Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο - Ιστορία - Λευκωσία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο - Ιστορία - Λευκωσία
Τρι, 20 Δεκ. 2022 16:10
Ο κόσμος του Κυπριακού ποδοσφαίρου, λάτρεις του αθλητισμού, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων, εκπρόσωποι κομμάτων, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας και πολλοί άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι παρευρεθήκαν την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 στα εγκαίνια της πολυαναμενόμενης έκθεσης Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο - Ιστορία - Λευκωσία που οργανώνει το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
 
Η έκθεση αναμένεται να «φιγουράρει» ψηλά στις ατζέντες των πολιτιστικών δρώμενων της Λευκωσίας ως μια επιλογή/προτεραιότητα που θα συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι και τις 30 Απρίλιου 2022.
 
Την έκθεση εγκαινίασε ο Δήμαρχος Λευκωσίας κύριος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος αφού επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας στην προβολή της ιστορίας της πρωτεύουσας και της Κύπρου γενικότερα, ανέφερε πως η έκθεση Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο - Ιστορία - Λευκωσία αποτελεί μια διαφορετική, πρωτότυπη κίνηση, που απευθύνεται σε ποδοσφαιρόφιλους και μη, παλαιότερους που γνωρίζουν και θυμούνται με νοσταλγία αλλά και νεότερους που θα ανακαλύψουν μέσα σε αυτήν πως το ποδόσφαιρο έχει τη δική του ιστορία. Συνέχισε λέγοντας πως στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, το ποδόσφαιρο και πιο συγκεκριμένα το Λευκωσιάτικο ποδόσφαιρο, γίνεται κομμάτι και σημαντική πτυχή της ίδιας της σύγχρονης ιστορίας της πρωτεύουσας.
 
Ο Δήμαρχος στην ομιλία του δεν παρέλειψε να συγχαρεί τη Διευθύντρια του Μουσείου, Τζένη Λυμπεροπούλου Σάββίδου και την ομάδα της για το όλο εγχείρημα, αλλά και τους επιμελητές της έκθεσης, την Αντιγόνη Ηρακλείδου για την άρτια τεκμηριωμένη ιστορική έρευνα που πραγματοποίησε, τη Μαρία Πατσαλοσαββή και τον Χρυσόστομο Σακαλλή αλλά και τον βοηθό ερευνητή Ανδρέα Γεωργιάδη. Θερμές ευχαριστίες ο Δήμαρχος απεύθυνε και στους συμβούλους της έκθεσης, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, και στη Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, γιατί με τη  δική τους εμπειρία, στήριξη και βοήθεια συνέβαλαν στην όλη προσπάθεια.  Τέλος εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίο, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε το  Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη που πέραν της συνεχούς στήριξης για τη σωστή στελέχωση και λειτουργία του μουσείου στηρίζουν κάθε χρόνο με ξεχωριστές χορηγίες  τις περιοδικές εκθέσεις του.
 
Στην δική της ομιλία σχετικά με την έκθεση η Διευθύντρια του Μουσείου Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου ανέφερε πως η έκθεση Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο - Ιστορία - Λευκωσία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την συμβολή των υποστηρικτών της έκθεσης  το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Κρατικό Αρχείο Κύπρου και τον Σύνδεσμο Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και Λεβεντείου Πινακοθήκης. Πρόσθετα ευχαρίστησε όλους τους φορείς, τους οργανισμούς αλλά και τους ιδιώτες συλλέκτες και τους κατόχους υλικού, λέγοντας πως η συνεισφορά των αντικειμένων τους στην έκθεση με τη μορφή δανείου συνέτεινε σε μια διαφορετική, πιο ελκυστική παρουσίαση της ιστορίας, ζωντανεύοντας το αφήγημα του λευκωσιάτικου ποδοσφαίρου.
 
