Παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην αναζωογόνηση της εν

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις (2022) / Παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην αναζωογόνηση της εν
Δευ, 05 Δεκ. 2022 11:30
Η συμβολή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου στην υλοποίηση του οράματος του Δήμου Λευκωσίας για την αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της 1ης Ετήσιας Εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας κας Στέλλας Κυριακίδου.
 
Εκπροσωπώντας τον Δήμο Λευκωσίας, η δημοτική σύμβουλος κ. Ελένη Λουκαΐδου στον σύντομο χαιρετισμό της έδωσε ένα στίγμα της συνολικής φιλοσοφίας των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα της χώρας:
«Πεισματικά δεν εγκαταλείπουμε την περιοχή. Είναι το γεωγραφικό και διοικητικό κέντρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εγκατάλειψη της περιοχής θα ήταν έμμεση παραδοχή των γεγονότων της εισβολής και της κατοχής. Ο Δήμος Λευκωσίας, θα συνεχίσει την προσπάθεια, με τον ίδιο ενθουσιασμό και δυναμισμό και ελπίζει ότι όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν πόλο έλξης για περισσότερους επιχειρηματίες, που θα δουν την προοπτική και θα προχωρήσουν σε επενδύσεις, που θα ενισχύσουν την δυναμική εντός της περιτειχισμένης πόλης», δήλωσε σχετικά.
 
Ακολούθως, η Ανώτερη Αρχιτέκτονας / Λειτουργός Πολεοδομίας του Δήμου και Προϊστάμενη του γραφείου του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας, Αθηνά Παπαδοπούλου, υποδέχθηκε τους επισκέπτες στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, όπου τους παρουσίασε τα έργα που υλοποιούνται στην Λευκωσία στο πλαίσιο του Σχεδίου, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.
 
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα δύο ακίνητα, ένα στην οδό Αριστείδου και ένα κτηριακό συγκρότημα στη συμβολή των οδών Βουλγαροκτόνου-Αρσινόης-Κομνηνού, τα οποία αγοράστηκαν και θα διαμορφωθούν σε φοιτητικά δωμάτια με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 6,9 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίστηκε από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επίσης, έγινε αναφορά στα αντιπλημμυρικά έργα με σύνολο επτά κατασκευαστικών συμβολαίων.  . Έγινε αναφορά και στο έργο ανακαίνισης του σχολείου της Φανερωμένης ,για να στεγάσει την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η κα Ειρήνη Χατζησάββα, Ανώτερη Λειτουργός Πολεοδομίας παρουσίασε το Σχέδιο Κινήτρων προς ιδιώτες επενδυτές για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών στην παλιά πόλη το οποίο είναι υπό τη διαχείριση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.
 
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη, ολοκληρώνονται και αναμένονται να προκηρυχθούν με συγχρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Επενδυτικά Ταμεία , τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, τα οποία εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Δήμου Λευκωσίας να αναζωογονήσει την πόλη σε ένα σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον, που θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, επιχειρηματιών και νέων επενδυτών. Σημειώνονται ενδεικτικά:

 • Η Πλατεία Ελευθερίας
 • Ο μεγάλος αριθμός αναπλάσεων και αποκατάστασης κτηρίων και προσόψεων στις περιοχές της Χρυσαλινιώτισσας, Ταχτ Ελ καλέ, περιοχή παλαιού Δημαρχείου, Πλατεία Φανερωμένης, πεζόδρομους Λήδρας και Ονασαγόρου.
 • Τα τρία νέα κτήρια που αγοράστηκαν και ανακαινίστηκαν προκειμένου να φιλοξενήσουν κοινωνικά προγράμματα υπό τη διαχείριση του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας.
 • Η κατασκευή του κτηρίου του νέου Δημαρχείου
 • Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών , Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη (NiMac)
 • Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
 • Η ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων (Τμήματα οδών Τρικούπη, Αισχύλου, Λεύκωνος)
 • Το Κέντρο Αριστείας CYENS
 • Η ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου (Λ. Μακαρίου-Ευαγόρου-Στασικράτους)
 • Η ανάπλαση του Εξωτερικού Περιμετρικού Τόξου
 • Η ανάπλαση του Παλαιού ΓΣΠ
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με επιτόπια περιήγηση σε έργα και παρεμβάσεις που εμπίπτουν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
 
Νωρίτερα, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσίασε την πρόοδο υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου στο Κτήριο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.