφυλόφιλα και λεσβιακά δικαιώματα. Στη φυσική το λάμδα χρησιμοποιείται για να απεικονίσει το μήκος κύματος που συνδέεται με την ενέργεια και συνεπώς χρησιμοποιείται για να συμβολίσει την ενέργεια του Κινήματος Ομοφυλοφίλων Δικαιωμάτων.

Σκηνοθεσία: Μαρία Βαρνακκίδου
Δραματουργική επεξεργασία: Ελλάδα Ευαγγέλου και η ομάδα
Παραγωγή: Ζωή Κακότα
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Γραφικά: Πόπη Πισσουρίου
Ερμηνεύουν: Έλενα Καλλινίκου, Γιώργος Κυριάκου, Κώστας Σιλβέστρος

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art
Χορηγοί: Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Onassis Stegi
Χορηγοί φιλοξενίας: Classic Hotel, ,Vino Cultura
Υποστηρικτές: Cyprus Public Transport, Πρεσβεία της Κούβας στην Κύπρο, Travelplan, MOISES Digital Print House
Phil. Andreou Group, COLOURPIX Digital Printing Company

Εισιτήρια: www.Soldoutticketbox.com και στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα-Παρασκευή 10πμ-1μμ)
Πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα - Παρασκευή 10πμ - 1μμ), www.nicosia.org.cy