«Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, μόνο τρόπο να κοιτάνε»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, μόνο τρόπο να κοιτάνε»
Πεμ, 17 Νοε. 2022 11:20
Με τον πολυβραβευμένο συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2022 παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στις 20:30 μια ξεχωριστή συναυλία υψηλής αισθητικής, ένα μουσικό πανόραμα με τα πιο αγαπημένα τραγούδια που έχει συνθέσει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στην πολύχρονη πορεία του, αλλά και κρυμμένα τραγούδια διαμάντια από το συνολικό του έργο. Τραγούδια αντιπροσωπευτικά των διαφορετικών τεχνοτροπιών και πηγών έμπνευσης του, τα οποία ερμηνεύθηκαν από σπουδαίους τραγουδιστές, αγαπήθηκαν και αποτελούν μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς στη νέα έντεχνη και λαϊκή μουσική.
 
Με πλούσιο, πολυσχιδές και πολυεπίπεδο έργο, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου κατέχει μία κομβική θέση στο χώρο των σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Χατζιδάκι στη μουσική και το ραδιόφωνο, και ο ίδιος ο Θεοδωράκης τον είχε χαρακτηρίσει ως τον «σημαντικότερο νέο Έλληνα συνθέτη».
 
Μαζί του επί σκηνής στο Δημοτικό Θεάτρου Λευκωσίας, ο Κώστας Μακεδόνας, μια από τις κορυφαίες ελληνικές λαϊκές φωνές, η ανερχόμενη Βερόνικα Δαβάκη και ο επί χρόνια ερμηνευτής μεγάλου μέρους του ρεπερτορίου του, Γιώργος Φλωράκης.
 
Ο ίδιος ο συνθέτης διευθύνει ένα 10μελές σύνολο εξαιρετικών μουσικών, που αποκαλύπτουν δεξιοτεχνικά τις λεπτές διαβαθμίσεις της μουσικής του και τα πλούσια ηχοχρώματά του.
 
Μουσικοί: Γιάννης Αγγελόπουλος (τύμπανα), Άρτεμις Βαβάτσικα (ακορντεόν), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο), Γιώργος Καραγιάννης (μπουζούκι), Χρυσόστομος Καραντωνίου (κλασσική κιθάρα), Γιώργος Καστανός (σαξόφωνο, κλαρίνο), Γιώργος Πατσιώτης (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα), Δημήτρης Σίντος (κοντραμπάσο)
 
Εγκατάσταση εικονικής (virtual reality) και επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) του Μιχάλη Χαραλάμπους στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας
 
Εγκαινιάστηκε στις 15 Νοεμβρίου η καινοτόμα εγκατάσταση του Μιχάλη Χαραλάμπους ΑΝΙΜΑ (η “ψυχή” στα λατινικά), που αποτελεί μέρος των Παράλληλων Δράσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2022.
 
Ο Μιχάλης Χαραλάμπους εστιάζει στη ριζική αναθεώρηση των νοημάτων της έννοιας «άνθρωπος» στο σύγχρονο επιστημονικό και τεχνολογικό περιβάλλον, μέσω διάφορων θεωρητικών, υλικών και εικονικών προσεγγίσεων. Εξερευνά τη δυνατότητα υπέρβασης στεγανοποιημένων αντιλήψεων αναφορικά με τα όρια της ανθρώπινης συνθήκης, αλλά και τις διάφορες εννοιολογικές, φιλοσοφικές και υλικές αλλαγές που έχει υποστεί η ούτω καλούμενη «ανθρώπινη φύση», ακολουθώντας μια αντίστροφη πορεία: ερευνώντας εις βάθος και αναπροσαρμόζοντας αρχαίες κυπριακές αναπαραστάσεις του «μετα-ανθρώπου», οι οποίες βρίσκονται στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία και στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.
 
Η εγκατάσταση πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2022 στην Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, με επιχορήγηση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και τη στήριξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του CYENS Centre of Excellence και του Βρετανικού Μουσείου.  Θα είναι ανοικτή στο κοινό τις μέρες και ώρες των παραστάσεων του Φεστιβάλ μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου.
 
Επιμελητής: Μάριος Ψαράς
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Thomas Kiely, Ευτυχία Ζαχαρίου, Ευθυμία Άλφα
Παραγωγή σε VR & AR: Παναγιώτης Κυριάκου.
 
Septeto Santiaguero (νέα ημερομηνία)
 
Η συναυλία του, δύο φορές βραβευμένου με Latin Grammy συγκροτήματος, που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Νοεμβρίου 2022, μεταφέρεται για τις 19 Δεκεμβρίου 2022 στις 20:30.  Αιτία της μετακίνησης της ημερομηνίας η ματαίωση της περιοδείας των Septeto Santiaguero στη Μέση Ανατολή. 
 
Για όσους και όσες έχουν ήδη προμηθευτεί τα εισιτήρια τους, αυτά ισχύουν κανονικά για τη νέα ημερομηνία και ώρα στις ίδιες θέσεις και μπορούν να τα παρουσιάσουν στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας χωρίς καμίας καμία περαιτέρω ενέργεια.
 
Εισιτήρια: https://bit.ly/NIF22_tickets και στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα-Παρασκευή 10πμ-1μμ)
Πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα-Παρασκευή 10πμ-1μμ), www.nicosia.org.cy
 
Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art
Χορηγοί: Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Onassis Stegi
Χορηγοί φιλοξενίας: Classic Hotel, ,Vino Cultura
Υποστηρικτές: Cyprus Public Transport, Πρεσβεία της Κούβας στην Κύπρο, Travelplan, MOISES Digital Print House, Phil. Andreou Group, COLOURPIX Digital Printing Company