Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ομιλητής στο European Innovation Agora, στο Σαν Φρανσίσκο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2023 / Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ομιλητής στο European Innovation Agora, στο Σαν Φρανσίσκο
Παρ, 24 Μαρ. 2023 19:10
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Αποστολή για τις «Ευρωπαϊκές Μέρες Καινοτομίας» που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, μετείχε στις δραστηριότητες της δεύτερης μέρας με την ονομασία European Innovation Agora, που περιλάμβανε παρουσιάσεις και συζητήσεις.  
 
Τη συζήτηση άνοιξε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, Έρευνα, Πολιτισμό, Εκπαίδευση και Νεολαία κυρία Mariyia Gabriel και τις συζητήσεις συντόνιζε η Kari Byron, γνωστή τηλεπαρουσιάστρια των εκπομπών MythBusters και Crash Test World και συνιδρύτρια της πλατφόρμας EXPLR Media.  
 
Ο Δήμαρχος έλαβε μέρος στη συζήτηση που αφορούσε στην ευθυγράμμιση των οικοσυστημάτων καινοτομίας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως η Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα καινοτομίας δημιουργεί αποτελεσματικά οικοσυστήματα καινοτομίας στην Ευρώπη. Κατά την παρέμβαση του ο Δήμαρχος Λευκωσίας αναφέρθηκε στο οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Λευκωσίας και της Κύπρου γενικότερα, τονίζοντας την υψηλή θέση της Κύπρου στο European Innovation Scoreboard και τον ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ως μέλος της Ε.Ε. και νότιο-ανατολικότερο κράτος της Ένωσης. Παράλληλα ανέδειξε το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του εργατικού δυναμικού της Κύπρου και την πρόσβαση σε αγγλόφωνο ταλέντο, την υψηλή ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών για επιχειρήσεις, το θετικό οικονομικό πρόσημο της Κύπρου, την εύκολη πρόσβαση σε αγορές, το ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, την καλή ποιότητα ζωής στην Κύπρο σε σχέση με το χαμηλό κόστος ζωής κ.α.  
 
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη Νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική Καινοτομίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η ΕΕ για ένα παγκόσμιο ανοίγμα με στόχο την προώθηση της αριστείας και της καινοτομίας και την ανάπτυξη δυναμικών οικοσυστημάτων καινοτομίας. Για να το πετύχει αυτό η ΕΕ, εργάζεται στενά με τα κράτη-μέλη της, προωθώντας πρωτοβουλίες όπως οι «Ευρωπαϊκές Μέρες Καινοτομίας» στο πρότυπο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη- Team Europe». Συνδυάζοντας τις προσπάθειες πολλών φορέων, επιχειρεί να διασφαλίσει ένα ενιαίο όραμα και να αναπτύξει συνέργειες με άλλες προτεραιότητες της ΕΕ όπως το Green Deal, την Ψηφιακή Μετάβαση, το RepowerEU, τη Στρατηγική Κυκλικής Οικονομίας κ.α.
 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτελεστικοί διευθυντές, επενδυτές,  εμπειρογνώμονες  από τον τομέα της καινοτομίας, πανεπιστήμια, Δήμαρχοι, καθώς επίσης μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως: Enel, Volkswagen, Siemens, Bosch, ENI, SAP και πολλές άλλες.