Τι πρόκειται λοιπόν να δει και να βιώσει το κοινό στην ιδιαίτερη έκθεση Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο - Ιστορία - Λευκωσία;
 
Πρόκειται για μια ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση, η οποία μας παρακινεί να αντιληφθούμε το ποδόσφαιρο στον τόπο μας αλλιώς, μέσα από μια ματιά αντισυμβατική· μέσα από μια ματιά διεισδυτική, ικανή να ανασύρει το κυπριακό ποδόσφαιρο από τον αυστηρό τοπικό προσδιορισμό του γηπέδου, με σκοπό να αναδείξει την ιστορική του υπόσταση, προσφέροντας μια ιδιαίτερη, αλλιώτικη μουσειακή εμπειρία.
 
Λάτρεις του ποδοσφαίρου και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου με πυρήνα το «Κέντρο», την πρωτεύουσα Λευκωσία, μέσα από τον τεκμηριωμένο φακό του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου. Στο μεγάλο χρονολόγιο της έκθεσης Μπάλα στο Kέντρο: Ποδόσφαιρο – Ιστορία – Λευκωσία, οι επιμελητές της κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν πλούσιο υλικό που δάνεισαν στο Μουσείο κρατικοί οργανισμοί, ιδιώτες συλλέκτες, ποδοσφαιριστές, σωματεία, σύλλογοι και ομάδες της Λευκωσίας. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές θα δουν και πάλι το φως της δημοσιότητας μετά από αρκετά χρόνια: για παράδειγμα, το Χρυσό Παπούτσι του Σωτήρη Καϊάφα ή το αναμνηστικό λαβαράκι από τη νίκη του ΑΠΟΕΛ επί της νορβηγικής Gjøvik-Lyn, που του χάρισε την πρώτη πρόκρισή του στους 16 του Champions League.

Ειδικότερα, στη έκθεση αυτή θα μάθουμε πολλά και θα δούμε να ξεδιπλώνονται άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Θα ανακαλύψουμε πώς έπαιζε μπάλα η Αγγλική Σχολή, θα αντλήσουμε πληροφορίες για τους πρώτους γυμναστικούς συλλόγους, όπως ο Γυμναστικός Σύλλογος «Ολύμπια» (ΓΣΟ) και ο Γυμναστικός Σύλλογος «Τα Παγκύπρια» (ΓΣΠ), θα παρακολουθήσουμε την ίδρυση σωματείων, όπως η Ένωσις Νέων Τράστ, και θα σταθούμε ιδιαίτερα στη δημιουργία τόσο των πρώτων λευκωσιάτικων ομάδων –Ολυμπιακού, ΑΠΟΕΛ, Ομόνοιας, Αχιλλέα, Ορφέα, Τσετίνκαγια– όσο και τόσων άλλων ομάδων που έπαιζαν μπάλα στην πόλη της Λευκωσίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης Μπάλα στο Kέντρο: Ποδόσφαιρο - Ιστορία -- Λευκωσία το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας θα πραγματοποιήσει ειδικές ξεναγήσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις. Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για το αναλυτικό πρόγραμμα από την ιστοσελίδα του Μουσείου (leventismuseum.org.cy), όπως και από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook / Instagram: @leventismuseum).
 
Την έκθεση συνοδεύει έκδοση με πλούσιο φωτογραφικό, με κείμενα από την Αντιγόνη Ηρακλείδου.
 
Διάρκεια έκθεσης: 17 Δεκεμβρίου 2022 - 30 Απριλίου 2023
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30
 
Χορηγός: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη
 
Χορηγοί επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος, Goal.news και Goal.com.cy
Τηλεοπτικός χορηγός επικοινωνίας: Alpha Κύπρου
 
Υποστηρικτές: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου │ Ψηφιακός Ηρόδοτος· Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (Φωτογραφικό Αρχείο και Αρχείο Εφημερίδων) │ Υπουργείο Εσωτερικών, Κυπριακή Δημοκρατία· Κρατικό Αρχείο Κύπρου │ Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Κυπριακή Δημοκρατία· Δήμος Λευκωσίας· και Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και Λεβεντείου Πινακοθήκης