Ενημέρωση για τα προβλήματα και τις προοπτικές των Κέντρων Αριστείας στην Κύπρο, στο Κέντρο Αριστεία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2023 / Ενημέρωση για τα προβλήματα και τις προοπτικές των Κέντρων Αριστείας στην Κύπρο, στο Κέντρο Αριστεία
Δευ, 11 Σεπ. 2023 10:17
Την Τρίτη 5 Σεπτέμβριου 2023, το Κέντρο Αριστείας CYENS πραγματοποίησε συνάντηση με τον Προέδρο της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, κ. Κυριάκο Χατζηγιάννη, με θέμα την «Ενημέρωση για τα προβλήματα και τις προοπτικές των Κέντρων Αριστείας στην Κύπρο», καθώς το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπορίου.
 
Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του CYENS, στην οδό Δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη, στη Λευκωσία.
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγιναν επιδείξεις διαφόρων εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR), από τον ερευνητή Δρ Παναγιώτη Χαραλάμπους. Επίσης, έγινε ξενάγηση του έργου Έξυπνης Πόλης που υλοποιεί ο Δήμος Λευκωσίας στο σύγχρονο Κέντρο Διαχείρισης και Ελέγχου Έξυπνης Πόλης, Nicosia Smart City από την κυρία Νάντια Λορτζιέ, έργo το οποίο στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με το CYENS. Στην συνάντηση ήταν παρών ο Δήμαρχος Λευκωσίας και Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του CYENS, κύριος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.
 
Ακολούθησαν παρουσιάσεις της ερευνητικής δραστηριότητας που διεξάγεται στο Κέντρο, από τον Γενικό Διευθυντή του CYENS Καθηγητή Γιώργο Χρυσάνθου.
 
Τo Κέντρο Αριστείας CYENS ιδρύθηκε το 2018 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, μέσα από εξασφάλιση ανταγωνιστικής πρότασης του χρηματοδοτικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας. Συντονιστής του έργου είναι ο Δήμος Λευκωσίας, με εταίρους τα 3 δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, και τα ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα University Cοllege London (UCL) και Max Planck Institute (MPI), ενώ στηρίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. To Κέντρο δραστηριοποιείται στους τομείς των Διαδραστικών Μέσων, Έξυπνων Συστημάτων και Αναδυόμενων Τεχνολογιών και διεξάγει διεπιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων.