Υπογράφηκε η σύμβαση της κατασκευής του νέου Κυπριακού Μουσείου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Υπογράφηκε η σύμβαση της κατασκευής του νέου Κυπριακού Μουσείου
Τετ, 14 Δεκ. 2022 15:10
Υπογράφηκε η σύμβαση της κατασκευής του νέου Κυπριακού Μουσείου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022.
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στον χαιρετισμό του δήλωσε ότι: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας το Δήμο της πρωτεύουσας της χώρας μας, ο οποίος θα φιλοξενήσει το σημαντικό αυτό έργο: Ένα σύγχρονο, μεγαλοπρεπές και εξωστρεφές αρχαιολογικό μουσείο, αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της πατρίδας μας. Γιατί, ένα αρχαιολογικό μουσείο, πρώτα και πάνω απ’ όλα αποδεικνύει το σεβασμό μας προς την ιστορία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας.
 
Τα μουσεία στις σύγχρονες πόλεις, με πρόσφατο παράδειγμα την Αθήνα, αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης. Πολλές πόλεις έκτισαν τη σύγχρονη ταυτότητά τους γύρω από επιτυχημένους μουσειακούς χώρους και πολιτιστικές δράσεις, αποκομίζοντας σημαντικά πολιτιστικά, αλλά και οικονομικά οφέλη.
 
Είμαι βέβαιος, ότι το νέο αρχαιολογικό μουσείο θα προσδώσει μια νέα ταυτότητα και αξία στη σημαντική αυτή περιοχή όπου θα ανεγερθεί. Λίγα μόλις μέτρα από την πράσινη γραμμή, απέναντι από το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων και πολύ κοντά στο ανακαινισμένο Δημοτικό μας Θέατρο και την εντός των τειχών Λευκωσία.
 
Η χωροθέτηση του νέου μουσείου βρίσκεται σε κομβική θέση, στον Άξονα Διοίκησης και πολιτισμού της πρωτεύουσας, όπως προνοείται από το Σχέδιο Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας. Εφάπτεται του Πεδιαίου ποταμού η ανάπλαση του οποίου είναι το επόμενο μεγάλο έργο, συνεργασία τριών δήμων (Λευκωσίας, Στροβόλου και Λακατάμιας).
 
Το νέο Κυπριακό Μουσείο αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη επένδυση του κράτους σε πολιτιστική υποδομή, με μεγάλη  σημασία για την πρωτεύουσα ,αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη.
 
Η σύγχρονη αυτή υποδομή για την προστασία και ανάδειξη των συλλογών αρχαιοτήτων στην ευθύνη του κράτους αναμένεται να διευρύνει καθοριστικά τις δυνατότητες και επιλογές
για να γνωρίσει καλύτερα ο κάθε επισκέπτης και μελετητής τον πλούσιο αρχαίο πολιτισμό της Κύπρου.
 
Η Λευκωσία θα παρακολουθεί με ανυπομονησία, αλλά και ενθουσιασμό την πορεία του έργου μέχρι την ολοκλήρωση του και την πρώτη μέρα που θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.»