Σύγχρονος, ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός, το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Σύγχρονος, ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός, το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας
Πεμ, 22 Δεκ. 2022 13:30
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το έργο «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου, Φάση Β»          
           
https://we.tl/t-s8y5DOgcVi
           
«Η Λευκωσία δεν έχει πλέον τίποτα να ζηλέψει των υπολοίπων ευρωπαϊκών πρωτευουσών», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης 21ης Δεκεμβρίου 2022, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την τελετή εγκαινίων της Φάσης Β’ του έργου ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου για ενίσχυση της Βιώσιμης Κινητικότητας. Στα εγκαίνια παρέστησαν οι Υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Νουρής και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, βουλευτές, πρέσβεις και άλλοι επίσημοι.
 
Η ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου αποτέλεσε έργο προτεραιότητας της αναπτυξιακής Στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας με επιδίωξη να καταστεί το αστικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας ανταγωνιστικό, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με το συγκεκριμένο έργο, ο Δήμος Λευκωσίας ανταποκρίθηκε στο  πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών της περιοχής, για στήριξη του κέντρου, ώστε να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία που ακολουθούσε για χρόνια.
 
Με την ολοκλήρωση του έργου, η λεωφόρος Μακαρίου δεν κατακλύζεται πλέον από τον τεράστιο αριθμό αυτοκινήτων που την χρησιμοποιούσαν απλώς και μόνο για να μεταβούν σε άλλες περιοχές της πόλης. Η καρδιά της Λευκωσίας αποκτά παλμό και το αστικό της κέντρο εκσυγχρονίζεται, αναζωογονείται και ανανεώνεται.
 
Η Β’ Φάση του έργου αφορά συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Μακαρίου, από τη συμβολή της με τις Λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα, μέχρι τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ευαγόρου, την οδό Αναστάσιου Γ. Λεβέντη και τμήματα των οδών Στασάνδρου, Αφροδίτης, Αρνάλδας, Αγίας Ελένης, Γρηγορίου Ξενοπούλου, Μπουμπουλίνας, Ήρας και Άννης Κομνηνής.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την άψογη συνεργασία τους, τονίζοντας ότι «πετύχαμε να δώσουμε σάρκα και οστά στο κοινό μας όραμα για την πρωτεύουσα της ανάπτυξης και της προόδου».
 
Σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου το 2013, πέραν του παρόντος έργου του εμπορικού κέντρου - κόστους 13,5 εκατ. ευρώ - στον Δήμο Λευκωσίας υλοποιήθηκαν ή δρομολογήθηκε η υλοποίηση 112 έργων, συνολικού κόστους πέραν του 1,2 δις  ευρώ. «Θέλω να τονίσω την ικανοποίησή μου, αφού μέσα από την υλοποίηση των εν λόγω έργων ως αποτέλεσμα της απόλυτα στενής και δημιουργικής συνεργασίας με τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, παρατηρείται μία έντονη επιχειρηματική και τουριστική δραστηριοποίηση στην πόλη, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που επέφεραν συγκριτικά πλεονεκτήματα και οφέλη σε οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο», υπογράμμισε.
 
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης υπογράμμισε ότι «το κέντρο της πόλης, ύστερα από δεκαετίες, γίνεται ένας σύγχρονος, ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός», επισημαίνοντας ότι: «Το εμπορικό κέντρο της πόλης μας είναι πλέον ένας χώρος προσβάσιμος για όλους, χωρίς διακρίσεις σε βάρος των εμποδιζόμενων ατόμων, ασφαλής για περπάτημα, με πολλά δέντρα και πράσινο, με σιντριβάνια, σημεία συνάθροισης και ξεκούρασης. Σε παρόδους της λεωφόρου έχουν δημιουργηθεί μικρές πλατείες και έχουν προστεθεί όμορφα στοιχεία, για να μπορούν οι συμπολίτες μας να απολαμβάνουν ευχάριστα τη βόλτα τους».
 
Αναφερόμενος στις ενστάσεις που υπάρχουν για τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι διαφορετικές απόψεις πάντοτε θα υπάρχουν, ειδικά για έργα που επιχειρούν να αλλάξουν συνήθειες δεκαετιών. Κάλεσε τέλος, τον κόσμο και τους επιχειρηματίες της περιοχής να επιδείξουν υπομονή και να δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο στο έργο να λειτουργήσει για να μπορεί να αξιολογηθεί δίκαια και ουσιαστικά.
 
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
 
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 -2020.
Επιχειρησιακό πρόγραμμα: Aνταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 -2020
Ειδικός στόχος: Βελτίωση της κινητικότητας κυρίως στην αστική περιοχή Λευκωσίας. Άξονας 5: Προώθηση Βιώσιμων Μεταφορών και Μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΙΑΙΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ (ΕΡΣΛ)
Υπεύθυνη Γραφείου Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας: Αθηνά Παπαδοπούλου   
                                          
ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ (ΕΡΣΛ)
- Υπεύθυνη Αρχιτέκτονας-Συντονίστρια: Μαρίνα Τύμβιου Κανάρη
- Αρχιτέκτονας: Έλενα Παπαμιχαήλ
- Πολιτικός Μηχανικός: Φρόσω Αντωνίου
- Συγκοινωνιολόγοι: Aθανάσιος Κολυβάς, Χριστίνα Χριστοδούλου
- Φωτισμός: Σίλια Παύλου
- Τεχνικοί: Λίνα Σεβαστίδου, Δημήτρης Παρασκευά, Δέσπω Φαίδωνος
 
Υποδομή Έξυπνης Πόλης (Συντονίστρια): Κωνσταντίνα Λορτζιέ
 
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Μελέτη «Περιβαλλοντικός Βιοκλιματικός Σχεδιασμός και Αειφόρος Ανάπτυξη»: Φλουρέντζος Φλουρέντζου Estia - SA
Ηλεκτρομηχανολόγοι Μηχανικοί: A.K. ANDREOU, ADVANCED JV                                                                                                       
Φωτισμός (Προμελέτη-Concept): PAUL TRAYNOR
Επιμετρητές Ποσοτήτων: MDA (CYPRUS) L.L.C.
Σχέδιο Ασφάλειας & Υγείας: FLOROS PANTELI L.L.C: ASSOCIATES
Επιθεωρητής Εργοταξίου: Νικόλας Σούπασιης
Υποδομή Έξυπνης Πόλης: DEXTERA CONSULTING LTD
Τοπογράφοι: Topomak Ltd
                      Topomaster Ltd
 
Eργολάβος Πρασίνου: G.CH.K.OUTDOOR CREATIONS LTD
 
Εργολάβος: CYBARCO - A.PANAYIDES 13/2018 JV
Υπεργολάβοι:
Ηλεκτρολογικά: ΥTM STAVRIDES LTD
Μηχανολογικά: A. S. AIRCONTROL LTD
Σιντριβάνια: MARANCO WATER TECHNIQUES LΤD
 
Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: ΣΥΛ, ΣΑΛ, ΑΗΚ,
Τηλεπικοινωνίες: CYTA, CABLENET, EPIC, PRIMETEL
 
Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στα πλαίσια της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020,- Ειδικός Στόχος: Βελτίωση της κινητικότητας κυρίως στην αστική περιοχή Λευκωσίας, - Άξονα 5: Προώθηση Βιώσιμων Μεταφορών και Μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.

Εγκαίνια του έργου «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους - Ευαγόρου, Φάση Β για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας»                                   
Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022, Λεωφόρος Μακαρίου Γ’
 
Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη
 
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κύριοι Υπουργοί, βουλευτές, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων,
Εκλεκτά μέλη του Διπλωματικού Σώματος,
Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας,
Αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ
Κυρίες και κύριοι,
 
Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, σας καλωσορίζω στο εμπορικό κέντρο της Πρωτεύουσας.
 
Σήμερα, παραδίδουμε επίσημα στους συμπολίτες μας τη Β’ φάση του έργου ανάπλασης του εμπορικού κέντρου, που αφορά στη Λεωφόρο Μακαρίου, από τη συμβολή της με τις Λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα μέχρι τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ευαγόρου, την οδό Αναστάσιου Γ. Λεβέντη και τμήματα των οδών Στασάνδρου, Αφροδίτης, Αρνάλδας, Αγίας Ελένης, Γρηγορίου Ξενοπούλου, Μπουμπουλίνας, Ήρας και Άννης Κομνηνής.

Το συγκεκριμένο Έργο τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας, γιατί ανταποκρινόταν στο πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών της περιοχής, να εργαστούμε για να ανακόψουμε τη φθίνουσα, μέχρι εκείνη την στιγμή, πορεία που ακολουθούσε για χρόνια το κέντρο, με τα καταστήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Αυτή η ριζική ανάπλαση επιδιώκει να καταστήσει το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας ανταγωνιστικό σε σχέση με την περιφέρεια. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα όμορφο και φιλικό προορισμό υπερτοπικής σημασίας και όχι απλώς μια συμβατική εμπορική οδό.

Σχεδιάσαμε το έργο, διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και το υλοποιήσαμε. Το εμπορικό κέντρο της πόλης μας είναι πλέον ένας χώρος προσβάσιμος για όλους, χωρίς διακρίσεις σε βάρος των εμποδιζόμενων ατόμων, ασφαλής για περπάτημα, με πολλά δέντρα και πράσινο, με σιντριβάνια, σημεία συνάθροισης και ξεκούρασης. Σε παρόδους της λεωφόρου έχουν δημιουργηθεί μικρές πλατείες και έχουν προστεθεί όμορφα στοιχεία, για να μπορούν οι συμπολίτες μας να απολαμβάνουν ευχάριστα τη βόλτα τους.

Στην περιοχή έχουν επίσης, υπογειοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ενώ τοποθετήθηκαν πρόνοιες για την εγκατάσταση του ολικού συστήματος «έξυπνης πόλης» του Δήμου Λευκωσίας.

