Δημοσιεύματα αναφορικά με τις πλημμύρες στις εγκαταστάσεις και το γήπεδο του Ολυμπιακού και επίρριψη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις (2023) / Δημοσιεύματα αναφορικά με τις πλημμύρες στις εγκαταστάσεις και το γήπεδο του Ολυμπιακού και επίρριψη
Τετ, 25 Ιαν. 2023 12:40
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πλημμύρες στις εγκαταστάσεις του γηπέδου του Ολυμπιακού Λευκωσίας και την προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στον Δήμο Λευκωσίας από τον Γενικό Αρχηγό των Ακαδημιών του Ολυμπιακού κ. Πέτρο Σάββα, ο Δήμος διευκρινίζει τα εξής:
 
1. Ο ανοιχτός οχετός είχε επιθεωρηθεί πριν δύο μήνες από τον Δήμο Λευκωσίας και ήταν καθαρός. Ο Δήμος προβαίνει συχνά σε ελέγχους καθαριότητας. Κανένα παράπονο ή αίτημα δεν έχει τεθεί στον Δήμο από το σωματείο του Ολυμπιακού για καθαρισμό του οχετού. Οι έντονες βροχοπτώσεις των ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να παρασυρθούν κλαδιά στον οχετό, τα οποία όμως δεν επηρέασαν τη ροή του νερού σε βαθμό που να τον φράξουν.

2. Στο χώρο μπροστά από τις εγκαταστάσεις του γηπέδου υπάρχει λάκκος με αντλία που μαζεύει τα νερά της βροχής και τα διοχετεύει στο σύστημα απορροής των όμβριων νερών. Η εν λόγω αντλία δεν εγκαταστάθηκε από τον Δήμο και δεν συντηρείτο από τον Δήμο. Επίσης, η συγκεκριμένη αντλία τίθεται σε λειτουργία με το χέρι (manually), δεν ξεκινά αυτόματα (με float switch).
Στην προκειμένη περίπτωση δεν φαίνεται να τέθηκε έγκαιρα σε λειτουργία έγκαιρα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από την Ακαδημία του Ολυμπιακού, τα άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί, όχι μόνο δεν ξεκίνησαν έγκαιρα την αντλία, αλλά αντίθετα την αποσύνδεσαν πλήρως για αποτροπή τυχόν ηλεκτροπληξίας.

3. Σε επίσκεψη των ηλεκτρολόγων του Δήμου Λευκωσίας στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού μετά το συμβάν, διαπιστώθηκε ότι η αντλία του γηπέδου δεν ήταν στη θέση της, αφού είχε αφαιρεθεί και αποσταλεί για επιδιόρθωση.

4. Στις εγκαταστάσεις του γηπέδου το νερό δεν ήταν στο ένα μέτρο, όπως οι ισχυρισμοί, αλλά στα 40 περίπου εκατοστά, γεγονός που αποδεικνύουν σχετικές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί.

5. Σε παρέμβαση του στον Super Sport FM, ο κ. Σάββα αναφέρθηκε σε ζημιές δεκάδων χιλιάδες ευρώ. Το ποσό σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο ίδιος στον Δήμο Λευκωσίας, στις 20/1/2023, ανέρχεται στις 12.100 ευρώ.

6. Συνεπώς, η πλημμύρα δεν οφείλεται σε ακαθάριστο οχετό, αλλά στη μεγάλη ποσότητα βροχής που έπεσε σε μικρό χρονικό διάστημα και στη μη έγκαιρη λειτουργία της αντλίας.
 
Ως εκ τούτου, θεωρούμε την προσπάθεια επίρριψης ευθυνών και τους χαρακτηρισμούς εναντίον του Δήμου Λευκωσίας, άδικους και ανυπόστατους.