Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το «Solidarity Network Nicosia In Action»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις (2023) / Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το «Solidarity Network Nicosia In Action»
Τετ, 15 Μαρ. 2023 13:20
Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης υλοποίησης του έργου
 
Ο απολογισμός της πρώτης φάσης του έργου «Solidarity Network Nicosia In Action» που υλοποιεί το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, πραγματοποιήθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Αρχοντικό Ζεμενίδη στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023.
 
Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός διευρυμένου Δικτύου Αλληλεγγύης, μέσω της ανάπτυξης ενός μοντέλου ολιστικών, κοινωνικών υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών των ευάλωτων και μειονεκτούντων ομάδων της Λευκωσίας, με στόχο την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Το Δίκτυο ξεκίνησε με την υπογραφή Μνημονίων συνεργασίας, αρχικά με 34 οργανώσεις κυβερνητικές, μη κυβερνητικές, Σωματεία και Ιδρύματα με αξιόλογο έργο προς τον άνθρωπο και αναπτύχθηκε ραγδαία, απαριθμώντας σήμερα 58 μέλη.
 
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, η Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Α’ του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, κα Μαριάννα Παπαδοπούλου, ενώ την Πρέσβειρα της Νορβηγίας, κα Lajla Brandt Jakhelln, εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της αποστολής της Πρεσβείας κ. Christian Halvorsen.
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας και πρόεδρος του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, σε σύντομο χαιρετισμό του ανέπτυξε τη φιλοσοφία και το όραμα του Δήμου Λευκωσίας για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται και στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Για πρώτη φορά στην πορεία των Τοπικών Αρχών στην Κύπρο, τον Ιούνιο του 2021 ξεκίνησε η υλοποίηση ενός προγράμματος το οποίο, εκτός από την προσφορά πολύπλευρων καινοτόμων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα μοντέλο διασύνδεσης των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου με την κοινωνία των πολιτών και με κρατικές υπηρεσίες».
 
Εκπροσωπώντας την Πρέσβη της Νορβηγίας, κα Lajla Brandt Jakhelln, ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της αποστολής της Πρεσβείας κ. Christian Halvorsen, πρόσθεσε: «Η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά όλοι μας αξίζουμε σεβασμό και μια θέση στην κοινωνία μας. Το έργο Solidarity Network Nicosia In Action στοχεύει στο να πράξει ακριβώς αυτό. Το προσωπικό και όλοι οι οργανισμοί που εργάζονται από αυτόν τον κόμβο επιτελούν ένα εμπνευσμένο έργο και είμαστε περήφανοι που συνεισφέρουμε στην ίδρυση και τη λειτουργία του κέντρου».
 
Από την πλευρά της, μεταφέροντας τον χαιρετισμό της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένας Ευαγγέλου, η Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Α’ του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, κα Μαριάννα Παπαδοπούλου τόνισε:
«Ο Δήμος Λευκωσίας, κατανοώντας τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, δραστηριοποιείται στην κάλυψη νέων αναφυόμενων αναγκών, παρέχοντας υπηρεσίες, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες αυτές. Μέσα από το έργο «Solidarity Network Nicosia In Action» δημιουργήθηκε ένα δικτύο αλληλεγγύης, με σκοπό την ολιστική αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που ταλανίζουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η δράση αυτή έχει ξεχωριστή σημασία, αφού καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, ανάμεσα στις οποίες, η παροχή ψυχοκοινωνικής και επιχειρηματικής στήριξης, συμβουλευτική καριέρας και οικογενειακού προϋπολογισμού και κατ’ οίκον φροντίδα παιδιών και νηπίων», ενώ πρόσθεσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την πολύτιμη προσφορά σας προς το κοινωνικό σύνολο και τους συμπολίτες μας. Είναι πεποίθησή μας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να προσφέρουν πολλά και γι’ αυτό σας διαβεβαιώνω ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει αμείωτο ενδιαφέρον προς τα προγράμματα τέτοιου είδους και θα βρίσκεται δίπλα σας για να παρέχει στήριξη με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων προγραμμάτων».
 
Ακολούθως, ο Λειτουργός του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, Μάριος Αργυρού, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, παρουσιάζοντας αναλυτικά τους στόχους που τέθηκαν εξαρχής, αλλά και τα εντυπωσιακά αριθμητικά και οικονομικά δεδομένα αναφορικά με το διάστημα της πρώτης φάσης υλοποίησης του έργου, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
 
Το έργο υλοποιείται από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας και συγχρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό της Νορβηγίας (85%) και την Κυπριακή Δημοκρατία (15%) για την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2021.
Πρόσφατα, μάλιστα, σε αναγνώριση των πολύ θετικών αποτελεσμάτων του έργου, ο εξασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση 200.000 ευρώ, η οποία διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του Solidarity για ακόμη 17 μήνες.
 
Από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας