Στις 28 Μαΐου ξεκινά το αφιέρωμα στον θεατρικό συγγραφέα Κώστα Μαννούρη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2023 / Στις 28 Μαΐου ξεκινά το αφιέρωμα στον θεατρικό συγγραφέα Κώστα Μαννούρη
Παρ, 26 Μαϊ. 2023 09:20
Περιλαμβάνει τα βραβευμένα έργα Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!» και «Της οικίας ημών εμπιπραμένης» και τα «Σμήνος» και «Πασατέμπο»
 
Στις 28 Μαΐου 2023 ξεκινά το αφιέρωμα στον θεατρικό συγγραφέα Κώστα Μαννούρη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας.
 
Ο Κώστας Μαννούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, μεγάλωσε στη Λάρνακα. Σπούδασε, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, βιολογία, εξελικτική οικολογία και ιστορία-φιλοσοφία των επιστημών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην ιστορία της βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές, ιστορικές και φιλοσοφικές μελέτες και έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας και της Κύπρου. Απέσπασε βραβείο ποίησης από το Συμπόσιο Ποίησης του Πανεπιστημίου Πατρών, του οποίου είναι μέλος από το 2005, καθώς και το πρώτο βραβείο πρωτότυπου θεατρικού έργου του Ελληνικού Περιοδικού Επί Σκηνής (2011). Έλαβε δύο βραβεία συγγραφής στο πλαίσιο των θεατρικών βραβείων Κύπρου για τα έργα του «Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!» (2015) και «Της οικίας ημών εμπιπραμένης» (2017). Έργα του έχουν ανέβει από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και άλλες ομάδες. Το 2014 εξέδωσε εκτός εμπορίου, την ποιητική συλλογή «Ουδέτερον ήμισυ», ενώ τo 2019, κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Εσπερινές βιολογίες». Το 2019 αναδείχθηκε καλλιτέχνης της χρονιάς από το περιοδικό Skala Times σε ειδική τελετή με παρούσες τις αρχές της Λάρνακας. Επίσης, το 2021 ήταν εκ νέου υποψήφιος για δημιουργός της χρονιάς (2020) στο πλαίσιο των θεατρικών βραβείων Κύπρου.  
 
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης, παραστάσεις των ακόλουθων έργων του συγγραφέα:
  • Την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, στις 19:00, στο Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, θα παρουσιαστεί το θεατρικό αναλόγιο σε σκηνοθετική επιμέλεια του συγγραφέα,  με την Βαλεντίνα Σοφοκολέους, «Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!». Το έργο κέρδισε το Βραβείο Θεατρικής Συγγραφής στα Θεατρικά Βραβεία Κύπρου 2015).
  • Την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, στις 21:00, στο Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, θα παρουσιαστεί το θεατρικό αναλόγιο «Της οικίας ημών εμπιπραμένης», το οποίο πήρε το Βραβείο Θεατρικής Συγγραφής στα Θεατρικά Βραβεία Κύπρου 2017. Η σκηνοθεσία είναι της Δέσποινας Μπεμπεδέλη και πρωταγωνιστούν οι Μαρία Ανδρέου, Ναυσικά Απόστρατου και Μαρία Αυξεντίου.
  • Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, στις 20:30, στο Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, το Θέατρο ΡΟΗ θα παρουσιάσει, σε σκηνοθεσία Πέτρου Χαραλάμπους την πανελλήνια πρεμιέρα του έργου «Σμήνος», με τους Γιώργο Αναγιωτό, Άθω Αντωνίου και Γιώργο Ευαγόρου.
  • Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, στις 20:30, στο Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο του Κώστα Μαννούρη «Πασατέμπο», σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου. Η συγκεκριμένη παράσταση δίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσία με την Accept LGBTI Cyprus και το Cyprus Pride 2023.