Επίσκεψη της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένας Ευαγγέλου στο δίκτυο υποδομών κοινωνικής ένταξ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2023 / Επίσκεψη της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένας Ευαγγέλου στο δίκτυο υποδομών κοινωνικής ένταξ
Τρι, 13 Ιουν. 2023 14:45
Επίσκεψη στο δίκτυο υποδομών κοινωνικής ένταξης του Δήμου Λευκωσίας πραγματοποίησε την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου.
 
Η κ. Ευαγγέλου ξεναγήθηκε από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και την προϊστάμενη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας
Ρούλα Γεωργοπούλου, στα κτήρια του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας και ενημερώθηκε για τα 13 προγράμματα και έργα κοινωνικής ένταξης που «τρέχει» το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο.  
 
Συγκεκριμένα επισκέφθηκε:
  1. Το Κέντρο Ηλικιωμένων & Πολυπολιτισμικό Κέντρο Φροντίδας Παιδιών Λευκωσίας
  2. Τον Παιδοκομικό Σταθμό & Κέντρο Προστασίας Απασχόλησης Παιδιών «Ουράνιο Τόξο» – Κτήριο Γεωργία Πολυβίου.
2. Το «Κέντρο Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης για την Απασχόληση και την Επιχειρηματική  Δράση σε ευάλωτες ομάδες-ΚΕΕΑΕΔ»
3. Το Solidarity Network, Nicosia in Action στο Αρχοντικό Ζεμενίδη και
4. Το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «Το Στέκι».
 
Τα έργα αυτά συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Στρατηγικής για Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Λευκωσίας και συγκεκριμένα των έργων που υλοποιούνται υπό την Επενδυτική Προτεραιότητα 9β.
 
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας εξέφρασε την περηφάνεια του για τη λειτουργία των προγραμμάτων αυτών, τα οποία φιλοξενούνται σε διατηρητέες οικοδομές που ο Δήμος αποκατάστησε για να δώσει μια στέγη στα πιο ευάλωτα παιδιά και να διαμορφώσει φιλόξενους χώρους για τους δημότες και την κοινωνία των πολιτών. «Θέτοντας ως προτεραιότητα την επένδυση στον Άνθρωπο και αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της υλοποίησης έργων και προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, διεκδικούμε πόρους για να συνεχίσουμε, να επεκτείνουμε αλλά και για να εφαρμόσουμε άλλες νέες δράσεις, οι οποίες καλύπτουν υφιστάμενες και αναδυόμενες ανάγκες», τόνισε.
 
Στο πλαίσιο αυτό έξι Δήμοι (Δήμος Λευκωσίας, Στροβόλου, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς και Λακατάμιας) ένωσαν τις δυνάμεις τους και με ένα μεγαλεπήβολο σχεδιασμό (την στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης ΟΧΑ), προωθούν πολυσχιδείς κοινωνικές δράσεις/ προγράμματα. Από τη δημιουργία Κέντρου Απασχόλησης Παιδιών με ειδικές ικανότητες, δημοτικών παιδοκομικών και βρεφοπαιδοκομικών σταθμών, κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων και εξαρτώμενων ενήλικων ατόμων, μέχρι προγράμματα πρόληψης/ προστασίας σε κοινότητες,  ένταξη αιτητών ασύλου και πολλά άλλα.
 
«Ευελπιστούμε, ότι τα αρμόδια όργανα του Κράτους θα αγκαλιάσουν το όραμά μας και θα διαθέσουν τα ανάλογα κονδύλια και τις ανάλογες αρμοδιότητες στους Δήμους για να συνεχίσουν το επιτυχημένο όραμα που έγινε έργο», κατέληξε.
 
Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας εξέφρασε την ικανοποίησή της, για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων σε σχέση με την κοινωνική πολιτική και ενσωμάτωση και τις δομές για τη φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων, αλλά και μεταναστευτικών ροών. «Πιστεύω στις συνέργειες με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία περισσότερο απ’ όλους γνωρίζει τους δημότες και τα προβλήματά τους, οπότε ερχόμαστε κι εμείς πιο κοντά στις ανάγκες τους και ανταποκρινόμαστε», σημείωσε.
 
Όπως είπε κ. Ευαγγέλου, οι συνέργειες αυτές θα συμβάλουν στην προσφορά όσο το δυνατό μεγαλύτερης στήριξης και φροντίδας απέναντι στους πολίτες και ιδιαίτερα απέναντι στις ευάλωτες ομάδες. Καταλήγοντας πρόσθεσε: «Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι αντλούνται ευρωπαϊκά κονδύλια και τα ευρωπαϊκά προγράμματα θέτουν τις βάσεις, ώστε να συνεχιστούν και μετά το πέρας της χρηματοδότησης. Ήδη γίνονται διαβουλεύσεις με τη Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων, ώστε στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνεχιστούν τα προγράμματα σ’ ότι αφορά στην κοινωνική στήριξη και ενσωμάτωση των πολιτών».

photo.jpg