Πρόταση «New European Bauhaus»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Πρόταση «New European Bauhaus»
Δευ, 19 Δεκ. 2022 09:35
Ανάμεσα στις 20 καλύτερες προτάσεις της Ευρώπης επιλέγηκε η πρόταση του Δήμου Λευκωσίας για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «New European Bauhaus» (NEB). Η πρόταση αφορά στην παροχή τεχνικής βοήθειας για τον σχεδιασμό του έργου της ανάπλασης πεζοδρόμων και αποκατάστασης όψεων των οδών Λήδρας – Ονασαγόρου και τις παρόδους τους.
 
Το «Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus» αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καθιστά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μια πολιτιστική, ανθρωποκεντρική, θετική και προσιτή εμπειρία για όλους, προωθώντας τη μεταμόρφωση και την προσαρμογή των πόλεων σε όλη την Ευρώπη μέσα από, όμορφους, βιώσιμους και χωρίς αποκλεισμούς, δημόσιους χώρους.
 
Το έργο «LEDSROAR - Ledras and Onasagorou: Regeneration of pedestrian streets and restoration of Building facades», θα λάβει εξατομικευμένη τεχνική βοήθεια για 12 μήνες από ομάδα διεπιστημονικών εμπειρογνωμόνων βάσει των αρχών του «New European Bauhaus»:

  • Αειφορία - προώθηση κλιματικών στόχων, κυκλικότητα, μηδενική ρύπανση και βιοποικιλότητα.
  • Αισθητική - αύξηση της ποιότητας της εμπειρίας και του στιλ πέρα από τη λειτουργικότητα.
  • Ένταξη - προώθηση της εκτίμησης της διαφορετικότητας, της προσβασιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας.
Επιπρόσθετα, βασική αξία στα έργα που εντάσσονται στην πρωτοβουλία ΝΕΒ, αποτελεί το «bottom up approach», προσέγγιση δηλαδή, κατά την οποία ακολουθείται συμμετοχική διαδικασία και που θα εφαρμοστεί με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
 
Στο παρόν στάδιο έχουν γίνει προκαταρτικές συναντήσεις του Δήμου Λευκωσίας με τους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ανέλαβαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το έργο, ενώ αρχές του 2023 θα προχωρήσουν οι δημόσιες διαβουλεύσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.