Για τη διαμαρτυρία επιχειρηματιών / καταστηματαρχών Λεωφόρου Αρχ. Μακαρίου Γ’

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Για τη διαμαρτυρία επιχειρηματιών / καταστηματαρχών Λεωφόρου Αρχ. Μακαρίου Γ’
Σαβ, 03 Δεκ. 2022 20:40
Ο Δήμος Λευκωσίας ύστερα από αίτημα των επιχειρηματιών και καταστηματαρχών της περιοχής του εμπορικού κέντρου, σχεδίασε και ολοκλήρωσε τις δύο φάσεις του Έργου «Ανάπλαση Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου». Η κατασκευαστική Φάση Β’, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αφορούσε κατά κύριο λόγο τη Λεωφόρο Μακαρίου (από τη συμβολή της με τις Λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα μέχρι τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ευαγόρου). Ο σχεδιασμός προνοούσε ότι οι τρεις λωρίδες κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο τμήμα της λεωφόρου θα γίνονταν δύο, για να δοθεί η δυνατότητα διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων. Σε αυτές διακινούνται λεωφορεία και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας και απαγορεύεται η είσοδος σε μηχανοκίνητα οχήματα, πλην εξαιρέσεων.

Θέλουμε να θυμίσουμε ό,τι όταν ο Δήμος Λευκωσίας αποφάσισε να επιτρέψει για μερικούς μήνες περιορισμένη διακίνηση οχημάτων, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου στην οδό Αναστάσιου Λεβέντη, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από επιχειρηματίες και καταστηματάρχες οι οποίοι πίστευαν ότι αυτό θα οδηγούσε σε μόνιμη εγκατάλειψη του αρχικού κυκλοφοριακού σχεδιασμού του έργου.
 
Με την ολοκλήρωση του έργου και εφαρμογή του αρχικού και εγκεκριμένου  κυκλοφοριακού σχεδιασμού, το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας αποκτά ξανά συγκριτικό πλεονέκτημα. Δημιουργείται ένας ελκυστικός χώρος με δική του ταυτότητα, με βάση τα σύγχρονα μοντέλα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που εφαρμόζονται παγκοσμίως, προσβάσιμος για όλους και ασφαλής για περπάτημα. Ένας χώρος με πολύ πράσινο, σιντριβάνια, μικρές πλατείες, σημεία συνάθροισης και ξεκούρασης, που προσομοιάζει λειτουργικά, αλλά και αισθητικά με εξωτερικό εμπορικό κέντρο. Στόχος είναι επίσης η δημιουργία ενός διαδρόμου απρόσκοπτης κυκλοφορίας των Μέσων Μαζικής Συγκοινωνίας με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και τη διακίνηση με μέσα φιλικά στο περιβάλλον.
 
Η προσπάθεια σύνδεσης της εμπορικότητας και αγοραστικής κίνησης των καταστημάτων της Λεωφόρου με τη διέλευση οχημάτων δεν υποστηρίζεται ιστορικά. Θυμίζουμε πως κατά το παρελθόν, όταν η Λεωφόρος είχε τρεις λωρίδες κυκλοφορίας οχημάτων και δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα την διέσχιζαν καθημερινά, πολλά καταστήματα έκλειναν το ένα μετά το άλλο.
 
Μάλιστα σήμερα, πέραν των νέων καταστημάτων που έχουν ήδη λειτουργήσει, τα πλείστα, αν όχι όλα, τα εμπορικά υποστατικά έχουν ενοικιαστεί ή αγοραστεί και έχουν ορίζοντα έναρξης λειτουργίας μέχρι το καλοκαίρι του 2023, κάτι που επιβεβαιώνει ότι αρκετοί ιδιώτες επενδυτές πιστεύουν στο έργο και στην προοπτική της περιοχής.
 
Η διαφοροποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη Λεωφόρο Μακαρίου, όπως κάθε μεγάλη και σημαντική αλλαγή, χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν το έργο, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές όπου έγιναν ανάλογες μεγάλης έκτασης αναπλάσεις (π.χ. Στασικράτους, Ερμού, διάφορες οδοί που έγιναν πεζόδρομοι στην εντός των Τειχών περιοχή  κ.ά.).
 
Το έργο που αφορά τη μονοδρόμηση της Λεωφόρου Μακαρίου από το ύψος του ξενοδοχείου Landmark μέχρι τη συμβολή της με τις Λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα, το οποίο μελετήθηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και τον Κλάδο Βιώσιμης Κινητικότητας του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας. 
 
Ως Δήμος Λευκωσίας πιστεύουμε ότι η μεγάλη αυτή αλλαγή θα έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας όταν δημιουργηθεί ένα πιο ολοκληρωμένο δίκτυο λεωφορειολωρίδων, με προτεραιότητα την ολοκλήρωση της λεωφοριολωρίδας της Λεωφόρου Μακαρίου μέχρι τον τελικό της προορισμό που αποτελεί το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ώστε το λεωφορείο να αποκτήσει πραγματικό πλεονέκτημα έναντι του αυτοκινήτου. Εξίσου σημαντική είναι και η προώθηση  άλλων προνοιών του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ) καθώς και άλλων έργων που συνδυαστικά θα ενισχύσουν την δυναμική των συγκεκριμένων έργων. Για παράδειγμα η αύξηση του αριθμού των δρομολογίων και της συχνότητας των λεωφορείων, η ενίσχυση του δικτύου των ποδηλατοδιαδρομών, η ανακατασκευή των Λεωφόρων Αμμοχώστου και Λάρνακος, η ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος του περιμετρικού της Λευκωσίας και της Λ. Αργυρουπόλεως καθώς και η λειτουργία πρόσθετης λωρίδας εξόδου στη Λεωφόρο Νίκης
 
Ο Δήμος Λευκωσίας αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα των επιχειρηματιών και  καταστηματαρχών στη διαμαρτυρία. Κρίνει ωστόσο ως βεβιασμένη και πρόωρη την απόφασή τους. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά δεν έχει δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να εξοικειωθεί το κοινό. 
 
Η περίοδος των Χριστουγέννων αποτελεί μια καλή ευκαιρία για όλους να προσκαλέσουμε τον κόσμο στο κέντρο για να γνωρίσει τη νέα εμπορική λεωφόρο της πρωτεύουσας και να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες και προοπτικές που δημιουργούνται. Ο Δήμος προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων προς αυτή την κατεύθυνση.