Ταυτόχρονα, με τη δημιουργία ενός διαδρόμου απρόσκοπτης κυκλοφορίας των Μέσων Μαζικής Συγκοινωνίας και άλλων μέσων διακίνησης φιλικών στο περιβάλλον, επιχειρείται ένα πρώτο βήμα για μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, των ρύπων και του θορύβου και αύξηση της ασφάλειας και της ελκυστικότητας της περιοχής. Η λεωφόρος δεν κατακλύζεται πλέον από τον τεράστιο αριθμό αυτοκινήτων που την χρησιμοποιούσαν απλώς και μόνο για να μεταβούν σε άλλες περιοχές της πόλης.
Αναγνωρίζουμε ότι γι’ αυτό τον στόχο υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Είναι σεβαστές και κατανοητές. Διαφορετικές απόψεις πάντοτε θα υπάρχουν, ειδικά για έργα που επιχειρούν να αλλάξουν συνήθειες δεκαετιών.

Εμείς στον Δήμο Λευκωσίας πιστεύουμε ότι βιώσιμη κινητικότητα και αναζωογόνηση του κέντρου δεν είναι δύο στόχοι αλλά ένας. Θέλουμε να πετύχει το εγχείρημα μας, όσο είμαι βέβαιος το θέλουν και όλοι οι εμπορευόμενοι, με τους οποίους βρισκόμαστε σε επαφή και μελετούμε εισηγήσεις για τροποποιήσεις όπου είναι δυνατόν με στόχο την ομαλότερη λειτουργία, την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και την αποδοχή του έργου. Χωρίς, εννοείται, να αλλάζει η κεντρική φιλοσοφία του ευρύτερου σχεδιασμού.

Για πολλά χρόνια, ίσως δεκαετίες, παρακολουθούσαμε τη σταδιακή αποψίλωση του κέντρου. Σας καλούμε λοιπόν να επιδείξετε υπομονή. Να δώσετε τον απαιτούμενο χρόνο στο έργο να λειτουργήσει για να μπορεί να αξιολογηθεί δίκαια και ουσιαστικά.
 
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι,
 
Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα έργο, για την υλοποίηση του οποίου εργάστηκαν και συνέβαλαν πάρα πολλοί άνθρωποι και υπηρεσίες του Δήμου και του κράτους. Δεν θα μπορούσα να μην εκφράσω προς όλους τις θερμές μας ευχαριστίες:
  • Στην Πολιτεία: Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Μεταφορών, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, τη Διεύθυνση Ελέγχου και την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας.
  • Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μέσω του Ταμείου Συνοχής συνέβαλε στην χρηματοδότηση του έργου.
  • Στους συνεργάτες μου στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε όλα τα στελέχη του Δήμου που ακούραστα εργάστηκαν και εργάζονται για να πάρει το έργο σάρκα και οστά. Στην υπεύθυνη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λευκωσίας, Δημοτική Μηχανικό κ. Κούλα Ιωάννου, την υπεύθυνη του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου για τον Δήμο κ. Αθηνά Παπαδοπούλου, αλλά ιδιαίτερα την Υπεύθυνη Αρχιτέκτονα του Δήμου κ. Μαρίνα Τυμβίου και τους Φρόσω Αντωνίου, Δέσπω Φαίδωνος, Νικόλα Σούπασιη, την υπηρεσία τροχονόμων του Δήμου Λευκωσίας, τον κ. Νάσο Κολυβά και την κ. Μαρία Μαύρου, την κ. Χριστίνα Χριστοδούλου, την κ. Λίνα Σεβαστίδου και την κ. Ελένη Ιακώβου.
  • Στη Διοίκηση του Δήμου, τη Δημοτική μας Γραμματέα, Διευθύντρια του Δήμου κ. Μύρια Πηλακούτα.
  • Στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου που καθημερινά πασκίζει να κρατήσει το έργο καθαρό.
  • Στην Ομάδα Σύμβουλων, τους εργολάβους της κοινοπραξίας CYBARCO - A.PANAYIDES και ιδιαίτερα στον Χρυσόστομο Χρυσοστόμου, τους υπεργολάβους και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου.
  • Στον Αρχηγό της Αστυνομίας και την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου.
  • Στους οργανισμούς υπηρεσιών κοινής ωφελείας.
  • Στην ομάδα που διοργάνωσε την εξαιρετική αυτή εκδήλωση.
  • Ευχαριστώ τέλος τους καταστηματάρχες, εργαζόμενους και κατοίκους και ιδιοκτήτες της περιοχής για την υπομονή που επέδειξαν κατά την εκτέλεση των κατασκευαστικών εργασιών και για τη συνεργασία που είχαν με το Δήμο. Τους εύχομαι κάθε επιτυχία στις δραστηριότητες τους στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσάς μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω το εξής: Αν κάτι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, είναι πως σήμερα, στην εκπνοή του 2022, με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, αλλά και όλων των άλλων που προηγήθηκαν και αυτών που έρχονται, η Λευκωσία αλλάζει. Το κέντρο της ύστερα από δεκαετίες γίνεται ένας σύγχρονος, ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός.